Srbija i Balkan

Makron u Albaniji: Nema datuma za proširenje EU, suspendovana vizna liberalizacija za "Kosovo"

"Kosovo" nije održalo reč, obrazložio je francuski predsednik i uputio zahtev da se što brže sprovede francusko-nemački plan, organizuju izbori u četiri opštine na severu KiM i formira ZSO
Makron u Albaniji: Nema datuma za proširenje EU, suspendovana vizna liberalizacija za "Kosovo"© TANJUG/AP Photo/Franc Zhurda

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je ta zemlja suspendovala proces vizne liberalizacije zato što "'Kosovo' nije "održalo reč", piše "Albanijan post".

Makron je na konferenciji za novinare održanoj sa premijerom Albanije Edijem Ramom kazao da su "Kosovu" ukazali poverenje kada su odobrili viznu liberalizaciju, ali da je Francuska sada suspendovala taj proces.

"Poverovali smo vam po pitanju viza. To pitanje je Francuska obustavila, jer se ne drži reč. Čekam da se dve strane obavežu. To je uslov mira u celom regionu", izjavio je Makron.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Makron je uputio zahtev da se što brže sprovede francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa i što pre organizuju izbori u četiri opštine na severu, kao i da se formira Zajednica srpskih opština.

"Očekujemo od 'Kosova' i Srbije organizaciju izbora u opštinama na severu, učešće Srba i formiranje ZSO. Očekujem od Vučića odgovornost, kao što je očekujem i od Osmani i Kurtija", poručio je Makron.

Francuski predsednik je naveo da budno prati tenzije između "Kosova" i Srbije i da očekuje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "osudi napad na severu Kosova", u kojem je ubijen kosovski policajac.

"Vučićeva odgovornost je da osudi taj čin, jer pomaže da se uspostavi mir", ocenio je Makron i dodao da očekuje i od Vučića i od Kurtija da budu odgovorni za ono što rade.

O EU integracijama treba da odlučuju reforme

Francuski predsednik je istakao da za njega određivanje konkretnih datuma za članstvo neke zemlje u Evropskoj uniji nema smisla, već da o evropskim integracijama odlučuju reforme koje preduzimaju države u procesu pridruživanja, preneo je "Albanijan post".

Ono što je za Makrona najvažnije je politička strana procesa. Podsetio je na 2018. godinu, kada je nekoliko meseci bio blokiran proces kretanja Albanije ka Evropskoj uniji.

Proces je, kako je ocenio Makron, u to vreme postao potpuno birokratski i besmislen, čak ga je označio kao "licemerje".

Zbog toga je bilo potrebno da se stavi akcenat na politički aspekt pridruživanja, kako bi se on oživeo, što se vidi i danas na primeru Albanije "koja je na dobrom putu". 

Makron je istakao da je "njegova ideja o Evropskoj političkoj zajednici ono što je stavilo tačku na licemeran i nefunkcionalan mehanizam".

Francuski predsednik je za primer uzeo i Srbiju, gde veoma dugo čekanje može da se preokrene i da se preduzmu određeni koraci, za šta je potrebno da proces "postane politički".

"Šta ako na vlast dođu političari koji ne sprovode nikakve reforme?", upitao je Makron i zaključio da zbog toga članstvo balkanskih zemalja u EU treba da se zasniva samo na reformama i zaslugama.

image