Srbija i Balkan

Francuski branilac srpskih manastira: Ne puštajte Kosovo niz vodu, dolazi novi svet jednakih

Verujem i nadam se da će nadmoć SAD i Nemačke nestati, i na njenom mestu će nastati novi, multipolarni svet - svet jednakih, kaže za RT Balkan pukovnik u penziji Žak Ogar
Francuski branilac srpskih manastira: Ne puštajte Kosovo niz vodu, dolazi novi svet jednakihGetty © Patrick Robert/Sygma/CORBIS/Sygm

Žak Ogar, penzionisani pukovnik i predvodnik francuskih specijalnih snaga na Kosovu i Metohiji 1999. godine poručio je Srbima da ne puštaju svoju južnu pokrajinu niz vodu.

U razgovoru sa RT Balkan na na međunarodnoj konferenciji "Od agresije do novog pravednog poretka", koja se u Domu vojske održava povodom 25. godišnjice NATO agresije, Ogar ističe da četvrt veka kasnije "vidimo posledice agresorskog rata protiv Jugoslavije, posledice po KiM".

"Kosovo je trenutno nepriznata država, marionetska država, bez vizije i budućnosti. Kosovo može biti ili srpsko, što je moj stav, ili albansko, ali ono ne može biti nezavisna država. Danas je to država kriminala", smatra Ogar, i dodaje da "NATO i EU ne mogu biti ponosni na situaciju koju su iznedrili tim ratom i priznanjem tzv. nezavisnosti srpske provincije".

Ogar pripada porodici sa dugom i ponosnom vojnom istorijom. Potomak je generala Žaka Ogara, oficira mornaričke pešadije i veterana Drugog svetskog rata, kao i ratova iz Indokine i Alžira, ali i Emil-Luja Ogara, oficira afričke armije, i nećak je generala Pjera de Benovila, heroja Pokreta otpora i borca za oslobođenje Francuske.

On je svojevremeno rekao za "Sputnjik" da je prihvatio da bude deo francuske misije na KiM nakon što ga je otac podsetio na istoriju francusko-srpskog prijateljstva, rekavši mu da će sa tim predznanjem moći bolje da rasuđuje nego neko ko ga nema.

Velika Britanija, "Kosovo" i Ukrajina

Tokom obavljanja svog zadatka na KiM, Ogar je postao poznat i zbog konfrontaciji sa britanskom oklopnom brigadom na putu Vučitrn-Mitrovica. Kada je video da su na "njihovim tenkovima bili pripadnici OVK" i da su se sa vozila "vijorile albanske zastave", Ogar je zaustavio kolonu britanskih oklopnih jedinica i naredio svojim vojnicima da pucaju na Engleze, ako zatreba, da bi se Britanci povukli nakon šest sati.

Govoreći za naš portal, Ogar kaže da je među navodnim mirovnjacima na KiM bilo "Britanaca koji su bili deo MI6 i MI5 koji je trebalo da pomognu OVK u borbi protiv srpske vojske i policije. Oni su isto to počeli da rade u Ukrajini još 2004. nakon narandžaste revolucije, ali to nije bilo previše uspešno. Onda su došli u Ukrajinu 2014-2015. nakon Majdana."

"Britanska vojska, specijalne jedinice i tajne službe su najbolji saveznici SAD i NATO-a. Oni su izašli iz EU ali su ostali srce NATO sistema (u Evropi). Oni su najbolji proksiji SAD. Dakle, naravno da su umešani svuda gde postoje američki interesi, gde treba da uče oružane grupe o pobuni", navodi Ogar.

Upitan za komentar o izveštajima da je krajem januara tzv. Kosovo je uputilo 26 instruktora u Veliku Britaniju kako bi učestvovali u međunarodnoj vojnoj vežbi "Interfleks", čiji je primarni cilj obuka Oružanih snaga Ukrajine, Ogar kaže kaže da ga to ne čudi, pošto se Priština usklađuje sa svim ciljevima NATO-a.

"Mogu da zamislim da postoje veze (između "Kosova" i Ukrajine), ali ne znam da li te veze mogu osigurati pobedu Ukrajine nad Rusijom. Smatram da je za Ukrajinu rat već sada izgubljen", kaže francuski pukovnik.

