Srbija i Balkan

Osmanijeva sa Štajnmajerom: Nemačka podržava članstvo tzv. Kosova u EU i Savetu Evrope

Prethodno je nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin kazao da je od partnera zatražio da podrže tzv. Kosovo za članstvo u Savetu Evrope
Osmanijeva sa Štajnmajerom: Nemačka podržava članstvo tzv. Kosova u EU i Savetu Evrope© Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani sastala se danas sa nemačkim predsednikom Frank-Valter Štajnmajerom, sa kojim je razgovarala o, kako je istakla, važnim koracima koji su pred njima na zajedničkom putu.

Štajnmajer je poručio da bi trebalo da rade na stvaranju uslova za članstvo u Evropskoj uniji i Savetu Evrope.

Predsednik Nemačke je u Berlinu Osmanijevoj rekao da je Nemačka veoma zainteresovana za stabilnost Zapadnog Balkana i da podržava težnje tzv. Kosova za članstvo u evropskim organizacijama.

"Nemačka je veoma zainteresovana za stabilnost regiona i podržava članstvo Kosova u Evropskoj uniji i Savetu Evrope, naglasio je predsednik tokom razgovora. Zemlja mora da radi na stvaranju neophodnih uslova za to", navodi se u saopštenju Predsedništva Nemačke.

Prethodno je nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin kazao da je od partnera zatražio da podrže tzv. Kosovo za članstvo u Savetu Evrope.

"Ne možete očekivati da Nemačka radi vaš diplomatski posao, Kosovo to mora da uradi samo", rekao je on posle sastanka drugog nemačko-kosovskog ekonomskog foruma u ​​Prištini.

Izaslanik Nemačke naglasio je da ne bi bilo u redu da se kaže da je ta država ostavila tzv. Kosovo na cedilu za članstvo u Savetu Evrope.

"Lobirali smo da se glasa za. Rekli smo svojim partnerima da podrže taj zahtev, jer će to uticati na dijalog, a onda su oni rekli 'vidite gde smo'. Jasno nam je da moramo da izbegnemo neuspeh glasanja", podvukao je Saracin, prenosi "Koha".

Nemački izaslanik dodao je da između Nemačke i Francuske postoje mnoga pitanja i da se ona ne odnose samo na tzv. Kosovo.

"Stvar manastira Dečani je kasno završena. Ovo je život. Uradite stvari na vreme kako biste videli da se situacija menja", kazao je on.

image