Srbija i Balkan

Đukić Dejanović: Prosvetarima maksimum 12 odsto, postoji mogućnost i za jednokratne isplate

Januar nije limit za dalja povećanja, dijalog treba da traje, treba da podrazumeva i neke druge segmente poput bezbednosti, rekla je ministarka prosvete
Đukić Dejanović: Prosvetarima maksimum 12 odsto, postoji mogućnost i za jednokratne isplate© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da je povećanje zarada prosvetnih radnika od 12 odsto u januaru maksimum, ali da od današnjeg sastanka premijera sa prosvetarima očekuje da se razgovara i o mogućnosti jednokratnih isplata kao i o bezbednosti.

"Ljudi shvataju da je 12 odsto finansijski maksimum i da će se to možda podeliti i dati ranije. Očekujem da se nađu mogućnosti za neke jednokratne isplate", rekla je ministarka novinarima uoči početka svečanosti na Pravnom fakultetu upriličene za brucoše 216. generacije.

Ona je ponovila da je povećanje od 12 odsto u januaru maksimum jer svi ostali dobijaju osam.

"Januar nije limit za dalja povećanja, dijalog treba da traje, treba da podrazumeva i neke druge segmente poput bezbednosti", rekla je ministarka.

Ona je dodala da su prosvetari zainteresovani i za to kako će znanja uvećavati i prilagođavati deci.

"Sad su plate veće nego do sada i pozivam ih da dalje kroz dijalog tražimo najbolje rešenje", rekla je ona i podsetila da je danas početna plata u prosveti 94 odsto prosečne plate u Srbiji i da je cilj da se u 2025. izjednače.

"U ovom trenutku nema finansijskih mogućnosti da povećanje bude veće od 12 odsto. Mislimo da treba više, ali u ovom trenutku to nije moguće", rekla je Đukić Dejanović.

image