Rusija

Lavrov na savetu OEBS-a: Srbiji su oteli "Kosovo" bez referenduma

Ekspanzija NATO na istok je jedan od faktora narušavanja bezbednosti u Evropi, ocenio je Lavrov u Skoplju
Lavrov na savetu OEBS-a: Srbiji su oteli "Kosovo" bez referenduma© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

OEBS se nalazi u žalosnom stanju, perspektive nisu jasne, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku ministara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Skoplju u Severnoj Makedoniji.

Ova organizacija se pretvara u satelit NATO-a i Evropske unije i nalazi se na ivici provalije, tvrdi ruski ministar.

"Postavlja se jednostavno pitanje da li ima smisla ulagati napore u njegovo oživljavanje i da li će ikada moći da se prilagodi objektivnoj realnosti svetskog razvoja?", upitao je.

NATO i EU uništile vojno-političku dimenziju OEBS-a

"NATO je 1999. izvršio neprikrivenu, grubu agresiju bombardovanjem SR Jugoslavije, članice OEBS-a i članice Ujedinjenih nacija. A 2008. godine, kršenjem Rezolucije 1244 SB UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto 'Kosovo' bez ikakvog referenduma", kazao je šef ruske diplomatije.

Dok je govorio, ruskom ministru su upadali u reč. Na trenutak je prekinuo govor i obratio se kolegama sa molbom da ga saslušaju do kraja. Nikom od ministara se to pre njega nije desilo. 

Zapadne političke elite uzele su na sebe pravo da koriste OEBS u korist interesa NATO-a, a ekspanzija Alijanse na istok je jedan od faktora narušavanja bezbednosti u Evropi, dodao je Lavrov.

Za stvaranje antiruskog bloka u Ukrajini, Zapadu je trebalo mnogo akcija, počev od državnog prevrata 2014. godine, preko osam godina uzurpacije stanovnika Donbasa, pa sve do narušavanja Minskih sporazuma koje je SB UN odobrio, navodi Lavrov.

Oni koji su potpisali Minske sporazume priznali su da su njima želeli samo da daju Ukrajini više vremena da se pripremi i ojača za sukob sa Rusijom.

"Kada sam prošle godine pitao američku stranu kako komentariše to da ne sme da jača svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih, kako je dogovoreno na samitu OEBS-a, nisam dobio odgovor", navodi šef ruske diplomatije.

U naporima da unište rusku ekonomiju, zapadni sateliti uveli su hiljade sankcija Ruskoj Federaciji, i tako stavili tačku na široku praktičnu saradnju između Istoka i Zapada, ističe Lavrov.

Zašto gase medije koji se ne slažu sa ideologijom Zapada?

EU se u toj igri poslušno pokorava, dodaje. Evropska unija ne radi u dobrobit svog naroda, već se pretvorila u agresivni blok, kazao je.

"Oni koji treba da obezbede slobodu medija ćute kada ih pitamo zašto se gase svi mediji koji pišu ono što se ne slaže sa ideologijom Zapada", kazao je ministar.

U Evropi, pre svega u Ukrajini i na Baltiku, buja nacistička ideologija i praksa, hvale se kolaboracionisti Hitlera, ruše se spomenici oslobodiocima, dodaje ministar.

Međutim, Kijev je u iskorenjivanju svega ruskog prevazišao sve. Poražavaju tvrdnje da Zelenski svojim akcijama brani evropske vrednosti, dodao je.

"U Ukrajini se poriče postojanje Rusa i njihova ključna uloga u stvaranju Ukrajine. Ljudima tamo oduzimaju dodir sa ruskom kulturom, jezikom, knjigama i medijima, a OEBS o tome ćuti", ocenio je šef ruske diplomatije.

Ćutao je i ćuti Brisel i ne ističe da je potrebno poštovati prava svih nacionalnih manjina kao što to predviđaju mnogobrojni usvojeni dokumenti. Danas se u Ukrajini progoni i jedina kanonska pravoslavna crkva UPC, otimaju se crkve, gone se verujući i fizički se orabčunavaju sa sveštenstvom, kaže Lavrov i dodaje da svi progoni nisu počeli s Specijalnom vojnom operacijom već 2014. godine nakon krvavog državnog prevrata, kada je Ukrajina dobila neonacističku vlast.

"Moldavija je sledeća žrtva Zapada u hibridnom ratu protiv Rusije", upozorava ruski ministar.

Svaka država u kojoj su aktivni zapadni fondovi i nevladine organizacije treba dobro da razmisli o sudbini koju joj Zapad sprema, zaključio je.

U želji da svoje obraćanje završi optimistično, iako u današnjem trenutku, kako kaže, to nije lako, Lavrov ističe da se život nastavlja i da na Evroazijskom kontinentu postoji ravnopravna saradnja zasnovana na uzajamnom poštovanju i to uprkos tendenciji OEBS-a da se vodi konfrontacionom politikom na koju je primoravaju.

image