Srbija i Balkan

Novi namet za Srbe: Od kraja aprila na severu KiM počinje naplata računa za utrošenu struju

Predsednik SO Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin izjavio je da će paušalno plaćanje, 20 evra po domaćinstvu, trajati od januara do aprila do kada mora biti završen proces ugradnje brojila kao i registracija potrošača
Novi namet za Srbe: Od kraja aprila na severu KiM počinje naplata računa za utrošenu struju© РТ Балкан

U četiri opštine na severu Kosmeta preduzimaju se poslednji koraci kako bi se započelo sa plaćanjem računa za utrošenu struju, najavio je za Radio Dukađini predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin.

Po njegovim rečima, prvi korak je registracija domaćinstava za naplatu električne energije a do kraja aprila očekuje se završetak posla na postavljanju novih električnih brojila. Domaćinstva će u početku plaćati paušal od 20 evra mesečno, a od kraja aprila, kada se postave brojila počeće i faktička naplata struje prema utrošenim kilovatima, odnosno prema stanju na brojilima. 

Prema najavi drugog čoveka Opštine Severna Mitrovica, ekipe "Elektrosevera" već od sutra, 22. februara, počeće posao u ovoj opštini.

"Od 22. februara krećemo sa registracijom stanova i domaćinstava u Bošnjačkoj mahali i drugim delovima grada koji će biti evidentirani za paušalnu naplatu od 20 evra. Kreće i proces postavljanja brojila što će biti obaveza 'Elektrosevera'. Očekujemo i da će plaćanje za januar biti produženo do aprila, a 'Elektrosever' dobio je zadatak da postavi brojila u severnom delu", izjavio je Ugljanin za ovu radio stanicu i dodao da će paušalno plaćanje trajati do aprila, do kada mora biti završen proces ugradnje električnih brojila pošto se završi proces registracije domaćinstava.

Inače, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, pre dva i po meseca objavio je da su srpska kompanija "Elektrosever" i KEDS (Kososki elektrodistributivni sistem) potpisali "komercijalni ugovor o energetici".

Ni od strane Lajčaka a ni iz KEDS-a tada nije detaljnije obrazloženo šta znači potpisani ugovor. Rečeno je samo da je to "važan korak ka implementaciji energetske 'mape puta' i ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije" kao i da ugovor za cilj ima "normalizaciju snabdevanja strujom u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica".

Sa druge strane, preduzeće "Elektrosever" koje je potpisalo pomenuti ugovor u vlasništvu je Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije", ali je na Kosovu registrovano prema kosovskim zakonima.

Sa strane KEDS-a, početkom decembra saopšteno je da su jedan od osnova za potpisivanje komercijalnog ugovora između KEDS-a i "Elektrosevera" - "Smernice za sprovođenje energetskih sporazuma", odnosno "mapa puta" od 21. juna 2022. godine.

Pomenutom "mapa puta" predviđeno je da Regulatorni ured za energiju Kosova (ERO) izda dozvolu za snabdevanje "Elektroseveru", kao i da "Elektrosever", sedam dana po izdavanju dozvole preko kancelarije EU dostavi KEDS-u i "Kosovskoj elektromreži" (KOSTT) ažuriranu bazu podataka o korisnicima.

Dalje je predviđeno da u roku od 10 dana od izdavanja dozvole "Elektrosever" potpiše tehnički sporazum sa KOSTT-om i KEDS-om kako bi mogao obavljati delatnost na Kosovu. Predviđeno je i da "Elektrosever" sa KEDS-om potpiše poslovni sporazum koji će omogućiti "distribuciju struje kao i ispostavljanje računa, plaćanje, održavanje mreže i priključaka korisnika".

Planom je predviđeno i da "u roku od 30 dana od izdavanja dozvole KEDS i KOSTT dobiju pristup trafostanici Valač i drugim postrojenjima za distribuciju".

Iako zvaničnih podataka nema, najava Ugljanina o registraciji domaćinstava i ugradnji brojila, kao i o početku naplate računa, pretpostavlja da se pristupilo realizaciji sledećih koraka na "mapi puta" od 21. juna 2022. godine. Ostaje nejasno, šta će se u narednom periodu dešavati sa trafostanicom Valač.

Inače, do jeseni 2013. energetski sistem na severu bio je nezavisan u odnosu na kosovski sistem. Sever je do tada struju dobijao vodom iz pravca Novog Pazara, preko trafostanice Valač, manjim delom i preko voda iz pravca Raške ka Lešku. Septembra 2013. napravljena je i veza Valača sa elektroenergetskim sistemom na jugu Kosova ali je, prema dostupnim podacima, EPS i dalje pokrivao troškove snabdevanja strujom građana u četiri opštine na severu. 

Od pre tri godine, od decemba 2020. godine, energetski sistem na severu Kosova izdvojen je iz oblasti upravljanja srpske "Elektromreže" a kosovski prenosni operator za električnu energiju KOSTT preuzeo je upravljanje elektrosistemom i na severu Kosova.

Nejasno je i kako će biti rešeno pitanje starog duga za struju i koji će vremenski okvir biti uzet za obračun tog duga. Iz Beograda poslednjih godina više puta je ponovljeno da je utrošenu struju na severu KiM sve ove godine plaćala Elektroprivreda Srbije. 

image