Srbija i Balkan

Kraj diskriminacije vlasnika srpskih pasoša na KiM: EK dala predlog da i oni mogu da putuju bez vize

Predlog je upućen Evropskom parlamentu i zemljama članicama i čeka se na njihovu dopunu odluke
Kraj diskriminacije vlasnika srpskih pasoša na KiM: EK dala predlog da i oni mogu da putuju bez vize© MUP Srbije

Uskoro će se, na osnovu predloga Evropske komisije, okončati diskriminacija vlasnika srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju, a koji će zajedno sa ostalim stanovnicima tzv. Kosova moći da putuju bez viza u zemlje Evropske unije od januara, saznaje RTS-u u Briselu.

U predlogu za ukidanje viza, Evropska komisija navodi da stupanjem na snagu vizne liberalizacije za "Kosovo" više nema razloga da nosioci srpskih pasoša na KiM budu izuzeti iz slobodnog viznog režima kojeg od 2009. godine uživaju ostali građani Srbije.

Komisija navodi da bi očekivanim ukidanjem viza od 1. januara za Kosovo, srpski građani sa prebivalištem na "Kosovu" bili jedina kategorija stanovništva u regionu kojoj bi za putovanje u šengenski prostor zonu bile potrebne vize.

"Svi građani regiona Zapadnog Balkana treba da imaju koristi od putovanja bez viza u šengenski prostor. Zato predlažemo da nosioci pasoša koje je izdala Koordinaciona uprava mogu da prelaze spoljne granice zemalja članica bez viza, za boravak ne duži od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana", navedeno je u predlogu u koji je RTS imao uvid.

Portparol Evropske komisije Kristijan Vigand kaže da je predlog upućen Evropskom parlamentu i zemljama članicama, koji treba da donesu konačnu odluku i tako "dopune" odluku o ukidanju viza za tzv. Kosovo, koja stupa na snagu 1. januara 2024. godine.

Petković: Odlična vest 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je predlog Evropske komisije odlična vest za građane Srbije.

Kako je naveo Petković "posle intenzivne diplomatske borbe i aktivnosti države Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je još pre šest meseci nedvosmisleno poručio da ćemo se boriti i izboriti za ukidanje viza i za naš narod na KiM i da već pre kraja godine možemo očekivati dobre vesti, to se i dogodilo".

"Prema proceduri Evropske unije, potrebno je da se ovaj predlog EK usaglasi i sa Evropskim parlamentom i Savetom ministara EU, čime bi ova odluka postala izvršna, a nakon čega bi Srbi s KiM bez viza mogli da putuju u sve zemlje Evropske unije, ali i u Norvešku, Švajcarsku, Lihtenštajn i Island", naveo je on.

"Za očekivanje je da već prvih meseci naredne godine Srbi s KiM putuju bez viza, što će predstavljati ne samo uštedu novca, već i vremena prilikom komplikovanih procedura", navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

image