Srbija i Balkan

EU zahteva da se sporazum iz Ohrida hitno uvrsti u pregovarački okvir za Srbiju

Pitanje Kosova i Metohije ponovo će biti "na stolu" u Briselu i to po ubrzanom postupku
EU zahteva da se sporazum iz Ohrida hitno uvrsti u pregovarački okvir za Srbiju© Leon Neal/Getty Images

Evropska unija (EU) će formalno tražiti od Evropske komisije da uvrsti obaveze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i "Kosova", u pregovore o članstvu između Beograda i Brisela, piše Radio Slobodna Evropa koja je imala uvid u nacrt zaključaka.

"Savet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije", piše u dokumentu o normalizaciji odnosa između Srbije i tzv. Kosova.

Ove zaključke će, kako je najavljeno, usvojiti ministri za evropska pitanje na sastanku Saveta opštih poslova 12 decembra.

Iste zaključke će potom potvrditi i Evropski savet na samitu evropskih lidera koji će biti održan 14. i 15. decembra. Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima između Srbije i Evropske unije, obuhvata odnose sa tzv. Kosovom.

EU redovno upozorava da brzina pristupnog procesa sa Srbijom zavisiti od napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Srbija i "Kosovo" su 27. februara postigli sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. U Ohridu je 18. marta usaglašen aneks primene ovog dogovora.

Izjavom visokog predsednika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja sporazum se smatra pravno obavezujućim za obe strane.

EU je i ranije poručivala da će i ovaj sporazuma da se uključi u pristupni proces Srbije, kako bi se potvrdio pravno obavezujući karakter tog dokumenta.

Prvo ZSO

U nacrtu zaključaka se pozdravlja Sporazum o putu normalizacije između tzv. Kosova i Srbije i njegov aneks za implementaciju.

Međutim, izražava se žaljenje zbog nedostatka primene kod obe strane, "kao i drugih nerešenih obaveza postignutih u dijalogu koji pomaže EU".

Pozivaju se Srbija i "Kosovo" da u potpunosti poštuju i sprovode sve obaveze, bez daljeg odlaganja i preduslova.

"Ovo uključuje osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Savet pozdravlja spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavila EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi", stoji u nacrtu.

Takođe se u dokumentu izražava očekivanje da i Srbija i "Kosovo" pronađu održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i demokratiju za sve građane.

Srbi da se vrate u institucije i vrate vojsku sa linije

"Savet očekuje od Srbije da se uključi u dijalog uz podršku EU u dobroj veri i duhu kompromisa kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum s Kosovom o normalizaciji odnosa u skladu s međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU bez daljeg odlaganja. Ovaj sporazum treba da se bavi svim ključnim otvorenim pitanjima i na taj način doprinese regionalnoj stabilnosti", navodi se u zaključcima.

Dodaje se da su normalizacija odnosa i sprovođenje obaveza iz dijaloga suštinski uslovi na evropskom putu obe strane i da "obe strane rizikuju da izgube važne prilike u odsustvu napretka".

U zaključcima koji se odnose na Srbiju, u odlomku koji se odnosi na situaciju na severu Kosova, poručuje se da "oštro se osuđuju nasilni akti demonstranata kosovskih Srba protiv građana, trupa Kfora, organa za sprovođenje zakona i medija koji su se desili 29. maja 2023".

Takođe se u tom smislu spominje i sukob u selu Banjska 24. septembra 2023, kada su nastradali jedan kosovski policajac i trojica Srba.

"Savet očekuje od Srbije da u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne mere da se počinioci napada uhapse i brzo privedu pravdi. Savet izražava žaljenje što Srbija nije preduzela dovoljne mere u tom pogledu", poručuje se u nacrtu zaključaka koji čekaju na usvajanje Saveta opštih poslova EU.

Izražava se zabrinutost zbog ponovljenog gomilanja vojnih snaga Srbije u blizini "Kosova" te konstatuje naknadno smanjenje trupa i opreme.

"Srbija i Kosovo moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja i da zaustave retoriku koja izaziva podele", poručuje Savet EU.

Pozdravlja se činjenica da je Srbija preduzela "neke korake u pravom smeru", uključujući javno podsticanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova. Od Srbije se traži da podstakne kosovske Srbe da se vrate u institucije koje su napustili.

Ponavlja se upozorenje da će mogući neuspeh u deeskalaciji tenzija imati posledice i da je EU spremna da proceni "dalje mere i prema Srbiji i prema "Kosovu", ako bude potrebno".

Savet EU, u nacrtu zaključaka prihvata procenu Evropske Komisije da Srbija održava svoj nivo pripremljenosti za početna merila u klasteru 3 (Konkurentnost i inkluzivni rast) i obećava da će nastaviti s procenom toga.

Poručuje se, međutim, da EU ima snažna očekivanja od Srbije da pojača svoje napore ka potpunom usklađivanju sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama, uključujući Rusiju i Belorusiju, "kao pitanje najvećeg prioriteta".

"Savet takođe poziva srpske vlasti da se uzdrže od akcija i izjava protiv stavova EU o spoljnoj politici i drugim strateškim pitanjima", navodi se u nacrtu zaključaka.

Savet EU pozdravlja "humanitarnu i drugu pomoć" Srbije Ukrajini.

Pozdravlja se takođe "poboljšana saradnja" Srbije s EU na sprečavanju zaobilaženja restriktivnih mera EU i ohrabruje Srbija da nastavi ove napore.

"Iako priznaje napredak u ovom pogledu, Savet nastavlja da naglašava potrebu da Srbija u potpunosti ispuni svoju obavezu da se uskladi sa viznom politikom EU", poručuje se u nacrtu zaključaka.

Pozdravlja se blagovremeno usvajanje pet zakona kojima se primenjuju ustavni amandmani iz 2022, ali se nacrtom zaključaka poručuje da je potreban dalji rad i politička posvećenost da bi se sprovele reforme u osnovnim oblastima, uključujući pravosuđe.

Podvlači se potreba da Srbija pojača napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te neophodnost opipljivih i ubedljivih rezultata o efikasnim istragama, krivičnim gonjenjima, pravosnažnim presudama, zamrzavanjem i konfiskacijom imovine stečene kriminalom.

"Savet podseća da će napredak Srbije u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom nastaviti da određuju ukupan tempo pristupnih pregovora", poručuje se putem ovih zaključaka koji će biti usvojeni 12 decembra.

image