Srbija i Balkan

Sasvim slučajno: Kako je RT Balkan na KiM blokiran nakon što nas je vlastima "otkucao" RSE?

Zašto je i kako na KiM i 8. februara ove godine, popodne, bilo moguće otvoriti stranicu RT Balkan, utvrdiće istraga koju će RSE narednih dana otvoriti i neko će u Prištini morati da odgovara
Sasvim slučajno: Kako je RT Balkan na KiM blokiran nakon što nas je vlastima "otkucao" RSE?www.globallookpress.com © Jaap Arriens

Samo nekoliko dana nakon što su su novinari Radija Slobodna Evropa, u pravom špijunskom maniru "otkrili", odnosno vlastima "otkucali" da su "internet stranice nekih ruskih medija, koji su odlukom Vlade Kosova sankcionisani zbog `ruske invazije na Ukrajinu` i dalje dostupne na Kosovu", na KiM je onemogućen pristup internet stranici portala RT Balkan.

 "Vašem portalu pristupao sam juče oko 16 sati preko provajdera MTS d.o.o. i tada je sve bilo u redu. Nekoliko sati kasnije, kada sam pokušao da otvorim vaš sajt na ekranu je stajala poruka da `izgleda, postoji problem sa ovom stranicom`. Jutros portalu rt.rs nije moguće pristupiti ni preko provajdera MTS d.o.o. ni preko kosovskog provajdera `Ipko`", javljaju jutros čitaoci i iz srpskih geta južno i iz opština severno od Ibra.

Novinari Radija Slobodna Evropa obavili su na svom internet portalu pravi pre bi se reklo ekspertski, špijunski a ne novinarski izveštaj i istraživanje kako je, avaj, moguće da su internet stranice nekih ruskih medija i dalje dostupne na Kosovu.

 Pa se tako navodi da su iz javnog preduzeća Telekom Kosova, RSE odgovorili, pravdajući se kako je gore navedeno moguće, da su "neki tehnički problemi i sajber napadi doveli do deblokade sankcionisanih sajtova", ali, da je to "bilo privremeno".

Da sve bude još strašnije, jezivije, suprotno standardima EU, novinari RSE, čitaocima svog "slobodnog" sajta, koji je oličenje demokratije, slobode, koji je takođe vlasnik etalona za profesionalizam, otkrili su, da "nadležna institucija Kosova koja nalaže internet kompanijama da blokiraju sankcionisane sajtove nije ažurirala listu sa novim medijima koji su u međuvremenu sankcionisani".

Takođe, i još jezivije, iz Vlade Kosova, koju su su novinari (?!?) RSE kontaktirali, usudili su se da ne odgovore na pitanja "u vezi sa sankcijama ruskim medijima i njihovom primenom".

Pitanje svih pitanja, ko se to iz Kurtijeve vlade usudio da ne odgovori kada je na drugoj strani RSE?

 I sam sam u ovom trenutku zadrhtao od straha. Šta ću ako mene kao autora ovog teksta pozovu? Mislim iz RSE?

 Analiza koja je u daljem tekstu RSE obavljena, zaslužuje da se nađe u udžbenicima novinarstva. Da omladina uči kako se to radi. Da se na vreme upozna sa standardima EU.

Konstatuje se da se "posle invazije Rusije na Ukrajinu, Kosovo usaglasilo sa sankcijama koje su EU u SAD uvele ruskim entitetima". Ovde sam već morao da konsultujem enciklopedije. U političkom jeziku američke diplomatije termin (engl. entity) označava državotvorni telo, karakter državnosti predmetnog bića, nacionalni identitet, zatim narodnu, kulturnu,  istorijsku, jezičku i religijsku posebnost, pravo na samoopredeljenje", piše na Vikipediji.

Kakvi su ruski entiteti u pitanju u ovom slučaju, nisam shodno datoj definiciji shvatio.

Od RSE čitalačka publika u Srbiji je obaveštena, dalje, da su RT i Sputnjik, koje podržava Kremlj, "također pod sankcijama" kako bi se zaustavile "ruske dezinformacije", a da je RT Balkan pokrenut krajem 2022. godine u Srbiji, zemlji koja nije uvela sankcije Rusiji. 

Čitaoci su takođe, u detaljnoj analizi, na 15 šlajfni obavešteni i da je RSE, poštujući kodekse profesije, "2. i 5. februara testirao otvaranje sajtova RT i RT Balkan na različitim uređajima koji koriste internet različitih kompanija na Kosovu", i da su stranicu RT, o Bože, "otvorili bez problema".

Pravdajući se RSE, iz Telekoma Kosova, preko čijeg je interneta ruska propaganda takođe bila dostupna, 5. februara objasnili su da oni sprovode odluku o blokiranju sajtova za fiksnu internet mrežu, ali, u mobilnoj mreži, osumnjičeni su "neko vreme bili deblokirani" i sada su u "procesu zaustavljanja", pa će, kako bi pravda i standardi EU bili zadovoljeni, "već ovih dana biti blokirani".

Dva dana kasnije, 7. februara iz RSE ponovo su zvali Telekom Kosova i ponovo je na muke stavljen direktor Halil Krasnići koji se pravdao da je blokiranje sajtova poput rt.com obavljeno u noći 5. februara. Kako je na KiM i 8. 2. popodne bilo moguće otvoriti stranicu RT Balkan, utvrdiće istraga koju će RSE narednih dana otvoriti i neko će morati da naj....

 Sem ovog Krasnići je pojasnio da je "slučajnost" da je ponovno blokiranje sajtova na mobilnoj mreži izvršeno nakon dobijanja pitanja RSE.

Pomenuti radio, etalon slobode i demokratije, kontaktirao je i MTS kao telefonsku i internet kompaniju u vlasništvu Telekoma Srbije. Iz MTS d.o.o. novinarima RSE rečeno je da se oni "pridržavaju liste za blokiranje koju su dobili od Regulatornog tela Kosova (ARKEP)".

 "Iako smo se striktno pridržavali liste koju je dao ARKEP, priznajemo mogućnost pojave novih veb portala koji nisu bili deo prvobitne direktive", priznali su iz MTS-a.

Stoji dalje u tekstu RSE i da je, moguće, došlo do šuma na liniji Kurti – ARKEP, pa se sajt RT na srpskom nije našao na listi, pa je početkom februara bio dostupan na svim internet provajderima koje je RSE testirao. Konsultovani su tu i neki eksperti, itd. itd... I iz kompanije IPKO pravdali su se da domen RT na srpskom nije bio deo prvobitne liste blikiranih...

 Piše i da je RSE nedavno pisao da je su sajtovi RT i Sputnjika lako dostupni i u mnogim državama EU uključujući i same institucije koje su izgradile sankcije protiv njih.

 Jezivo... Kako je to moguće? Ko u samoj EU ne poštuje standarde EU? Kako se onda EU brani od ruske propagande? I šta će uopšte biti sa EU ako tako rade u svojoj kući?

image