Srbija i Balkan

Izbori u Podgorici: DPS osvojio najviše glasova, slede PES i "Za budućnost Podgorice"

Na izborima u Podgorici učestvovalo je ukupno 13 lista, a prema podacima CDT-a konačna izlaznost je 56,3 odsto - što je značajno manja nego na izborima iz 2022, kada je glasalo 69,3 odsto upisanih birača
Izbori u Podgorici: DPS osvojio najviše glasova, slede PES i "Za budućnost Podgorice"Getty

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je najviše glasova na lokalnim izborima u Podgorici, dok su Pokret Evropa sad i lista "Za budućnost Podgorice" zauzeli drugo i treće mesto, pokazuju preliminarni rezultati CDT-a.

DPS, čiji je kandidat za gradonačelnika dr Nermin Abdić, osvojio je 30,3 odsto glasova. Lista Pokreta Evropa sad i Demokrata, čiji je nosilac dr Saša Mujović, osvojila je 21,6 odsto glasova.

Na trećem mestu nalazi se lista "Za budućnost Podgorice", čiji je nosilac Jelena Borovinić Bojović, sa 20 odsto osvojenih glasova.

Lista aktuelnog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića "Za bolju Podgoricu" dobila je podršku 10,6 odsto glasača, dok je Evropski savez Borisa Mugoše osvojio 5,4 odsto glasova.

Prema preliminarnim rezultatima, cenzus od tri odsto prešle su i liste "Preokret - Srđan Perić" (3,3 odsto osvojenih glasova) i Stranka evropskog progresa nekadašnjeg premijera Duška Markovića (3,1 odsto).

"Pokret naprijed" Vuka Kadića je, prema preliminarnim rezultatima, ostao ispod cenzusa, pošto je osvojio 2,7 odsto.

Kada je reč o mandatima, prema preliminarnim rezultatima, DPS bi mogao da računa na 19 odborničkih mesta, PES na 14 a "Za budućnost Podgorice" na 12 mesta.

Lista Jakova Milatovića osvojila šest odborničkih mesta, Evropski savez Borisa Mugoše tri, dok "Preokret" Srđana Perića i Stranka evropskog progresa Duška Markovića imaju po dva odbornička mesta.

Za većinu u Skupštini Glavnog grada Podgorice potrebno je 32 odbornička mesta.

Na izborima u Podgorici učestvovalo je ukupno 13 lista, a prema podacima CDT-a konačna izlaznost je 56,3 odsto - što je značajno manje nego na izborima iz 2022, kada je glasalo 69,3 odsto upisanih birača.

image