Srbija i Balkan

Zahvalno Kosovo: Biserna ogrlica Olbrajtove, spomenik od šest metara Klintonu i izraz ljubavi Kurtiju

Bivša američka državna sekretarka, po zlu čuvena među Srbima, dobila je pre koji dan drugi po redu spomenik na Kosovu, ovaj put u Srbici
Zahvalno Kosovo: Biserna ogrlica Olbrajtove, spomenik od šest metara Klintonu i izraz ljubavi Kurtiju© Erkin Keci / Anadolu Agency

Aljbin Kurti, aktuelni premijer Kosova, iako živ i zdrav i u odličnoj formi, pre nekoliko dana dobio je spomenik u selu Prerane kod Podujeva i tako se, uz američke zvaničnike i Rugovu i Jašarija, uvrstio u plejadu "kosovskih očeva i majki" koji su od rata 1999. i od sticanja tzv. "nezavisnosti" nagrađeni spomenicima, ili barem imenima ulica i bulevara širom Kosova i Metohije.

Za ovu, 16. godišnjicu samoproglašene "nezavisnosti", još jednim spomenikom na KiM nagrađena je i, za Srbe po zlu čuvena američka državna sekretarka Medlen Olbrajt koja je u južnoj srpskoj pokrajini, među Albancima, daleko poznatija kao – "albanska majka".

Od ovo dvoje daleko zaslužniji za "kosovsku nezavisnost", bivši američki predsednik Bil Klinton ove godine, koliko se zna, nije na Kosmetu dobio ni jedan spomenik, ali, on spomenik, kao i bulevar sa svojim imenom, ima u Prištini još od 2009. godine.

Još jedan spomenik na KiM za godišnjicu tzv. nezavisnosti dobio je Adem Jašari, osnivač zloglasne UČK, koji je poginuo početkom marta 1998. u Prekazu, kao terorista, u sukobu sa legitimnim, zvaničnim snagama bezbednosti države Srbije. "Ocu Kosova", "legendarnom komandantu", spomenik je ove godine otkriven u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde Jašari odavno ima svoj trg. Na tom trgu Jašarija, nadomak Severne Mitrovice, u po dana u po noći, mogu se sem zastava Albanije i Kosova, zastavica UČK, pazariti i zastave i ostali suveniri sa oznakama SAD i EU, pa se može očekivati da neke od sledećih godina, za neku od okruglih godišnjica možda, na tom trgu bude podignut i spomenik Bilu Klintonu, veći nego u Prištini. Onaj u Prištini visok je, inače, sa postamenotim, šest metara, a sam prikaz Klintona tri i po metra, i na njemu je Bil kako u ruci drži faciklu, odnosno dokument kojim je odobren ulazak NATO trupa na Kosovo.

Što se spomenika Kurtiju tiče, otkrivanje je ovih dana propraćeno i izvesnim kontroverzama. Tolikim da su u odbranu ovog čina izvesnog Sabahudina Uke, Albanca sa Kosova sa prebivalištem u Španiji, morale da se uključe i izvesne faktčekerske organizacije. Naime, neki srpski mediji, a to je kasnije ponovio i predsednik Srbije, objavili su kako je Kurti sam sebi podigao spomenik kod Podujeva, što, razjasnili su faktčekri, prosto nije istina.

Spomenik Kurtiju nije podigao Kurti, nego – Sabahudin Uka, razjasnili su pomenuti vlasnici tapije na istinu. Kako je to promaklo navedenim medijima i predsedniku Srbije, nije poznato. A taj Uka, odmah pošto je spomenik kosovskom premijeru otkriven, uz pevače uživo i ples na trgu ispred spomenika, izjavio je da mu je "ideja sinula još pre tri godine, kada je Kurti pobedio na izborima".

Sem ovog, Uka je još dodao da nije znao "kako da mu (Kurtiju) iskaže ljubav", i da je spomenik "pravi način", te da je Kurti, trenutno – "jači nego što jeste".

Srpski mediji preneli su u međuvremenu i da je spomenik otkriven na sam Dan zaljubljenih, u prisustvu tridesetak meštana sela Prerane, da je govor Uke bio patetičan, i da ga je spomenik i uređenje trga koštalo – 70.000 evra.

