Srbija i Balkan

Vučević: Način na koji DPS proslavlja Pirovu pobedu govori o njima samima, opsednuti su Srbijom

Premijer Srbije rekao je i da Vlada Srbije pozdravlja odluku predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić o stavljanju tačke o litijumu na dnevni red sednice
Vučević: Način na koji DPS proslavlja Pirovu pobedu govori o njima samima, opsednuti su Srbijom© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da ne zna zbog čega bivši crnogorski predsednik i bivši lider DPS Milo Đukanović i njegove stranačke kolege moraju da pevaju "Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije" u trenutku dok, kako kaže, slave Pirovu pobedu na lokalnim izborima u Podgorici.

"Nije prvi put da pevaju tu pesmu. Ne mislim da je iko jači od Srbije. Ne znam zašto kad slave pobedu, neki bi rekli Pirovu pobedu, moraju da pevaju protiv Srbije, ali ako im je to potreba ili opsesija, njihova stvar govori mnogo više o njima nego o nama", rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara, nakon što je prisustvovao obeležavanju 33 godine postojanja i rada Javnog preduzeća "Srbijašume".

On je, odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je Đukanović pevao tu pesmu, dodao da Srbija nikad ne vređa Crnu Goru i ne peva ništa protiv Crne Gore, koju doživljamo kao prijateljsku i kako kaže, bratsku državu.

"Želimo im sve najbolje. Neki od njih očigledno nama ne žele najbolje, to govori o njima. A zamislite da mi slavimo sa 28 ili 29 odsto dobijenih glasova. Ako su zadovoljni, ja im čestitam. Mi sa 45 odsto imamo oštru raspravu unutar stranke i koalicije, da li je to dobar rezultat. A nekada i sa 50 odsto nismo zadovoljni. Oni sa 28, 29 odsto pevaju. Pevajte, čestitamo vam na tome", prokomentarisao je Vučević izborne rezultate u Podgorici.

On je naglasio da Vlada Srbije pozdravlja odluku predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić o stavljanju tačke o litijumu koju su predložili opozicioni poslanici na dnevni red sednice, koja će se održati sledeće nedelje.

"Vlada je spremna da se odazove pozivu, ako Skupština bude smatrala da treba ministri da učestvuju u radu. Mi smo se formalno izjasnili negativno o tom predlogu, jer mislimo da bi to bilo pogubno za Srbiju, ali mislimo da je dobro da se razgovara", rekao je Vučević.

Premijer je dodao da Vlada nije imala problem da se o temi litijuma raspravlja.

"Da ne bude zabune, šest dana smo raspravljali o dve tačke - o rebalansu budžeta i finansijskoj pomoći porodicama sa decom. Da li je to za šest dana ili nije? Da ne raspravljate, rekli bi da nismo omogućili da se razgovara, a kad razgovaramo, kažu da se krade vreme. Ako je Vlada prisutna na raspravi o zakonima koje je sama predložila, to bi trebalo da bude pozitivno ocenjeno, a ako nismo tu, kažu da bežimo od razgovora", rekao je premijer.

Ocenio je da je tokom održavanja vanredne sednice svih šest dana najviše bilo priče o litijumu, iako će to, kako kaže, tek sada formalno-pravno biti tema na sednici, te dodao da većina predstavnika opozicije nije bila ni prisutna.

"Pozdravljam što je Ana Brnabić to stavila na dnevni red, jer tako relaksira odnose i atmosferu. Prilikom izbora Vlade, pričali smo o litijumu, prilikom usvajanja Deklaracije sa Svesrpskog sabora, pričali smo o litijumu. Samo ćemo nastaviti o tome da razgovaramo. Od šest dana, bio sam prisutan pet dana u Skupštini, a verujete, većina njih nije prisutna tokom sednica", rekao je Vučević.

Dodao je da SNS spreman da pomogne opoziciji da se stvori kvorum za održavanje te sednice, ali da moraju da dođu svi koji su potpisali predlog izmena zakona i tražili tu sednicu.

Naglasio je da ima najmanje dve godine do eventualnog otvaranja rudnika "Rio Tinta" u Srbiji i naglasio da je potrebno čuti struku da bi kao država i društvo doneli konačnu odluku o tom projektu.

"Niko ne može i da hoće, i da postoji konsenzus u društvu i da svi u državi podržavaju taj projekat, da reši to u periodu koji je kraći od dve godine", rekao je Vučević.

I lekari zaštićeni Krivičnim zakonikom

Premijer je i najavio da će do kraja godine biti izmenjen Krivični zakonik kako bi prosvetni i zdravstveni radnici bili zaštićeniji i posebno tretirani, jer će posebno biti inkriminisano delo napada na njih.

Do kraja godine će biti usvojene izmene Krivičnog zakonika u Skupštini Srbije, rekao je Vučević.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li će prosvetni radnici dobiti ono što su tražili, posle učestalih napada na njih u školama i van škola odnosno status sličan advokatima.

"Uređen je predlog izmene krivičnog zakonika. On je poslat u EU, na Venecijansku komisiju radi usaglašavanja, pošto smo zemlja kandidat za članstvo u EU. I to zahteva dodatno vreme. Da će prosvetni radnici i radnici u zdravstvu biti posebno tretirani odnosno posebno će biti inkriminisani napadi, odnosno dela napada na njih. Neće dobiti status ovlašćenih službenih lica. To je komplikovana procedura, ko može da bude ovlašćeno službeno lice. I oni su se s tim složili", naveo je Vučević.

Istakao je da bi, ipak, bilo dobro da svako od nas lepo vaspitava svoju decu i da sami se ne ponašamo nedolično i ne vršimo nasilje nad istim tim učiteljima, nastavnicima i profesorima i vaspitačicama.

"Da ne očekujemo da država samo donese neki set zakona ili krivičnih dela, odnosno da menja Krivični zakonik", rekao je premijer.

Dodao je da to nije samo pitanje nekog određivanja krivičnog dela i izmene Krivičnog zakonika, već pre svega normalnog i pristojnog ponašanja.

image