Ekonomija

Ovi penzioneri su na spisku za popust za struju i bez prijave: Računi manji za hiljadu dinara

U prvoj nedelji nakon izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu blizu 87.000 penzionera ostvarilo je pravo na umanjenje računa, koje će važiti tokom grejne sezone
Ovi penzioneri su na spisku za popust za struju i bez prijave: Računi manji za hiljadu dinaraGetty © Christopher Furlong

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je u prvoj nedelji nakon izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu blizu 87.000 penzionera ostvarilo pravo na umanjenje računa za 1.000 dinara za električnu energiju, koje će važiti tokom grejne sezone.

"Blizu 87.000 penzionera koji primaju penzije niže od 21.766,26 dinara dobilo je po službenoj dužnosti umanjenje na računima za električnu energiju za 1.000 dinara od oktobra do marta sledeće godine i to već u prvoj nedelji primene izmenjene Uredbe o energetski ugroženom kupcu. Jedini uslov jeste da se brojilo vodi na njihovo ime. Očekujem da će njihov broj da raste u narednim danima", rekla je ona za TV Pink, prenelo je Ministarstvo.

Ona je dodala da je pre stupanja na snagu izmenjene Uredbe 72.000 građana ostvarilo status energetski ugroženog kupca i time pravo na umanjenje računa do 50, odnosno do najviše 60 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje.

"Za samo nedelju dana praktično smo duplirali taj broj. I nije kraj. Domaćinstva i penzioneri i dalje mogu da se prijave kako bi ostvarili pravo na značajnu olakšicu", istakla je Đedović Handanović.

Potreban dobar plan restrukturiranja za EPS

Ministarka je podsetila da i ove grejne sezone racionalnom potrošnjom energije građani mogu da ostvare značajne popuste na računima za električnu energiju. Dodala je da je država prošle godine omogućila popuste za racionalnu potrošnju energije do 30 odsto, dok će u ovoj grejnoj sezoni moći čak da prepolove svoje račune.

"Ako smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima za električnu energiju od 20 do 40 odsto. Takođe, građani mogu da ostvare popust od pet odsto ukoliko više troše električnu energije uz nižoj tarifi, kada je ona i jeftinija. Kada svemu tome dodate popust na izmirenje računa na vreme, možete prepoloviti svoj račun za struju", rekla je ministarka.

Govoreći o stanju u "Elektroprivredi Srbije" Đedović Handanović je rekla da smo, zbog pokrenutih promena, tokom prethodnih meseci od onih koji su se predstavljali kao "zaštitnici EPS-a" mnogo puta slušali kako vlada ima nameru da privatizuje EPS.

"Kao što sada vidite, sve su to bile besmislice. Naš cilj je da stabilizujemo i modernizujemo EPS, da imamo bolje upravljanje, da povećamo efikasnost i poboljšamo rezultate. Novi Nadzorni odbor je uspostavljen sa domaćim i stranim ekspertima i predstavnikom zaposlenih, konkurs za novog generalnog direktora je u toku, EPS izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima na vreme, ali je pred nama još mnogo posla", rekla je ministarka.

Istakla je da je neophodan dobar plan restrukturiranja i transformacije, i da se sprovede, ali da to ne znači privatizaciju, već bolje upravljanje.

"Akumulacije i deponije su pune, a remonti završeni, dosta kapitalnih projekata se privodi kraju. Ono gde EPS mora biti efikasniji je proizvodnja uglja ali to zavisi od dosta faktora", poručila je Đedović Handanović.

Ona je rekla i da se u sredu ili četvrtak očekuje finalizovan izveštaj Republičke rudarske inspekcije o tragediji u rudniku Lubnica kod Zaječara i da je JP PEU "Resavica" donelo odluku o hitnoj vanrednoj kontroli mera i procedura zaštite i bezbednosti u svim rudnicima.

Podsetila je i da su radnicima JP PEU "Resavica" početkom godine uvećana primanja za 12,5 odsto, kao i da je država povećala subvencije za to preduzeće za 17 odsto za ovu godinu i da će nastaviti da zahteva podizanje mera bezbednosti na radu u svim rudnicima.

image