Srbija i Balkan

Izbori u Podgorici: Svi sebe vide kao pobednike, slede teški pregovori

Za većinu u Skupštini Glavnog grada Podgorice potrebna su 32 odbornička mesta
Izbori u Podgorici: Svi sebe vide kao pobednike, slede teški pregovori© R.R./ATAImages

Prema rezultatima sa skoro 99 odsto obrađenih biračkih mesta, na vanrednim izborima u Podgorici koji su održani juče najviše glasova osvojila je lista "DPS – I riječju i djelom – dr Nermin Abdić", 29,9 posto, odnosno 19 mandata.

Lista "Evropa sad – Demokrate  dr Saša Mujović" osvojila je 21,8 posto odnosno 14 mandata, a lista "Za budućnost Podgorice" 20,2 odsto, odnosno 13 mandata.

Lista predsednika Crne Gore "Jakov Milatović – Za bolju Podgoricu" osvojila je 10,5, odnosno šest mandata, lista "Evropski savez – Podgorica za primjer" Boris Mugoša 5,4 odsto ili tri mandata a po dva mandata osvojili su stranka bivšeg premijera Duška Markovića i lista "Preokret – Ovako više ne može" Srđan Perić.

Nosilac liste Demokrata i Pokreta Evropa sad Saša Mujović sinoć je na konferenciji za novinare rekao da ta koalicija  ima više razloga za zadovoljstvo.

"Kampanja je bila surova i prljava ali smo sve to pregrmeli, došli do ostvarenog rezultata. Ataci i napadi su bili zaista žestoki. Mnogi žele skalp onoga što se nalazi na vrhu. Doći do vrha je teško, ali opstati je još teže. Hteli su da diskredituju rad Vlade Crne Gore, da se naš rad ne pokaže u najboljem svetlu, da se pokaže da konstituenti Vlade nisu zaslužili da dođu na to mesto. Odbranili smo te tekovine i ono za šta se Vlada zalagala i ono za šta smo se borili", rekao je Mujović.

Po rečima lidera Demokrata Alekse Bečića, "ako se budu poštovali demokratski principi i odnos prema 30. avgustu, novi gradonačelnici će biti Saša Mujović ili Vladimir Jokić, a DPS će ostati kao i u prethodnim godinama u opoziciji".

"Pošto volim da se bavim matematikom, da ispolemišemo. Idemo od Podgorice. I u Podgorici i u Kotoru, koalicija PES-a i Demokrata je ostvarila veliki procenat podrške i to je u konkurenciji ukupno gledano sa 25 izbornih lista, odličan izborni rezultat. U Podgorici ćemo imati minimum 14 odborničkih mandata. Ne da smo sačuvali postojeće mandate već napravili i rast u broju odborničkih mandata", kazao je Bečić.

Po njegovim rečima opozicija je na izborima osvojila oko 40 posto glasova.

"Vidite i sada po rezultatima, imaju 24 mandata, isto što su imali i pre dve godine u Podgorici. Ne vidim čemu razloga za euforiju, a ponajmanje, za podlom kampanjom koja je vođena poslednja dva-tri dana, gde smo videli toliko obmana i podvala od kojih su večeras odustali. Večeras nema poruka o ličnim kartama niti ulascima i izlascima sa granice. Opozicija je ostala tamo gde joj je mesto", rekao je Bečić.

Nosilac liste "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" Luka Rakčević rekao je kako je jako važno ukazati da su partije koje na državnom nivou imaju dvotrećinsku većinu u Podgorici delegitimisane, da su izgubile poverenje i da partije koje čine dve trećine na državnom nivou, u Podgorici nemaju većinu, kako je istakao.

"Ova lista određuje politički pravac Podgorice i Crne Gore. Podgorica će postati bolji i bezbedniji grad", kazao je Rakčević.

Nosilac liste "Za budućnost Podgorice" Jelena Borovinić Bojović rekla je da su izbori za njenu koaliciju velika pobeda i da je ovo dan kada su "građani Podgorice prepoznali naše poruke koje su se odnosile na značaj njenog razvoja".

"Ovo je dan kada ćemo pozvati partnere na dogovor. Već večeras ću pozvati koalicione partnere iz Vlade. Pozvaćemo Sašu Mujovića i Luku Rakčevića na dogovor, jer je namera bila i ostala dogovor. Bili su i ostali fokus građani i građanke Podgorice. Zahvaljujem se svima, veliki pozdrav svima koji su podržali koaliciju", kazala je ona.

Nosilac liste Demokratske partije socijalista na izborima u Podgorici Nermin Abdić izjavio je sinoć da su ubedljivo najjača partija u glavnom gradu.

"DPS je osvojio 50 odsto više glasova u odnosu na narednu listu", rekao je Abdić dodajući  da će DPS biti stožer naredne lokalne uprave.

"Partije opozicije su ubedljivo trijumfovale i treba da formiraju novu vlast. Večeras je pobedila Podgorica svih njenih građana", rekao je Abdić.

Predsednik DPS-a Danijel Živković čestitao je građanima "novu vlast".

"Poštovani građani, srećni vam vanredni parlamentarni izbori", rekao je on.

U sedištu DPS-a u Podgorici sinoć je bilo veliko slavlje a okupljeni su skandirali: "Srušio si Vladu, Nermine".

"Vlada je noćas pala, pozivamo Milojka Spajića da ujutro podnese ostavku. Vreme je za vraćanje DPS-a u vlast", rekao je Živković.

Nosilac liste "Podgorica za primjer" Boris Mugoša sinoć je izjavio da je „"arlamentarna podmirena većina doživela izborni debakl u glavnom gradu" i da ime dve važne poruke.

"Prva je da je parlamentarna podmirena većina doživela izborni debakl u glavnom gradu. Pozivam ih ako vole Crnu Goru, da vrate mandat građanima i da idemo na vanredne parlamentarne izbore. Druga važna poruka je da će od sutra Podgorica biće isključivo građanska i evropska.  A kičma takve Podgorice biće Evropski Savez Crne Gore", naglasio je Mugoša.

Za većinu u Skupštini Glavnog grada Podgorice potrebna su 32 odbornička mesta.

image