Srbija i Balkan

Nova stvarnost za Srbe: Šta se sve na severu KiM promenilo od 1. januara

Od Nove godine, Srbi sa Kosova i Metohije, koji imaju pasoše Republike Srbije, jedina su etnička grupa u Evropi kojoj je za putovanje potrebna viza, a uskoro mogu očekivati da će od Elektrosevera dobiti račune za struju
Nova stvarnost za Srbe: Šta se sve na severu KiM promenilo od 1. januaraGetty © Ferdi Limani

"Ko je prošle godine na današnji dan i mogao zamisliti da za Božić 2024. na ulicama Mitrovice, Zvečana i Leposavića nećemo imati ni jedno jedino vozilo sa KM tablicama? Ili, da će RKS tablice moći u centralnu Srbiju sa sve simbolima Kosova? Da će nam Albanci biti gradonačelnici, da će kraj spomenika knezu Lazaru u centru Mitrovice svakodnevno dežurati kosovski specijalci? Ili, da će zgrade opština biti zauzete, pune kosovske policije?"

Ovako jutros, u samo nekoliko rečenica, jedan od Srba iz Severne Mitrovice opisuje novu stvaranost na severu Kosova i Metohije.

"Može sve to i prostije i kraće da se kaže – okupacija",  kaže drugi sagovornik RT Balkan sa severa KiM.

Nazvali to novom stvarnošću, okupacijom, još jednim srpskim getom na KiM, kako god, na severu Kosova ovih, pretprazničnih dana ništa nije isto i sve je isto kao što je bilo i pre godinu dana.

"Isti je strah, ista neizvesnost, iste su brige sa porodicu, za budućnost dece, isti osećaj grča kad vas zaustave specijalci kod Tri solitera ili na Malom Zvečanu, ili kod kapije Trepče, ili kod Bistričkog mosta. Isti je strah da niste na nekom od spiskova za hapšenje, iste su brige sa naše Srbe koji su pohapšeni i koji leže po zatvorima. Dolaze i prolaze praznici, a kod nas je radosti sve manje, a brige sve više. I, najgore od svega jeste što je nade sve manje", kaže naš sagovornik koji zbog opšte situacije nikako ne može da pristane da mu se ime pojavi u medijima.

Sve drugo je ovde drugačije.

Prošle godine, u dane oko Božića, patrola kosovskih specijalaca bilo je na Malom Zvečanu, u Mikro naselju, na putu ka Suvom dolu, ka Čabri, kod Dudinog krša kraj Severne Mitrovice, ove godine, patrole su u najstrožem centru grada, kod spomenika knezu Lazaru, kod NIS-ove pumpe, kod zgrade koju meštani zovu "vampiruša". Bukvalno, svuda po gradu.

Sever Kosova postaje veliki geto

"Dakle, stigli su nam pod prozore naših stanova i kuća. Sad više ne postoji ni teoretska šansa da odete do Leposavića ili Zubinog Potoka, a često i do Zvečana, nekoliko kilometara, da izađete u grad do prodavnice, a da vas ne zaustave specijalci i ne pretresu i vas i vozilo. Kad nam deca ujutru pođu u školu obavezno moraju proći pored neke patrole, da li sa dugim ili kratkim cevima, da li sa kapama ili pod pancirima... Možemo mi to zvati kako hoćemo, ali, to je naš život, novi život u novim okolnostima. Sever Kosova postaje jedan veliki geto", ponavljaju naši sagovornici.

Nema više ni sirena za uzbunu u Severnoj Mitrovici. Poslednji put oglasile su se letos, prilikom upada specijalaca u zgrade opština na severu KiM, i prilikom hapšenja Srba u Mitrovici...

Pre desetak dana, specijalci su demontirali sirene, stavili ih u patrolna kola i odneli. One više neće obaveštavati građane da se na severu dešava nešto vanredno, da nekoga hapse, premlaćuju...

Mnoge je na severu Kosova zbunila, iznenadila, a mnoge i nije, konstatuju ovde, odluka Vlade Srbije da od 1. januara 2024. vozila sa RKS tablicama mogu u Centralnu Srbiju bez nalepnica.

Na društvenim mrežama, u grupama, ovih dana pojavile su se priče da ljudi viđaju Srbe sa Kosova koji, kad pređu Jarinje, Brnjak ili Merdare, kad uđu u centralnu Srbiju, prelepljuju simoble tzv. Kosova na registarskim tablicama iako to, po aktuelnim merama ne moraju. Ne moraju po zakonu, ali, kako objašnjavaju, moraju zbog obraza, zbog sebe i svoje dece.

Istovremeno, na ulicama gradova, i na putevima na Severu, i jutros su vozila sa oznakama gradova u centralnoj Srbiji na kojima su simboli Republike Srbije prelepljeni belim nalepnicama.

"Od kraja maja prošle godine zgrade skupština opština na Severu, Zubinog Potoka, Leposavića, Zvečana okupirane su od strane policije, i Srbi koji rade u tim zgradama ne mogu na posao. I, za to nikoga nije briga. U nekim od tih zgrada sada su Albanci gradonačelnici, iz nekih ti gradonačelnici sa po nekoliko stotina glasova nisu izašli mesecima, valjda čuvaju fotelje. Kad smo proletos pokušali da se izborimo za te zgrade, za pravo zaposlenih da rade, dobili smo batine od KFOR. U Severnoj Mitrovici albanski odbornici gradsko zemljište prepisuju na kosovski MUP", nabraja još neke od elemenata nove stvarnosti jedan od naših sagovornika.

Stop za Srbe

Od Nove godine, Srbi na severu KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije odnosno Republika Srbija, jedina su etnička grupa u Evropi kojoj je za putovanje po kontinentu potrebna viza.

Od 1. januara, Albanci sa KiM i ono malo Srba koji su uzeli prištinske pasoše mogu u Evropu bez viza, mnogi su za poslednjih nekoliko dana već i krenuli, za Srbe to ne važi. Kada je sredinom novembra iz Evropske komisije stigao predlog da vize ne važe i za građane sa pasošima Srbije, iz Prištine su žestoko reagovali ne samo vlasti tzv. Kosova, nego i NVO sektor. Rekli su da je to neprihvatljivo.

Sada odluku o sudbini viza za Srbe čeka složena procedura u organima EU u Briselu koja može potrajati mesecima.

"Uopšte nisam začuđen činjenicom da za nas Srbe sa severa i dalje važe vize. Mi smo po svemu građani drugog ili trećeg reda, ne samo na Kosovu nego i u Evropi, pa što bi bilo drugačije i kada su vize u pitanju", reči su jednog od naših sagovornika sa Severa KiM.

Novi računi za struju

Prošle godine o plaćanju struje na Severu nije bilo ni pomena. Tek poneka vest od dva reda na portalima i u novinama, najava bez mnogo utemeljenja. Ovih dana, plaćanje struje je jedna od gorućih tema.

Pre nekoliko dana, zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da će se "na severu Kosova u novoj 2024, posle dve decenije, struja plaćati kao i u svim ostalim delovima Kosova".

Kada će i po kom sistemu početi naplata struje, iz navedene izjave teško je zaključiti, iako je Bisljimi uveren u suprotno.

Kod građana na severu trenutno je mnogo više pitanja nego odgovora:

"Prvo pitanje jeste da li ćemo najpre zaključiti ugovore sa Elektroseverom pa onda plaćati struju ili ćemo račune plaćati bez ugovora? Drugo, kad će i ko očitati brojila? Treće, za koliko ćemo meseci, godina, decenija, unazad biti prinuđeni da plaćamo navodne dugove iako je Srbija za nas plaćala račune za struju? Četvrto, da li u Prištini imaju predstavu koliko je stanova u međuvremenu promenilo vlasnike, koliko vlasnika je preminulo, koliko se odselilo, koliko je strujomera tehnički neispravno, koliko je kuća bez strujomera, koliko je zgrada priključeno na mrežu bez ikakve dokumentacije... Izvesno je samo da nas čeka mnogo briga po ovom pitanju i tu se ničemu dobrom ne nadamo", kažu naši sagovornici.

Prošle godine, za Badnji dan, Sever je presekla vest iz Gotovuše kod Štrpca da je tamo Albanac pucao i ranio dvoje dece koja su nosila badnjake. Da li nova kosovska stvarnost podrazumeva i ovakve detalje, ostaje da vidimo oko Badnjeg dana i Božića 2024. i narednih godina. 

"Dobro došli u novu stvarnost, u ono što mi živimo već dve i po decenije", pišu ovih dana neki do Srba iz enklava južno od Ibra sunarodnicima na severu.

I sećanje na Banjsku deo je nove stvarnosti na severu. Ono kao živa vatra boli ne samo porodice i prijatelje ubijenih Srba.

image