Ekonomija

RT Balkan istražuje: Kako do umanjenog računa za struju?

Pravo na popust se može ostvariti na više načina. Povlastice imaju redovne platiše, oni koji racionalno troše električnu energiju i potrošači u kategoriji energetski ugroženog kupca
RT Balkan istražuje: Kako do umanjenog računa za struju?Getty © Christopher Furlong

Oko 72.000 domaćinstava se do sada prijavilo za status energetski ugroženog kupca, kako bi umanjili račune za utrošenu električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje za čak 50 odsto. To je tek svaki treći od 190.000 građana Srbije koji imaju pravo na povlašćenu cenu energenata.

Osim ove olakšice koja je namenjena najsiromašnijima, već godinama postoji popust od pet odsto koji važi za sve građane koji redovno plaćaju mesečne račune za struju. Tu je i racionalna potrošnja, koja domaćinstvu omogućava da prepolovi izdatke, a i subvencije države za zamenu stolarije i izolaciju objekata potrošačima dugoročno osiguravaju značajne uštede. Stručnjaci iz energetskog sektora napominju da su sada te procedure pojednostavljene.

Pojednostavljene procedure, biće i kriterijumi 

Iz "Elektroprivrede Srbije" za RT Balkan kažu da je za raspisivanje uslova i kriterijuma za sticanje statusa energetski ugroženog kupca nadležno Ministarstvo rudarstva i energetike, dok se zahtev podnosi lokalnoj samoupravi.

"Prema poslednjim podacima u septembru je 71.344 korisnika ostvarilo taj status. Pojedinačno najveći broj kupaca, je sa područja užičkog okruga gde ih se prijavilo 5.785, sledi Novi Pazar sa 5.503, dok je 5.416 sa područja opštine Sombor", naveli su iz EPS-a i dodali da nemaju podatke o osnovu sticanja statusa energetski ugroženog kupca.

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović nedavno je izjavila da je budžetom za 2023. godinu opredeljeno tri puta više novca za energetski ugrožene kupce u odnosu na prethodne godine.

"Ono što je najvažnije, procedura je maksimalno pojednostavljena, tako da je dovoljno predati samo jedan papir, odnosno zahtev u kojem se izjašnjavaju za koji vid energije žele da iskoriste olakšice. Informativna kampanja je dala rezultate, ali apelujem na opštine i gradove da pomognu građanima u procesu prijavljivanja. Status se ostvaruje automatski ako se zahtev preda nadležnom organu u jedinici lokalne samouprave", objasnila je resorna ministarka.

Đedović je dodala da su kriterijumi ove godine prošireni kako bi se obuhvatio i veći broj seoskih domaćinstava, kao i da će kriterijumi biti dodatno sniženi kako bi se prijavio još veći broj građana.

"Popust se obračunava na zaduženje za električnu energiju umanjeno za stavke obračunska snaga i trošak garantovanog snabdevača", dodali su iz EPS-a.

Uslovi za dodelu statusa energetski ugroženog kupca

Inače, da bi se dokazalo da ste ugrožen kupac gledaju se materijalni položaj, odnosno ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova domaćinstva, imovno stanje, ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i zdravstveno stanje člana domaćinstva.

"Za određivanje ukupnog mesečnog prihoda domaćinstva uzimaju se u obzir sva primanja i prihodi pojedinca i porodice, tako da za domaćinstva sa jednim članom iznose do 22.570,98 dinara, a za domaćinstva sa šest članova do 88.584,48 dinara, za ona sa više od šest članova za svakog dodatnog člana dodaje se 13.202,70 dinara", navodi se u uredbi.

Kada je imovno stanje u pitanju, uredbom je definisano kao uslov da domaćinstvo ne poseduje drugu stambenu jedinicu osim one maksimalne površine koja odgovara broju članova domaćinstva.

Ukupna površina stambenog prostora može da bude za jednočlano domaćinstvo do 40 kvadrata, za dvočlano do 58, za tročlano do 66, za četvoročlano do 74, za petočlano do 87, a za šestočlano i veće domaćinstvo do 96 kvadrata. Seosko domaćinstvo može da stekne status energetski ugroženog kupca bez obzira na površinu te stambene jedinice.

Povlastica na osnovu zdravstvenog stanja stiče se ako član domaćinstva koristi medicinske aparate ili uređaje neophodne za održavanje zdravlja, za čiji rad je potrebno napajanje iz elektromreže i kome obustavom isporuke struje može biti ugrožen život ili zdravlje.

Racionalna potrošnja za manje račune

Popusti se mogu ostvariti i racionalnom potrošnjom, a ministarka Đedović Handanović objasnila je princip po kome program funkcioniše.

"Ako smanje potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, potrošači će dobiti umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci. Popust od pet odsto će se obračunavati domaćinstvima ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine", navela je ministarka za RTS.

Električar Ljubomir Vukomanović za RT Balkan kaže da prilikom izbora novog uređaja treba obratiti pažnju na funkcionalnost, energetsku efikasnost, veličinu, oznaku energetskog razreda i prosečne potrošnje uređaja.

"Skala energetskih razreda iskazana je slovima od A do G, tako da su najefikasniji oni sa oznakama: AAA, AA, A i B, a pametan izbor je kupovina uređaja sa oznakom 'energetske zvezdice'",  kaže električar.

Dodaje da treba pametno koristiti te uređaje, tako da frižider radi na temperaturi od tri do pet stepeni Celzijusa. Napominje da treba izbegavati učestalo otvaranje vrata frižidera, stavljanje toplih posuda u njega, postavljanje pored bilo kakvog izvora toplote i dodaje da je poželjno uklanjati naslage leda ili birati aparate sa samootapajućom opcijom.

Kod mašine za pranje veša ili sudova, treba birati ekonomične programe i sredstva za pranje na nižim temperaturama i treba ih uključivati samo kada su bubanj ili sudomašina puni.

"Bilo bi dobro i redovno čistiti filter, proveravati količinu soli i higijenu unutrašnjosti uređaja i kamenca na osiguraču", dodaje Vukomanović.

Kod bojlera, osim što je štedljivije uključiti ga noću kada je cena električne energije i do četiri puta niža, bilo bi dobro temperaturu držati između 50 i 60 stepeni.

Kada je grejanje u pitanju, električar kaže da termoakomulaciona peć najmanje košta.

"Akumulira se toplota u jeftinoj tarifi, a potom emituje tokom dana. Isto je i sa sijalicama, LED sijalice troše manje struje i imaju duži vek trajanja, u proseku od 15.000 do čak 25.000 radnih sati. Nema ni ograničenog broja paljenja i gašenja, niti problema sa naponom", nabraja električar.

Saveti za upotrebu šporeta su da se kuva u posudi koja odgovara veličini ringle, sa poklopcem na šerpi i da se izbegava često otvaranje rerne.

"Ako možete, birajte multifunkcionalnu rernu kojom se štedi i 25 do 30 odsto električne energije", dodaje on Vukomanović.

image