Srbija i Balkan

Milanović odbio da potpiše: Hrvatska neće poslati vojsku u Ukrajinu (VIDEO)

Mnogi veliki ratovi započeli su i nepromišljenim logističkim ili savetničkim misijama koje su se kasnije pretvarale u vojne intervencije, upozorava predsednik Hrvatske
Milanović odbio da potpiše: Hrvatska neće poslati vojsku u Ukrajinu (VIDEO)Getty © Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović odbio je danas da potpiše odluku o odlasku pripadnika hrvatske vojske u Ukrajinu, kako bi učestvovali u misiji NATO-a.

Milanović je u saopštenju pojasnio da je dao saglasnost za učešće vojske u 12 od 13 misija širom sveta, uključujući Litvaniju, Poljsku, Mađarsku i i Bugarsku, ali ne i za misiju vezanu za Ukrajinu.

Kako je pojasnio, iako Vlada Hrvatske želi da pošalje vojsku u misiju podrške Ukrajini, sprovođenje takve odluke je u njegovoj nadležnosti kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga Hrvatske.

Odluka hrvatske vlade temelji se na odluci NATO-a donetoj u julu na samitu u Vašingtonu, ali Milanović, koji je prisustvovao tom skupu, kaže da ni na koji način nije bio konsultovan po pitanju odluke hrvatske vlade.

Kršeći ustavnu obavezu, Vlada Hrvatske je čak i pripremila odluku o slanju vojske u Ukrajinu, ako je Milanović jasno rekao da se protivi učešću hrvatskih snaga u takvim misijama.

U video obraćanju, Milanović je kazao da stoji iza stava da je Ukrajina žrtva agresije i da će joj Hrvatska pružiti svu moguću humanitarnu pomoć.

"Nažalost, kraj rata se ne nazire, već preti opasnost da se rat proširi izvan granica Ukrajine", kaže Milanović.

Upozorava da je njegov zadatak kao predsednika Hrvatske i svih ostalih državnih institucija da Hrvatsku zaštite od rata i preduzmu sve mere kako bi Hrvatska ostala izvan tih ratnih sukoba.

"Upravo zbog toga Predsednik Republike nije dao prethodnu saglasnost na odluku o učešću pripadnika OSH u misiji sigurnosne podrške i obuke Ukrajini, vodeći se pre svega hrvatskim interesima i štiteći Hrvatsku od mogućeg uvlačenja u ratni sukob", poručuje Milanović.

Napominje da će Hrvatska pomagati i dalje Ukrajini, ali da ta pomoć ne može biti bilo kakav oblik učešća pripadnika hrvatske vojske, jer bi to podrazumevalo izlazak iz okvira nacionalnog interesa Hrvatske i potencijalno ugrožava njene građane.

"Mnogi veliki ratovi započeli su i nepromišljenim logističkim ili savetničkim misijama koje su se kasnije pretvarale u vojne intervencije, a potom i u velike ratne sukobe. Hrvatska na rat u Ukrajini ni na koji način ne može bitno uticati, niti ga može zaustaviti. Ali, promišljenom i odgovornom politikom državnih vlasti može sprečiti širenje rata prema hrvatskim granicama i osigurati mir i sigurnost svim hrvatskim građanima", poručio je Milanović.

image