Srbija i Balkan

Vučić o vojnom roku i Mađarima: Zvaću Pastora na razgovor (VIDEO)

Moramo da se rukovodimo i bazičnim principima pripremljenosti za odbranu zemlje, rekao je predsednik Srbije
Vučić o vojnom roku i Mađarima: Zvaću Pastora na razgovor (VIDEO)© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će narednih dana razgovarati sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pastora o tome da bi uvođenje obaveznog vojnog roka dovelo do iseljavanja Mađara iz Srbije.

"Moje prijateljstvo sa Ištvanom Pastorom je gradilo ovu zemlju u prethodnih 12 godina, on je bio most između Maraske i Srbije", rekao je Vučić.

Napomenuo je i da će odnos njegovog poštovanja prema Balintu Pastoru graditi odnose i u budućnosti.

Najavio je da ga očekuju teški dani sa mnogo obaveza, u kojima će posetiti Hamburg, ali nije siguran da li će stići da ode u Crnu Goru.

"Čim to završim, zovem Balinta na razgovor, da tražimo rešenje, jer naš je cilj da Mađari ostanu da žive u Srbiji, a moramo da se rukovodimo i bazičnim principima pripremljenosti za odbranu zemlje, baš kao što sve zemlje na svetu rade. I to ćemo da radimo da pronađemo rešenja koja će da budu najbezbolnija i u međusobnom dogovoru", kaže Vučić.

Podsetimo, Predsedništvo i Savet SVM su na sednici održanoj 16. septembra dugo raspravljali o ovoj temi i zaključili da će naredne mesece iskoristiti za to da pokušaju da postignu olakšice koje su prihvatljive za mađarsko stanovništvo.

"Razumemo zbog čega je predsednik Srbije predložio uvođenje obaveznog vojnog roka, ali SVM se ipak tome ne raduje, jer može da doprinese odlasku ovdašnjih Mađara", kazao je Pastor.

Neće biti sukoba na Kosovu

Vučić je u izjavi novinarima rekao da na Kosovu neće biti sukoba, iako ih, kako ističe, prištinski premijer Aljbin Kurti svakodnevno provocira.

Vučić je to rekao komentarišući izjavu italijanskog ministra odbrane Gvida Kruzeta da pored sukoba na Bliskom Istoku, strahuje od kosovske krize – da je "Kosovo front koji je potencijalno eksplozivan".

"Kruzeto je pametan čovek, ali ne vidim nikakve sukobe iako ih Aljbin Kurti provocira svakoga dana. Mi moramo da snažimo, da guramo stvari napred, da čuvamo svoj narod, da se borimo za njegove interese, za našu državu na KiM, za naš narod na svakom mestu", rekao je Vučić.

Napominje da je bio u pravu kada je govorio o prognozama za Bliski istok i Ukrajinu.

Ipak, kada je reč o Srbiji, Vučić kaže da nije vreme za ratove.

"Ne predviđam Srbiji ratove. Vreme je da živimo u miru i da napredujemo. Rat je poslednja stvar koja treba da nam se dogodi i nadam se da nam se nikada neće dogoditi", poručio je Vučić.

Dodao je i da Srbija i Italija imaju odličnu saradnju i da će ta zemlja biti zemlja partner Sajma turizma, te da očekuje posetu Đorđe Meloni.

Na pitanje novinara o izjavi hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Gordana Bosanca da EU ne sme da ćuti nad "represijom koju Vučić sprovodi u Srbiji nad protivnicima litijuma", Vučić je rekao da bi se zabrinuo da nas je pohvalio neko iz Hrvatske.

"Tako da ja razumem, oni vide da Srbija više nije jadna, mala i bez šanse za uspeh i zemlja koja će samo da kleči i izvinjava se kao u neka starija vremena, pa ajde bolje da to satremo u korenu. Napredak Srbije više niko ne može da zaustavi. A mi da se sukobljavamo s njima nećemo, nije mi posebno ni stalo da im odgovaram", rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da se u Srbiji ne primenjuje sila nad onima koji protestuju, dok je u EU drugačija situacija gde se, kada neko zauzme prugu, učesnici protesta prebijaju i hapse.

image