Da bismo razumeli svet u kojem živimo, moramo poznavati istoriju

Ogar napominje da je Vašington smatrao OVK za terorističku organizaciju pre nego što su je proglasili borcima za slobodu. Na pitanje zašto je Zapad odjednom odlučio da podrži albanske teroriste, on napominje da su "SAD htele da rasparčaju Jugoslaviju, i, pogotovo, Srbiju".

"To je stari problem, rekao bih. Ne zaboravite ulogu Nemačke. Nemci su se u Prvom svetskom ratu borili sa Bugarima i Mađarima protiv Srba i Francuza. To je daleka istorija, ali da bismo razumeli svet u kojem živimo, moramo poznavati istoriju. Istorija je tu, i ima posledice. Nemačka i SAD su sada veoma bliske, NATO ih čini bliskim, i Nemačka je htela da odvoji Sloveniju od Jugoslavije, a zatim Hrvatsku. Oni su imali dosta veza sa Hrvatskom - ne moram da govorim o tome šta je bilo u Drugom svetskom ratu."

Albansko svojatanje srpskog nasleđa ne zavarava nikoga

Žaka Ogara je za izrazitu hrabrost i herojstvo u odbrani srpskih manastira, uključujući u manastir Devič, i pravoslavnog stanovništva na KiM Srpska pravoslavna crkva odlikovala Ordenom Svetog Save, predsednik Republike Srbije Medaljom "Miloš Obilić", a predsednik Francuske Ordenom Legije časti.

Komentarišući tendenciju Prištine da iste manastire i crkve koje su svojevremeno Albanci napadali sada predstavlja kao deo "kosovskog" kulturnog nasleđa koje nema veze sa srpskim, Ogar, koji se 2015. godine javno usprotivio zahtevu Prištine za članstvo u UNESKO, kaže da to "ne prolazi baš najbolje u francuskim medijima i javnosti".

"Svi znaju da su manastiri na Kosovu i Metohiji srpski. Albanci su muslimani, i njih manastiri ne zanimaju. Ono šta smo videli u Francuskoj su neprestani napori 'kosovskih' vlasti da unište manastire, da isteraju monahe i monahinje. Oni hoće da očiste svaki trag prošlosti, kako bi sagradili novu istoriju i budućnost", kaže Ogar.

On smatra da je francuska javnost toga svesna.

"Kada svedočimo incidentima poput bacanja granata na srpske manastire na KiM, u Francuskoj se to smatra terorizmom usmerenim protiv hrišćanstva, odnosno srpskog pravoslavlja. Mislim da reputacija Kosova nije preterano velika danas u Francuskoj", dodaje on.

"Ne puštajte Kosovo niz vodu"

Ogar kaže da mu se posebno urezao u sećanje razgovor sa Vojislavom Koštunicom, koji mu je svojevremeno rekao da je za Srbe "Kosovo je naša zemlja, naša istorija, naš identitet, naše lice, naša tradicija, i naša kultura, i mi ga se nikada nećemo odreći".

Kako kaže, on to nikada ne zaboravlja zbog iskustva njegove zemlje sa provincijama Alzas i Loren, koje su po završetku "Francusko-Pruskog rata 1871. godine" isključene iz sastava Francuske, da bi joj se kasnije vratile.

"Tokom skoro petnaest godina, te teritorije su bile nemačke, ali su se konačno vratile svojoj otadžbini, Francuskoj. Porodica mog oca je iz Lorena, a moje babe iz Alzasa. Obe porodice su se smatrale Francuzima, i ti ljudi nisu odustali od povratka Francuskoj", kaže Ogar.

Naš sagovornik ističe da je "istorija je poput dugačke vijugave linije" i da uvek ima "svoje uspone i padove".

"Trenutno svedočimo pravoj geopolitičkoj revoluciji. Verujem i nadam se da će nadmoć SAD i Nemačke nestati, i na njenom mestu će nastati novi, multipolarni svet, svet jednakih. Veoma je važno imati u vidu da to nije samo san", zaključuje Ogar.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner