Srbija i Balkan

Verifikacija 10.000 potpisa za smenu gradonačelnika na čekanju: Zašto Priština odugovlači

Čak i da potpisi Srba na peticiji danas budu verifikovani, sledeći korak je mnogo teži, sledi raspisivanje referenduma za koji, sve je više tvrdnji na Kosmetu, "nema zakonskog okvira"
Verifikacija 10.000 potpisa za smenu gradonačelnika na čekanju: Zašto Priština odugovlači© РТ Балкан

Centralna izborna komisija tzv. Kosova ni posle 27 dana dana nije uspela da prebroji i verifikuje 10.000 potpisa koje su Srbi na severu Kosova i Metohije prikupili za dva dana u okviru peticije za razrešenje albanskih gradonačelnika u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica.

Potpisi su predati CIK "Kosova" još 25. januara, bilo je najava da bi proces provere potpisa mogao da bude završen i za tri dana, međutim, 27 dana kasnije još nema ni naznaka kada bi provera potpisa, ličnih karata potpisnika i broja potpisa, mogla da bude završena. 

Izmir Zećiri, Erden Atić, Iljir Peci i Ljuljzim Hetemi, koji su na izborima održanim krajem aprila prošle godine dobili ukupno 13 glasova Srba, i koju su fotelje zauzeli krajem maja, posle upada specijalaca u zgrade opština, sada su, sasvim je izvesno, na dobrom putu da na pozicijama sastave godinu dana, a, zašto da ne, i čitave dve.

Sa druge strane, otvoreno je pitanje da li su Srbi na severu KiM već sada debelo izigrani, nasamareni, da li su za džabe organizovali peticije i u četiri opštine prikupili 10.000 potpisa za smenu četvorice albanskih gradonačelnika? Odnosno, da li je čitav proces smene gradonačelnika započet prikupljanjem potpisa, osmišljen samo kao kupovina vremena, bez prave namere da se gradonačelnici smene i organizuju novi izbori na kojima bi Srbi  učestvovali?

Naime, verifikacija potpisa koja se odužila u nedogled, samo je drugi u nizu koraka predviđen administrativnim uputstvom za smenu četovorice gradonačelnika koji je donela vlada Aljbina Kurtija.

Čak i da potpisi danas budu verifikovani, sledi treći, mnogo teži i neizvesniji korak, a to je raspisivanje referenduma za smenu gradonačelnika. Posle ocene Nedžata Ugljanina, predsednika SO Severna Mitrovica da za "raspisivanje referenduma nema zakonskog okvira", sa Kosova prethodnih nedelja, sve više eksperata tvrdi da bi prvo trebalo da se izglasa zakon o referendumu, a onda da se on i raspiše u četiri opštine.

Sada je na Kosovu i Metohiji otvoreno pitanje da li CIK i ministarstvo, koje je donelo administrativno uputstvo, imaju pravo da organizuju referendum. Sa druge strane, još nema ni naznaka da je vlada tzv. Kosova pripremila tekst zakona o referendumu, a još manje kada bi zakon mogao da bude prosleđen skupštini.

Prvi zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi nedavno je izjavio da "kada bi institucije raspisale referendum, onda bi se stvorio problem zbog nedostatka zakona o referendumu".

Tek iza raspisivanja referenduma, za koji se ne zna ni kad ni da li će biti raspisan, sledi novi problem. Po tvrdnjama upućenih broj birača u četiri opštine na severu KiM prema kosovskom registru nije realan, odnosno, u tom registru je, po nekim procenama, oko 10.000 birača više nego u srpskom biračkom spisku, pa će, da bi se preskočio prag od 50 odsto plus jedan birač "za" smenu gradonačelnika, biti potrebno mnogo više glasova nego što bi inače trebalo.

Tek kad Srbi sa severa preskoče i taj stepenik, usledilo bi raspisivanje lokalnih izbora u četiri opštine. Od početka procesa sve je, međutim, više onih koji su uvereni da se sa čitavim poslom odugovlači kako bi albanski gradonačelnici što duže ostali u foteljama kao još jedan vid pritiska na Srbe na Severu.

Po rečima Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost, odugovlačenje odgovara kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. Graovac je za "Kosovo onlajn" dodao da će Kurti "prolongirati koliko god može taj proces, kao i organizaciju novih izbora" jer, preko "albanskih nelegalnih i nelegitimnih gradonačelnika sprovodi dodatni vid pritiska na Srbe".

"Nisu vid pritiska samo policajci sa dugim cevima koji se konstantno nalaze na severu KiM i hapšenje Srba što su najjača sredstva koja on koristi protiv Srba i ne samo na severu. Ono na šta se on i te kako oslanja je institucioni pritisak na Srbe preko tih gradonačelnika. Srbi u tim okolnostima ne mogu da utiču na unutrašnje tokove i na funkcionisanje svoje zajednice. Zato Kurti u svojoj strategiji konstantnog pritiska na Srbe neće popuštati i neće želeti da se ti gradonačelnici smene i da se organizuju novi izbori već će proces prolongirati verovatno do naredne godine kada budu redovni lokalni izbori, što je maksimalno koliko može da odlaže ovo pitanje", rekao je Graovac za "Kosovo onlajn".

image