Srbija i Balkan

"Večernje novosti" o pozivu na zabranu RT Balkan: Reporteri bez granica su političko oruđe Zapada

Mi govorimo ono što drugi ne govore i želimo da ta informacija stigne do većeg broja čitalaca i slušalaca, poručuje glavna urednica "Sputnjika"
"Večernje novosti" o pozivu na zabranu RT Balkan: Reporteri bez granica su političko oruđe ZapadaGetty

Reporteri bez granica (RSF) zapravo treba da se zovu reporteri sa granicama, sudeći po tome da svojim delovanjem ograničavaju slobodu medija koji ne podležu ideologiji Zapada, kažu sagovornici "Večernjih novosti", komentarišući zahtev ove organizacije da se zabrani rad naše redakcije u Srbiji, kao i da EU na odgovornost pozove Srbiju zbog omogućavanja "širenja ruske propagande".

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon ističe da RSF imaju ulogu globalnog žandrma koji treba da kazni sve koji ne slede ideologiju Zapada.

"Oni traže od Vlade Srbije da se zabrani rad pojedinih medija koji nisu po njihovoj političkoj volji. Njihov zahtev za cenzurisanje novinara je preveden i promovisan na glavnim sajtovima levo-liberalne opozicije 'Direktno', 'Nova S' i N1", naveo je Gujon, podsećajući da su 1999. godine, nakon NATO agresije, RSF odbili da u svoj godišnji izveštaj o novinarima nastradalim na radnom mestu stave 16 srpskih novinara i medijskih radnika ubijenih u bombardovanju RTS-a 23. aprila te godine.

Glavna urednica "Sputnjika" u Srbiji Ljubinka Milinčić ističe za "Novosti" da ne vidi problem u konstataciji da ruski mediji plasiraju ruske vesti.

"RT Balkan i 'Sputnjik' su osnovani da bi Srbiji predstavili rusku stranu problema, iz njihovog ugla. Mi govorimo ono što drugi ne govore i želimo da ta informacija stigne do većeg broja čitalaca i slušalaca. To što zameraju da te naše informacije potom preuzimaju drugi mediji, to govori da je potrebna ta informacija", ističe Milinčićeva.

Sagovornica "Novosti" ukazuje na to da bi zapravo trebalo proveriti sve one "druge" medije.

"Treba proveriti ko finansira zapadne i američke medije. Uostalom, posao medija je da informiše. Ovaj pritisak je zapravo znak da dobro radimo. Reporteri bez granica zapravo ograničavaju plasiranje onih informacija koje im se ne dopadaju", zaključuje Ljubinka Milinčić.

image