Srbija i Balkan

Preseo im raspust: Prosvetari na odmoru dobili manju platu

Zaposleni u ustanovama obrazovanja dobili od 5.000 do 10.000 dinara manje u odnosu na jun, mesec kada su bili radno angažovani, upozoravaju iz Sindikata obrazovanja Srbije
Preseo im raspust: Prosvetari na odmoru dobili manju platu© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Zaposleni u prosveti doživeli su usred letnjeg raspusta neprijatnost, jer im je umesto celokupne plate stigao umanjen iznosi i do 10 odsto.  

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić za RT Balkan kaže da su zaposleni u ustanovama obrazovanja dobili od 5.000 do 10.000 dinara nižu zaradu u odnosu na jun mesec kada su bili radno angažovani.

Kako nam je objašnjeno iz više izvora ovo je osma godina da se na ovakav način obračunava plata za period letnjeg i zimskog raspusta, ali je sada nešto osetnije.

Objašnjenje leži u odredbi člana 114. Zakona o radu iz 2015. godine, kada se plata za vreme godišnjeg odmora računa kao prosečna plata koju je zaposleni primio u poslednjih 12 meseci. A plate prosvetnim radnicima povećane su tek u februaru ove godine za oko 12 odsto. To znači da je u obračun julske plate prosvetnim radnicima ušao znatan broj meseci, kada je plata bila niža. Te prethodne plate vukle su smanjenje do kojeg je došlo u skladu sa Zakonom o radu.

Jul ima i manje radnih dana nego obično, pa je umanjenje plate veće. Uz to, u toku raspusta ne isplaćuje se nadoknada za razredno starešinstvo, koje iznosi 4 odsto, u iznosu od 2.000 dinara, kao ni topli obrok. Kada se sve stavke stave na papir, ne čudi što su pojedini profesori ostali i bez više od 10.000 dinara.  

"Postavlja se pitanje koliko je država ovim sistemom obračuna zarada uštedela na godišnjim odmorima dok se zaposlenima u državama regiona isplaćuje i regres za korišćenje godišnjeg odmora", pita se Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije.

Ona izražava bojazan da će se slična nelogičnost ponoviti i u avgustu.

Ilićeva dodaje da prosvetari u toku letnjih meseci primaju regres za godišnji odmor u BiH 325 evra, Hrvatskoj 300 evra i Sloveniji 1.203 evra, a u Severnoj Makedoniji 150 evra, dok sa ove strane Save i Dunava ne znaju ni koliko im iznose topli obrok i naknada za prevoz, jer sve to ulazi u zaračunati koeficijent zarade.

"Prvo su nas ranije oterali na godišnji odmor, a sada nam vraćaju dostojanstvo tako što nam ukidaju i ovako minimalna primanja", navodi naša sagovornica i ističe da je oko 80 odsto članova saglasno da novu školsku godinu od septembra definitivno započnu štrajkom koji će podrazumevati skraćenje nastave na 30 minuta.

Dok iz Ministarstva prosvete za RT Balkan kažu da ovo nije izolovani slučaj jer se naknade na isti način umanjuju već osam godina, tačnije od stupanja na snagu novog Zakona o radu 2015. godine, iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja upozoravaju da oni samo pišu slovo akta i da nisu nadležni za isplate zarada.

Iz Samostalnog sindikata predškolskih ustanova objašnjavaju da sve zavisi od toga koji mesec se ide na odmor - pa se najveća umanjenja dobijaju u mesecima kada ima manje radnih sati, kao što je slučaj sa februarom i julom.

"Jul 2023. je imao 168 radnih sati, dok je jun imao 176 radnih sati, maj 184 radnih sati. Kada odete u julu na odmor, logično, dobijate manje", rekli su vaspitači iz sindikata za beogradske medije.

Advokat za radno pravo Olga Vučković Kićanović za RT Balkan kaže da ne može da razume kako se to desilo.

"Ne može da se dira zarada za vreme godišnjeg odmora. Oni imaju legalan odmor u toku raspusta. Treba pitati ministarstvo o čemu se tu radi jer je to protivzakonito, nemoralno i neetički. Imaju pravo da mi se jave i da zaštite svoja prava na sudu. Oni su inače minimalno plaćeni, sigurno je da tu ima ljudi sa najnižim koeficijentom od 17,32, što bi značilo da je neko na minimalcu primio umanjenu zaradu, što ne sme da se radi - minimalna zarada ne sme da se krnji", upozorava Olga.

Prosvetne radnike očekuje i umanjenje i drugog dela plate za jul, čija isplata će biti oko 20. avgusta.

Oči uprte u septembar

Prosvetni radnici će od 1. septembra dobiti povećanje plate od 5,5 odsto, a zatim od 1. decembra još 10 procenata. To znači da će od početka naredne godine prosečna plata vaspitača u vrtiću i nastavnika u srednjoj i osnovnoj školi biti i više od 86.000 dinara. 

Na povišice u prosveti pravo ima pet kategorija zaposlenih i njih je ukupno oko 150.000. 

Najmanje povećanje plata u okviru nedavno najavljenih ekonomskih mera biće oko 6.500 dinara, imajući u vidu da je republički minimalac oko 42.000 dinara. Vaspitačima u predškolskim ustanovama povećanje će biti ukupno oko 10.000 dinara, a nastavnicima i veće.

image