Srbija i Balkan

I dalje žigosani: Vizna liberalizacija ipak ne važi za Srbe sa severa KiM

EK predložila sredinom novembra da vizna liberalizacija važi i za vlasnike pasoša koje izdaje Korodinaciona uprava MUP-a Srbije, odnosno i za Srbe sa Severa, ali konačna odluka nije doneta, procedura bi mogla da potraje više meseci
I dalje žigosani: Vizna liberalizacija ipak ne važi za Srbe sa severa KiMGetty © Carsten Koall

Vizna liberalizacija za putovanja u zemlje EU za građane tzv. Kosova koja je stupila na snagu prvog dana 2024. godine ipak ne važi za Srbe sa severa Kosova i Metohije i ostale građane Kosova koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije.

Kako je iz Brisela potvrđeno za "Kosovo onlajn" oko takve odluke morali bi da se saglase Evropski parlament i Savet EU a procedura je, navodno, već pokrenuta.

Inače, Evropska komisija krajem prošle godine podnela je predlog da vizna liberalizacija važi i za pasoše koje izdaje Koordinaciona urpava MUP-a Republike Srbije ali odluka o tome nije doneta do 1. januara 2024. godine, odnosno do početka vizne liberalizacije za tzv. Kosovo.

Prema saznanjima portala "Kosovo onlajn" predlog odluke trebalo bi početkom januara da razmatra Radna grupa Saveta EU za Zapadni Balkan.

Kako dalje nalaže procedura, ako predlog Evropske komisije prođe ovu radnu grupu, biće dalje razmatran na Radnoj grupe za vize, a tek onda sledi i potvrda u Evropskom parlamentu. Poslednji korak je odobrenje na ministarskom sastanku.

Po rečima Milice Rakić Andrić, programskog menadžera NVO Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice ta procedura mogla bi da potraje i nekoliko meseci.

Inače, predlog Evropske komisije iz novembra meseca prošle godine da vizna liberalizacija važi i za Srbe sa severa KiM, a zatim i glasno protivljenje i vlasti u Prištini i albanskih NVO tom predlogu,  sa dosta skepse je primljen tada među Srbima na severu KiM. 

"Ako smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji izloženi svakodnevnim napadima, progonu, ako nekažnjeno pale i otimaju našu imovinu, pucaju na našu decu, ako  nas ubijaju a niko ne odgovara, ako skrnave i prekopavaju naša groblja, ruše spomenike i sve to pred okom njihovog Zapada, ako smo ovde žigosani, živimo u getima, zašto bi onda drugačije bilo što se tiče naših putaovanja na taj isti Zapad? Ne bih se zaista začudili da vizni režim za nas Srbe sa KiM ostane, Kurti protestuje i kuka na sve strane, pa se može desiti da i dalje što se tiče putovanja na Zapad, u zemlje Evropske unije, ostanemo diskriminisani, ljudi drugog reda!", rekli su tada neki od Srba iz Severne Mitrovice za RT Balkan.

Petnaest NVO srpske zajednice na Kosovu i Metohiji usprotivilo se tada  apelu kosovskih NVO koje su od Brisela zatražile da odustane od namere da ukine vize građanima koji žive na KiM i imaju pasoše Srbije.

Inače, iz Evropske komisije još proletos je, krajem aprila, posle usvajanja odluke o viznoj liberalizaciji za tzv. Kosovo, najpre saopšteno da ona neće važiti za građane koji imaju pasoše koje izdaju srpski organi, odnosno Koordinacioni direktorat MUP-a Srbije.

Izvestilac Evropskog parlamenta za vize za Kosovo Tijs Rojten na pitanje novinara da li će liberalizaciju viza moći da uživaju i Srbi koji imaju srpske pasoše kratko je tada rekao da je "zakonodavstvo veoma pažljivo formulisano" i da "građani Kosova sa dokumentom koji izdaju kosovske vlasti mogu slobodno da putuju".

Potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi tada je rekao da će "svi kosovski Srbi koji još nemaju pasoše Kosova moći da ih izvade u roku od osam meseci kako bi putovali bez viza u EU od 1. januara 2024. godine".

"Koliko znam, nije veliki broj Srba koji imaju kosovske pasoše, možda desetak, petnaest posto, ne više. To je pitanje dostojanstva, odanosti našoj državi Srbiji. Mada, i RKS tablice su bile pitanje dostojanstva pa smo bili primorani da ih posle godina opiranja  uzmemo", rekao nam je krajem novembra jedan od Srba iz Severne Mitrovice, reagujući na vest da je Evropska komisija predložila da se vize za zemlje EU ukinu i za građane Kosova sa srpskim pasošima.

image