Što se spomenika Medlen Olbrajt, koji je 16. februara ove godine u znak zahvalnosti, otkriven u Srbici, koliko se zna, to je najmanje drugi po redu spomenik Olbrajtovoj na Kosmetu. Prvi je otkriven 12. juna 2019. godine kada su u Prištini, sem bivše sekretarke boravili i bivši predsednik Klinton, ganeral Vesli Klark, viđen je i Edi Rama a Vilijem Voker tog dana nije primećen u Prištini. Vilijem, inače, već ima spomenik na Kosovu, u Račku, naravno, a u više kosovskih gradova, kao što dolikuje i ulice.

Kako su tog dana preneli mediji, spomenik je otkriven pošto su Klinton, Rama, Olbrajtova i Klark u pratnji aktuelnog haškog zatočenika, tada predsednika Kosova - Hašima Tačija, prošetali od Trga Skenderbeg do trga "Olbrajt" gde je spomenik podignut.

U samoj Prištini tog dana bilo je praznično raspoloženje, grad je bio okićen bezbrojnim američkim i albanskim zastavama, stariji Albanci su plakali od sreće i ljubili zastave Amerike. Na trgu je razvijena ogromna zastava Amerike, po krovovima okolnih zgrada bili su raspoređeni snajperisti, a na svečanosti su govorili Klinton i Olbrajtova.

Događaj je dobio toliki regionalni značaj i postao toliko poznat, da je posle smrti Olbrajtove, tokom borbi za njeno političko nasleđe, na Fejsbuku objavljena fotografija otkrivanja spomenika u Prištini, sa naznakom da se to dogodilo na Cetinju. Ponovo su morali da reaguju gore pomenuti faktčekeri koji su posle uvida u dokumentaciju i sajt "Danasa" ustanovili da je spomenik otkriven u Prištini a ne na Cetinju, kako su neki objavili i kako bi neki voleli. Inače, spomenik Olbrajtove u Prištini je u prirodnoj veličini, sa bisernom ogrlicom i brošem.

Pomenuti spomenik ima, inače, i širu simboliku koja govori o kontinuitetu američke politike prema Srbiji. Da bi se, recimo, iz pravca Skoplja stiglo u centar Prištine, gde je, pored ostalih spomenik Olbrajtovoj, kao i do spomenika "Novorođenče", prolazi se ulicom Džordža Buša, kao i magistralnim putem Bajdena, dalje Bulevarom Bila Klintona, koji preseca ulica Boba Dola.

Simbolično, u znak zahvalnosti, navedeni trgovi, ulice oko spomenika, stalno su, i u obične dane, ne samo na godišnjice, okićeni posebno zastavama Amerike. Tih zastava, na bezbroj mesta, ima i pored puta od Severne Mitrovice prema Istoku, recimo, po Prištini. Po okolnim gradovima mogu se na mnogo mesta videti i umanjene kopije Kipa slobode, domovi bogatih koji liče ne Belu kuću i Vašingtonu.

U svoje vreme, odmah posle proslave dvadesete godišnjice dolaska američkih trupa i otvaranja Bondstila, mladi Albanci mogli su u Prištini da obučavaju vožnju automobila, ne tenkova, u školi koja se zvala "Vesli Klark", a mlade Albanke da se obuku u butiku fine, skupe robe pod imenom "Hilari Klinton", objavljeno je svojevremeno.

Pre tri i po godine, blizu Gnjilana podignut je i spomenik Bou Bajdenu, preminulom sinu sadašnjeg američkog predsednika Džoa Bajdena. Spomenik mlađem Bajdenu, koji je svojevremeno služio na Kosovu i preminuo 2015. od kancera, otkriven je u znak njegove "solidarnosti i posvećenosti Kosovu". Put u blizini Bondstila, dug 35 kilometara nosi takođe ime mlađeg Bajdena. Što se Srba tiče, sin američkog predsednika ostao je zapamćen po izjavi da su oni "genocidni nasilnici".

Ovogodišnja serija otkrivanja spomenika na Kosmetu završena je novim spomenikom Ademu Jašariju u Južnoj Mitrovici. Na svečanosti, mladi Albanci mahali su bezbrojnim albanskim i američkim zastavicama. U znak ogromne zahvalnosti.

image