Srbija i Balkan

Ugovor KEDS-a i "Elektrosevera" da narod na severu ne ostane bez struje

Saradnja dve kompanije biće ključna za normalizaciju distribucije i snabdevanja u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica.
Ugovor KEDS-a i "Elektrosevera" da narod na severu ne ostane bez struje© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Ugovor koji su potpisale "Kosovska kompanija za distribuciju električne energije" (KEDS) i "Elektrosever" trebalo bi da normalizuje distribuciju i snabdevanje električnom energijom u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zadovoljan je što su KEDS i "Elektrosever" potpisali ugovor.

"Još gledamo detalje, svega 11 odsto ljudi sa severa KiM je plaćalo struju. Ja sam zadovoljan što su KEDS i Elektrosever postigli govor jer time izbegavamo svaku mogućnost da narod na severu ostane bez električne energije", istakao je Vučić koji je dodao da se ovim ugovorom ne prejudicira pitanje imovine.

Prema navodima KEDS-a, ugovor je u skladu sa zakonom tzv. Kosova i regulatornim okvirom, u skladu sa energetskim sporazumima od 8. septembra 2013. i zaključcima EU posrednika o implementaciji energetskog sporazuma iz 2013. od 25. avgusta 2015. godine, kao i Smernicama za sprovođenje energetskih sporazuma od 21. juna 2022. godine, prenosi "Gazeta Ekspres".

KEDS dodaje da je proces bio "veoma delikatan i izazovan za ceo energetski sistem na Kosovu" i postignuti dogovor ocenjuje kao "istorijski".

"Sada KEDS čeka saradnja sa 'Elektroseverom' koja će biti ključna za uspeh za distributivne i investicione usluge u pomenutim opštinama", navedeno je u saopštenju.

Potpisivanje ugovora između KEDS-a i Elektrosevera u subotu su pozdravili Evropska unija i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

image