Srbija i Balkan

Novi ugovori o snabdevanju strujom, računi ostaju isti

Zakon o energetici obavezuje EPS da korisničku bazu usaglasi s realnim stanjem na terenu i sa svima ima ugovore o snabdevanju
Novi ugovori o snabdevanju strujom, računi ostaju istiwww.globallookpress.com © Roberto Pfeil

Na adrese više od dva miliona domaćinstava i potrošača iz kategorije "mali kupci" stižu novi ugovori o snabdevanju električnom energijom, a iz EPS-a objašnjavaju da nema razloga za brigu jer to ne utiče na visinu računa i snabdevanje.

Naime, Zakon o energetici obavezuje EPS da korisničku bazu usaglasi s realnim stanjem na terenu i sa svima ima ugovore o snabdevanju, jer od tri miliona 600 hiljada potrošača, u kategoriji domaćinstava, sa dva miliona još ga nema.

Ugovori moraju biti potpisani do maja 2024.

"Ukoliko je došlo do promene korisnika, molim građane da dođu do šaltera ili da se jave na brojeve telefona da izvršimo promenu. A oni kod kojih nije promenjen korisnik samo treba da potpišu ugovor, ubace ga u kovertu na koju smo stavili da je poštarina plaćena i pošalju nazad", objasnio je direktor "EPS snabdevanja" Aleksandar Bjeličić za RTS.

Pored domaćinstava na garantovanom snabdevanju, gde cene struje reguliše država, tu su i mali kupci: zanatlije, mali preduzetnici raznih delatnosti i vlasnici poslovnog prostora. I oni dobijaju nove ugovore jer troše struju za komercijalne potrebe, što zakon ne prepoznaje.

"Sto deset hiljada obaveštenja smo poslali fizičkim licima koja se nalaze na garantovanom snabdevanju. Kao takvi, mali kupci prepoznaju samo pravna lica i preduzetnike, fizička lica tu ne mogu da budu", rekao je Bjeličić.

Nadležni podsećaju da socijalno ugroženi sugrađani imaju pravo na besplatne kilovate električne energije, te ih pozivaju da za iste podnesu zahtev u svojim lokalnim samoupravama, jer mesečno mogu dobiti i do 250 kilovata struje besplatno.

image