Srbija i Balkan

Direktor Ruskog doma: U Srbiji su nestale moje iluzije o Zapadu

Bombardovanje je urađeno namerno i svesno sa jasnim razumevanjem, jer je Zapad imao potrebu da testira svoju tehnologiju, ocenjuje Jevgenij Baranov
Direktor Ruskog doma: U Srbiji su nestale moje iluzije o Zapadu© Руски дом у Београду

NATO bombardovanje Jugoslavije bilo je potrebno da se ozvaniči pobeda Zapada u Hladnom ratu i da se testiraju tehnologije Alijanse, izjavio je direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov.

Baranov je rekao da je u Srbiju prvi put došao ubrzo nakon početka agresije, 28. marta 1999. godine, kao mladi novinar koji nije mogao ni da zamisli razmere bombardovanja, ni činjenicu da će cela njegova biografija od tada biti povezana sa Srbijom.

"Pretpostavljalo se da će doći do neke akcije zastrašivanja i da će se sve završiti. Prvi 'tomahavk' koji je proleteo Beogradom udario me je 'pravo u glavu', jer tada više nisam bio mlad, ali sam, ispostavilo se, bio u apsolutnim iluzijama šta se dešava u svetu. Moje ideje, o tome čemu smo težili posle 1991. godine, bile su veoma pogođene tim bombardovanjem", kazao je Baranov za "RIA Novosti".

On navodi da je pripadao onoj generaciji ljudi koji su iskreno verovali da su njihovi problemi sa zapadnom civilizacijom povezani samo sa njima, istaknuvši da su u Srbiji nestale njegove iluzije o Zapadu.

"Nemoguće je izvesti takvu vojnu operaciju velikih razmera za 'proslavu' 50. godišnjice osnivanja NATO-a, a to je urađeno upravo tada. Nemoguće je rešiti svoje ogromne globalne probleme na račun malog naroda zatrpanog bombama 78 dana. Bila je to veoma prljava priča od početka do kraja, koja je svima pokazala da više nema nikakvog međunarodnog prava i pozivanja na međunarodno pravo, i o tome je beskorisno razmišljati. Primenjuje se zakon jačeg", ocenjuje Baranov.

Prema njegovim rečima, kada jedan od pacifista na Zapadu počne da tvrdi da je surovost prema Jugoslaviji bila preterana i da su se problemi na Balkanu mogli rešiti na neke druge, manje krvave načine, oni ne razumeju ono glavno – operacija NATO-a protiv Srbije bila je premeditirana od početka do kraja.

Baranov ukazuje da je to urađeno namerno i svesno sa jasnim razumevanjem zašto se to radi, kao i da je trebalo pokazati da stari svet više ne postoji. 

"Posle Srbije, NATO i zapadne zemlje primenile su svoje veštine u Iraku, Avganistanu, Libiji i Siriji. Rusija nije dobro procenila i prekasno je počela da procenjuje šta se ovde desilo. Nije dovoljno iskoristila ni tragično jugoslovensko iskustvo da bi na vreme donela neke odluke", zaključuje direktor Ruskog doma u Beogradu.

image