Kultura

Izložba fotografija "Zašto?" u Ruskom domu: 24. marta 1999. se promenio ceo svet

Direktor TASS-a Andrej Kondrašov je poručio da ne greši kada kaže da su ratovi u Avganistanu, Liviji, Iraku, trenutno u Palestini i u Ukrajini počeli tačno 24. marta 1999. godine
Izložba fotografija "Zašto?" u Ruskom domu: 24. marta 1999. se promenio ceo svet© Руски дом у Београду

Izložba fotografija "Zašto?" ruske državne informativne agencije TASS i medijske kompanije "Novosti", otvorena je danas u Ruskom domu.

Izložbu arhivskih materijala ruskih i srpskih fotoreportera iz perioda NATO bombardovanja SRJ pozdravnim obraćanjem otvorio je direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov.

On je, inače, kao nekadašnji vojni dopisnik ruske televizije, živi svedok ratnih događa 1999. godine i pogroma koji su početkom 21. veka počinjeni na teritoriji Kosova i Metohije.

Izložba je otvorena u okviru ciklusa manifestacija koje je Ruski dom organizovao povodom obeležavanja 25. godišnjice NATO agresije na SRJ, a neposredno pred početak naučne tribine "NATO agresija protiv Jugoslavije: istorijsko sećanje i dugoročne posledice".

Visokim ruskim i srpskim zvanicama, među kojima su bili i Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i rukovodilac Rossotrudničestva Jevgenij A. Primakov, kao i predstavnicima naučne zajednice, članovima boračkih i društvenih organizacija i medijima obratio se generalni direktor TASS-a Andrej Kondrašov.

"24. marta 1999. se promenio ceo svet. Događaji od pre četvrt veka su osnažili pravo jačeg u odnosu na međunarodno pravo. Neću preterati ako kažem da su ratovi u Avganistanu, Liviji, Iraku, trenutno u Palestini i u Ukrajini počeli tačno 24. marta 1999. godine".

U ime medijske kompanije "Novosti" prisutnima se obratio glavni i odgovorni urednik ove kuće Milorad Vučelić, koji je rekao da izložba svedoči o divljačkoj oružanoj agresiji na Srbiju, kao i o solidarnosti ruskog naroda, protestima i mirotvornim naporima najviših ruskih državnika na čelu sa Jevgenijem M. Primakovim koji je još 30. marta 1999. doputovao u Srbiju.

"Politika koja je dovela do agresije je i dalje živa i aktivna i spremna da počini najveće užase. O tome svedoči sve ono što se dešava na frontu protiv Rusije", zaključio je Vučelić.

image