Ekonomija

Struja i gas u Srbiji najjeftiniji u Evropi

Sumarni rezultat za Srbiju je sledeći: cena goriva i maziva za putnička vozila u 2022. uvećana je za 20,2 odsto, a struja za domaćinstva viša je za 4,7 procenta, što su najniži iznosi na Starom kontinentu
Struja i gas u Srbiji najjeftiniji u Evropiwww.globallookpress.com © Svetlana Vozmilova

Prosečna cena električne energije za domaćinstva u Srbiji tokom drugog polugođa 2022. iznosila je 8,67 evrocenti, što je trostruko niže nego u zemljama Evropske unije ili 6,7 puta niže nego u Danskoj, kao državi EU s najskupljom strujom za građane, konstatovao je direktor za naučnoistraživački razvoj u Ekonomskom institutu Ivan Nikolić, u analizi za najnoviji broj publikacije "Mesečne analize i trendovi".

Dakle, iako su struja i gas poskupeli od 1. maja i za domaćinstva i za privredu, u poređenju s drugima dobro smo prošli.

"Pred pandemiju kovida 19 gotovo da je postojao isti raspon cena između Srbije i EU, ali su tada domaćinstva u Danskoj plaćala struju samo četiri puta skuplje od onih u Srbiji. Uz Dansku, električna energija za domaćinstva najviše je poskupela u Rumuniji, Češkoj i Moldaviji", izjavio je Nikolić za "Politiku".

Rumunska privreda je, uz domaćinstva, takođe pretrpela snažno cenovno prilagođavanje, jer je cenovnik za struju uvećan čak 1,6 puta, to jest 159,2 odsto. Krajem prošle godine prosečna cena po megavat-satu kod Rumuna iznosila je 42,5 evrocenti, takođe triput više nego u Srbiji. U Severnoj Makedoniji prosečni rast bio je 147,8 odsto.

"Privreda naših suseda je jednako loše prošla i u pogledu uvećanih cena gasa. U Severnoj Makedoniji gas je poskupeo tokom prošle godine za neverovatnih 309,2 odsto, kod Rumuna za 240,8 procenata. Uprkos ovim troškovnim udarima kojih je privreda Srbije bila pošteđena, i kod njih i kod nas ukupna inflacija merena potrošačkim cenama je slična", ukazao je Nikolić.

Dakle, sumarni rezultat za Srbiju je sledeći – cena goriva i maziva za putnička vozila u 2022. uvećana je za 20,2 odsto, struja za domaćinstva viša je za 4,7 procenta, cena električne energije za privredu za 27, 9, dok je gas za privredu poskupeo za 23 odsto. Opet, sve su to najniži iznosi u Evropi.

image