Srbija i Balkan

Počast heroini Milunki Savić: Žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja

Zamenik predsednika Skupštine grada Igor Jovanović položio je danas venac na spomenik učesnice Prvog svetskog rata Milunke Savić povodom 51. godišnjice od njene smrti
Počast heroini Milunki Savić: Žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja© TANJUG/ BEOINFO

Povodom 51. godišnjice smrti ratne heroine Milunke Savić, pripadnici Vojske Srbije, predstavnici lokalne samouprave i njeni potomci položili su vence na Plato memorijalnog kompleksa u Jošaničkoj banji. Dvodnevnim programom u Domu kulture i njenoj rodnoj kući u Koprivnici održan je i svojevrsni omaž toj jedinstvenoj istorijskoj ličnosti - velikoj i u ratu i u miru, prenosi RTS.

Bila je majka četiri ćerke, od kojih je tri usvojila, a 30 posleratnih siročića je i odškolovala. U Velikom ratu, Milunka Savić je bila deset puta ranjena i odlikovana. Posmrtni ostaci heroine su od novembra 2013. u Aleju velikana na Novom groblju u Beogradu.

Zamenik predsednika Skupštine grada Igor Jovanović položio je danas venac na spomenik učesnice Prvog svetskog rata Milunke Savić povodom 51. godišnjice od njene smrti.

Grad Beograd i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. svečanim činom polaganja venaca seća se naše najveće heroine, koja počiva u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

"Odajemo počast heroini iz Prvog svetskog rata i balkanskih ratova, kao i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Milunka Savić nije bila samo hrabra žena. Ona je predstavljala sve one koji su se, bez obzira na prepreke, borili za bolju budućnost svog naroda", istakao je Igor Jovanović.

Prema njegovim rečima, naša obaveza je da se sećamo njenog doprinosa, njenog hrabrog duha i požrtvovanja koje je pokazala tokom rata.

"Njen život je primer da su snaga i hrabrost svojstveni svima, bez obzira na pol, i podseća nas na važnost ravnopravnosti i jednakosti", rekao je Jovanović, saopštio je Beoinfo.

Poručio je da polaganje venaca na njen grob nije samo čin sećanja, već i poziv svima nama da čuvamo vrednosti za koje se borila.

"Milunka Savić je inspiracija za nove generacije da se bore za pravdu, slobodu i dostojanstvo", rekao je zamenik predsednika Skupštine grada.

Vence su položili i državni sekretari Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva kulture, te predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, ambasada Rusije i Mađarske, brojnih udruženja i poštovaoci lika i dela Milunke Savić.

image