Srbija i Balkan

Za sada po 20 evra: Kompanija "Elektrosever" počinje podelu predračuna za struju na severu KiM

Račune će dobiti građani opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica
Za sada po 20 evra: Kompanija "Elektrosever" počinje podelu predračuna za struju na severu KiMGetty © Christian Charisius

Kompanija "Elektrosever" saopštila je da danas počinje podelu predračuna za utrošenu električnu energiju u četiri opštine na severu Kosova.

Na računima koji će građanima opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica biti dostavljeni na kućne adrese biće paušalni iznos od 21,60 evra. Uz račun, korisnicima će na uvid biti dostavljen i primerak ugovora kao i obaveštenje da će njihov snabdevač električnom energijom biti "Elektrosever".

"Uplatom paušalnog iznosa od 21,60 evra Ugovor o snabdevanju sa kompanijom 'Elektrosever' smatraće se zaključenim. Službenici "Elektrosevera", Ugovore o snabdevanju električnom energijom doneće građanima na potpis", navedeno je u saopštenju ove kompanije.

Pre desetak dana iz "Elektrosevera" saopšteno je da su njihovi radnici krenuli u obilazak i albanskih sela na severu Kosova i Metohije kako bi u njima popisali i očitali brojila zbog uvida u realno stanje na terenu pred početak naplate potrošnje električne energije.

Iz "Elektrosevera" tada je rečeno da su u prethodnom periodu već popisivali brojila u srpskim sredinama kako bi napravili presek aktuelnog stanja kao i da su naišli na razumevanje i "zaista više nego korektan prijem" njihovih ljudi.

Predsednik SO Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin saopštio je pre sedam dana da se u četiri opštine na severu KiM preduzimaju poslednji koraci kako bi se započelo sa plaćanjem računa za utrošenu struju.

Kako je tada rekao Ugljanin, prvi korak u procesu jeste registracija domaćinstava za naplatu električne energije a do kraja aprila očekuje se završetak posla na postavljanju novih električnih brojila.

Ugljanin je tada najavio da će domaćinstva u početku plaćati paušal od 20 evra mesečno, a od kraja aprila, kada se postave brojila počeće i faktička naplata struje prema utrošenim kilovatima, odnosno prema stanju na brojilima. 

"Od 22. krećemo sa registracijom stanova i domaćinstava u Bošnjačkoj mahali i drugim delovima grada koji će biti evidentirani za paušalnu naplatu od 20 evra. Kreće i proces postavljanja brojila što će biti obaveza "Elektrosevera". Očekujemo i da će plaćanje za januar biti produženo do aprila, a 'Elektrosever' je dobio zadatak da postavi brojila u severnom delu", rekao je tada Ugljanin.

image