Srbija i Balkan

Kako Fridom haus vidi građanska prava: Srbija delimično slobodna, tzv. Kosovo lider u regionu

Po oceni američke organizacije o slobodi u svetu, Srbija je lider u Evropi po smanjenju građanskih prava, a tzv. Kosovo predvodnik na Zapadnom Balkanu u njihovoj zaštiti
Kako Fridom haus vidi građanska prava: Srbija delimično slobodna, tzv. Kosovo lider u regionuwww.globallookpress.com © © IMAGO

Srbija je delimično slobodna zemlja, kaže "Fridom haus", i po njihovim merilima sloboda i građanskih prava nalazi se na 114. mestu od 210 zemalja. Pad Srbije u prošloj godini bio je najveći u Evropi, ona je lider u smanjenju prava i građanskih sloboda, rekla je stručnjak ove američke organizacije Aleksandra Kapri za "Glas Amerike".  

Za razliku od Srbije, kako saznajemo od ekspertkinje "Fridom hausa" za Balkan, na tzv. Kosovu "ima mnogo napretka po pitanju poštovanja prava manjina, verskih prava i Kosovo je u tom smislu lider na Zapadnom Balkanu, u pitanju važnih demokratskih tendencija". Ako je "Kosovo" primer poštovanja ljudskih prava, onda je izveštaj "Fridom hausa" o slobodi u svetu zaista izveštaj o slobodi, a ne o potčinjenosti Americi. Ili je upravo suprotno?

Stručnjak organizacije koju najvećim delom finansira američka vlada, odnosno Stejt department, kako se to moglo pročitati, između ostalog, i u tekstu "Njujork tajmsa" iz 2011, konstatuje da je tzv. Kosovo imalo tešku 2023. godinu. Razlog je "povećano nasilje u opštinama na severu što mnoge procese dovodi u pitanje i stavlja dodatni pritisak na vladu da pruži zaštitu svim građanima Kosova".

S druge strane spektra američkog pojma slobode, "delimično slobodna Srbija" je zbog "manipulacije izborima" globalno pala po indeksu slobode i pre 2023, uz to javnost sve više nije u mogućnosti da pristupi informacijama o nabavkama, infrastrukturnim projektima i drugim politikama ekonomskog razvoja, a građani se snebivaju da učestvuju u javnim debatama zbog straha od vlasti, kako nam je objasnila Kapri.

O izborima bi Srbija mogla što-šta da nauči od slobodnog "Kosova" na čijim izborima na pomenutom severu učestvuje 3,47 odsto birača, a zatim se izborna volja tih malo više od 1.500 ljudi brani policijskim kordonom pod punom opremom, snajperistima sa prozora, prebijanjem građana i hapšenjima.

Što se tiče zaštite prava nacionalnih manjina i tu bi Beograd mogao da se ugleda na "lidera u regionu" jer, po "Fridom hausu", "Kosovo" ispunjava američke kriterijume slobode: paljenje kuća i automobila manjinama, upotrebu vatrenog oružja protiv njih, hapšenja pod sumnjivim optužnicama, zabrana uvoza životnih namirnica i lekova, zabrana korišćenja valute u kojoj su joj sva primanja. Doduše, ovaj poslednji napredak tzv. Kosova u zaštiti prava manjina, ukidanje dinara, verovatno nije ušao u izveštaj jer se on odnosi na prošlu godinu.   

Ako je položaj Srba na Kosmetu pod ovim režimom za primer i pohvalu Kolektivnom Zapadu onda je svaki dalji komentar bespotreban, kaže za RT Balkan publicista Igor Ivanović.

"To kao da je neka skrivena kamera ili skeč 'Monti Pajtona' nazvati Kosovo liderom u regionu u tim pitanjima", dodaje naš sagovornik.

"Fridom haus" je, inače, u svom izveštaju visoko kotirao i Crnu Goru, koja je po rečima Kapri jedna od zemalja sa najvećim poboljšanjima u Evropi "jer smo videli poboljšanje u kapacitetu opozicije da skine sa vlasti DPS" koji je decenijama vladao, kao i "pokušaje nove vlade da se izvuče iz ustavne krize".

Američka NVO poznata je po svom interesovanju za smene režima i jačanje kapaciteta opozicije koja je obavezno "demokratska" i po pravilu podržana od organizacija poput "Fridom hausa". Iako su kod kuće vrlo osetljivi na strano mešanje u američki izborni proces, do nivoa paranoje, u zemljama kojima izvoze demokratiju mnogo su liberalniji po tom pitanju.

Kako su otkrile depeše koje je objavio "Vikiliks", a čija saznanja prenosi već pomenuti "Njujork tajms", "Fridom haus" je aktivno učestvovao u "Arapskom proleću" finansirajući i obučavajući aktiviste i grupe direktno uključene u demonstracije u Egiptu, Bahreinu i Jemenu. Depeše pokazuju kako su američke diplomate uveravale zvaničnike na Bliskom istoku zabrinute zbog takvog rovarenja da  su obuke namenjene sprovođenju reformi, a ne promociji revolucija.

Egipatska vlada tražila je upravo od "Fridom hausa" da prekine da finansira lokalne političke aktiviste i borce za ljudska prava – rečju vođe revolucije. Zanimljivo je, međutim, da su sumnjičavi bili i sami aktivisti. Vođa "Pokreta mladih 6. april" požalio se u američkoj ambasadi, a gde bi drugo, da su ga "militantni" saborci proglasili za izdajnika zbog veza sa "Fridom hausom" koji su opisali kao "cionističku organizaciju".  

Diskutabilno je koliko su uopšte takve organizacije, uključujući i "Fridom haus", relevantne da o bilo čemu govore, napominje Ivanović.

"Sve nastaju na poznatoj transverzali Klaus Švab-Džordž Soroš, deo su sekte bogataša i sistema koji je trenutno postao najveća smetnja svetskom poretku, pa i uopšte sudbini čovečanstva", kaže Ivanović.

Dok mi sebe dovodimo u situaciju da zavisimo od mišljenja elite kolektivnog Zapada uvek će biti sličnih ocena, uveren je naš sagovornik.

"Nikad nas neće ostaviti na miru i nikad nam neće dati neka veća prava, niti bolje ocene. Paradoksalno je da mi uopšte tražimo njihove ocene za bilo šta. Kada vidimo kako se konstituišu te elite i kako se finansiraju oni koji donose takve zaključke nemate šta drugo ni da očekujete od njih", napominje Ivanović.

On dodaje i da je mišljenje takvih organizacija postalo nevažno.

"Njihov stav je važan možda samo na ovim teritorijama. Niti su cenjeni na Zapadu, a o ostatku sveta da i ne govorimo, tu čak i ne postoje kao akteri. Ovo više nisu ona vremena od pre 15 godina, nalazimo se u vremenu kada se vektori svetskog uticaja menjaju. Ali mi još uvek imamo neke recidive koje poštujemo na našu nesreću", zaključuje Ivanović.

image