Srbija i Balkan

Majke, bolničarke, ratnice: Srpske heroine u kriznim vremenima Velikog rata

Izložbu "Srpske heroine u Velikom ratu", koja je otvorena 27. marta u Domu vojske u Beogradu, posetioci će imati priliku da pogledaju do 30. aprila
Majke, bolničarke, ratnice: Srpske heroine u kriznim vremenima Velikog rata© РТ Балкан/Сања Илић

Bez obzira da li su bile zadužene za ispraćaj muževa i sinova u rat, čuvanje porodičnog ognjišta, vođenja volonterskih i dobrotvornih organizacija za pomoć vojnicima i lečenja ranjenika, ili odlazak na prvu liniju fronta rame uz rame sa muškarcima – srpske heroine u kriznim vremenima pokazale su najviši nivo hrabrosti, slobodarskog duha, jednakosti i istrajnosti u odbrani otadžbine.

Zato su imena poput Milunke Savić i Nadežde Petrović, ali i manje poznatih kao što su Flora Sands, koja je osim brige o ranjenicima bila borac legendarnog Gvozdenog puka, Ljubice Čakarević di Sorno, koja se s puškom u ruci borila za slobodu Srbije, Natalije Bjelajac, dobrovoljac u balkanskim ratovima, učesnica u Kajmakčalanskoj bici, proboju Solunskog fronta i odbrani Beograda – našla svoje mesto na izložbi "Srpske heroine u Velikom ratu", koja je otvorena juče, 27. marta, u Domu vojske u Beogradu.

Pored njih, zaslugu da ih pamtimo, zavrednele su i Jelena Šaulić, Živana Terzić, Lenka Rabasović, Leposava Mladenović, Jelena Ložanić Frotingem, Darinka Grujić Radović, Mabel Grujić, Dobrila Glavinić i druge heroine, koje čine deo ove postavke.

Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu do 30. aprila.

Izložba je podeljena u tri celine: "Žena – čuvar", "Humanost i milosrđe" i "Žena – borac", u kojima su ispreplitane lične priče iz dnevnika koje su vodile, fotografija zbegova, prenosa ranjenika ili izvlačenja topova u kojima su nesebično učestvovale, lični predmeti koje su darivale borcima, uniforme i gradska nošnja, medicinski pribor, oružje i oruđe koje su koristile, medalje i ordenje koje su im dodeljene u periodu od 1912. do 1920 godine.

"Jedan od najznačajnijih doprinosa žena u Velikom ratu prepoznat je u radu bolničarki i lekarki. Dok su se vodile borbe za odbranu otadžbine, one su pružale medicinsku negu i podršku povređenima i bolesnima. Radeći u izuzetno teškim uslovima i sa krajnje ograničenim resursima, pokazivale su veliku požrtvovanost i spremnost da pomognu ugroženima", navodi se u vodiču kroz izložbu.

Dodaje se da su žene imale ključnu ulogu u volonterskim organizacijama i dobrotvornim inicijativama za pomoć vojnicima, izbeglicama i civila pogođenim ratom.

"Organizovale su prikupljanje hrane, kupovinu odeće i medicinskih potrepština za vojnike, civile i one koji su bili u zarobljeništvu. Njihova nesebična posvećenost i kriznim vremenima primer je duha solidarnosti i saosećanja koji je definisao slobodarski duh našeg naroda tokom Velikog rata", ističe se.

Takođe, ne sme se zaboraviti da su Srpkinje tokom okupacije učestvovale u različitim oblicima otpora, formiranje špijunskih mreža i tajnih organizacija i tako, ne samo da su rizikovale svoje živote, već i razbijale tradicionalne rodne uloge.

Pored toga, očuvanje ekonomije, od poljoprivrede do industrije, u Kraljevini Srbije počivalo je na leđima žena.

Otvaranju izložbe juče su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni gosti.

Ministar odbrane Miloš Vučević zahvalio je prvoj dami Tamari Vučić, jer su  zajedno promovisali toplu ljudsku priču, ali i pobedničku priču – priču o našim ženama, priču o svima nama, priču o Srbiji.

"Sve one su sačuvale svoje kuće, domove, porodicu i za vreme okupacije, za vreme stradanja, izdržale svojevrsnu golgotu. Vojska nam je izdržala sa narodom, ili delom naroda, golgotu kroz Prokletije i posle kroz krvavu bitku za proboj i vraćanje u Srbiju, a žene su sačuvale kuće, sačuvale su Srbiju. I na tome im neizmerno hvala. A, imali smo i prave heroine koje su bile u rovovima, u sanitetima, tamo gde je zaista bilo teško. I ako dozvolimo da se zaboravi, ako dozvolimo da ta lošija strana istorije spusti zastor zaborava na njih, onda pokazujemo da nismo dostojni i sadašnjih heroina koje žive u nekim mirnodopskim uslovima, ali brinu i o svojim kućama, porodicama i Srbiji", poručio je ministar odbrane.

Supruga predsednika Srbije rekla je da verovatno ne znamo ni tačan broj srpskih Amazonki odlučnih da se upuste u direktne okršaje sa zlom koje nosi rat.

"Mala Srbija u bici sa Golijatima svetske ratne mašinerije primila je u svoje redove i njih nekoliko koje su hrabro pošle na branik otadžbine, menjajući tako zauvek genetski kod žena sa naših prostora. Iz ovih žrtvi izrastaju danas generacije novih heroina u čijim srcima gori ista vatra, čast i patriotizam za koji se nadamo da nikada neće morati da se na jednak način iskaže i dokaže", poručila je Tamara Vučić.

image