Srbija i Balkan

Vučić: Ako EU stavi članstvo "Kosova" u UN u poglavlje 35, jasno da ne žele Srbiju

Predsednik Srbije je podsetio da postoje stvari koje Srbija hoće da implementira, dodajući da je to nebrojeno puta rekao i Emanuelu Markonu i Olafu Šolcu i svima drugima, kao i šta je to što je apsolutno nemoguće
Vučić: Ako EU stavi članstvo "Kosova" u UN u poglavlje 35, jasno da ne žele Srbiju© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne misli da je moguće da se Ohridski sporazum, u celini, uvrsti u poglavlje 35, zato što bi time, kako je rekao, de fakto zatvorili vrata za Srbiju.

Vučić je tako odgovorio na pitanje RTS-a da li je izvesnije da će takav predlog kočiti Srbiju ili je to zeleno svetlo za formiranje Zajednice srpskih opština.

Mediji su, inače, preneli da će Evropska unija tražiti od Evropske komisije da uvrsti obaveze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i tzv. Kosova, u pregovore o članstvu između Beograda i Brisela.

Vučić je podsetio da postoje stvari koje Srbija hoće da implementira, dodajući da je to nebrojeno puta rekao i Emanuelu Makronu i Olafu Šolcu i svima drugima, kao i šta je to što je apsolutno nemoguće.

"Ako vi stavite u to da je članstvo Kosova u UN deo poglavlja 35, onda nam je jasno da ne želite Srbiju. Ne verujem da je to moguće i prosto mislim da takvu odluku neće doneti", rekao je Vučić.

Što se tiče drugih stvari u Briselu u kojima su govorili o tome da smo mi spremni da otvorimo klaster ceo, što je više poglavlja od jednog, ja znam da jesmo, dodao je Vučić.

"I u tom ekonomskom i energetskom smislu mi smo dovoljno spremni, ne samo da otvorimo već da posle izvesnog perioda ili kratkog perioda i zatvorimo ta poglavlja, ali su oni dodali da to zavisi naravno od razgovora sa Prištinom", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je važno da Srbija bude na evropskom putu i da se pošalju dobre poruke po tom pitanju, ali je važno i da ljudi vide da zemlja i naša ekonomija dobro radi, da i kada se radi na energetici, da se rade dobre stvari za zemlju da se radi ono što podržava Evropska unija, ali da u stvari to zavisi od političkih kriterijuma, a to je uvek Kosovo i Metohija.

Očekujem srdačan razgovor sa Meloni

Srpski predsednik je dodao da očekuje srdačan razgovor u nedelju sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni koja dolazi u Srbiju.

Na pitanje da li će tema razgovora biti i mogućnost da se Italija aktivnije uključi u pregovore sa Prištinom o čemu je ranije govorila Meloni, Vučić je kazao da će i to biti tema, ali i bilateralna saradnja dve zemlje i ekonomski odnosi.

"Italija je jedan od najznačajnijih partnera, očekujem srdačan, dobar razgovor. Hvala Đorđi Meloni što dolazi u Srbiju i to dolazi pravo iz Dubaija i to je dobra vest za ljude u našoj zemlji", rekao je Vučić.

On je dodao da to pokazuje i kako je Srbija pozicionirana i kako ima poštovanje u svim delovima sveta.

On je napomenuo da bi 10. decembra trebalo da dođu u posetu azerbejdžanski i bugarski predsednik povodom otvaranja interkonektora.

"Ja neću moći da otvaram interkonektor zbog naših izbora, ali ću ih ugostiti bilateralno što je važno takođe i zbog dogovora oko gasa za budućnost, ali i zbog drugih važnih komšijskih pitanja koje imamo sa našim bugarskim partnerima", rekao je Vučić.

Bin Zajed veliki prijatelj Srbije

Predsednik Srbije sastao se u Dubaiju, gde prisustvuje Samitu lidera na kome se razgovaralo o klimatskim promenama, sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom el Nahjanom.

Vučić je istakao da je Bin Zajed veliki prijatelj Srbije i da je pre njega sa njim bilateralni sastanak imao francuski predsednik Emanuel Makron, a posle njega i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kao i nemački kancelar Olaf Šolc.

"Onda vam otprilike jasno da smo u društvu onih koji su mnogo važniji u svetu od nas. Ali to pokazuje kakav je njegov iskren i prijateljski odnos prema našoj zemlji", rekao je Vučić.

On je naveo da su klimatske promene veliki problem za svet i da su katastrofalne po čovečanstvo, posebno za zemlje koje su okružene morem, što takođe utiče na ekonomije zemalja i na ceo svet.

"Kako možete da očekujete da sve ono što smo dogovarali u Parizu i Glazgovu i na drugim mestima, bude sprovedeno u delo ako je u međuvremenu potrošeno tri puta više na oružje nego na bilo kakvo drugo ulaganje", rekao je Vučić.

Kako kaže, ne zna se koje principe poštujemo, jer ne poštujemo principe Povelje Ujedinjenih nacija.

"Ne govorimo o Srbiji, ona to radi, već govorimo o velikim silama. Lepo je što je šeik Mohamed izdvojio 30 milijardi, da stavi u poseban fond za borbu protiv klimatskih promena, ali nisam preterani optimista da ćemo u svemu tome svi uspeti i da ćemo svi zajednički da radimo, jer vidim koliko su antagonizovani interesi velikih sila", rekao je on.

Naveo je i da se "iza zavese" u stvari govorilo najviše o Izraelu, Palestini, Ukrajini, Rusiji, Kini, Tajvanu i o svim drugim pitanjima.

Vučić je podsetio da su Srbiju pre dve godine kritikovali za litijum, a sada bi, kaže, svi naš litijum. Takođe, kritikovali su Srbiju za ugalj, a onda su pokrenuli svoje rudnike uglja.

"Naravno da je važnije za naše ljude u ovom trenutku da imaju struju nego što ćemo mi sa 0, pa ne znam koliko 0 pa 1 da doprinesemo emisiji štetnih gasova. Zato moramo da se menjamo zbog sebe, zbog svoje zemlje, zbog naših ljudi, zato moramo da bukvalno upetostručimo i to u najkraćem mogućem roku obnovljive izvore energije. Dakle da idemo na koliko je moguće, vetar, sunce, iako to nisu tako sigurni izvori energije ili jednako sigurni izvori energije kao neki drugi", rekao je Vučić.

image