Rusija

Ko (ni)je bio na Putinovoj inauguraciji

Svečanosti stupanja na dužnost ruskog predsednika prisustvovao je i ambasador Srbije u Moskvi, kao i diplomatski predstavnici Mađarske, Kine, Švajcarske, Turske...
Ko (ni)je bio na Putinovoj inauguraciji© Tanjug/Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Na svečanosti polaganja zakletve i stupanja na dužnost predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koja je održana danas u Kremlju, bio je i ambasador Srbije u Moskvi Momčilo Babić, saznajemo u diplomatskom predstavništvu Srbije u Moskvi.

Inauguraciji su prisustvovali i ambasadori pojedinih zemalja Evropske unije, a kako saznajemo, bilo je prisutno više od polovine predstavnika država članica. Između ostalih, prisustvovao je ambasador Mađarske, a od ranije je bilo najavljeno prisustvo diplomatskih predstavnika Slovačke i Francuske.

Od zemalja van EU na svečanosti u Kremlju bili su predstavnici Švajcarske, Norveške, Bosne i Hercegovine, Turske.

Inauguraciji je prisustvovao i ambasador Kine u Ruskoj Federaciji.

Savetnik predsednika Rusije za spoljnu politiku Jurij Ušakov izjavio je pre inauguracije da su na svečanost pozvani ambasadori akreditovani u Moskvi, čak i oni iz neprijateljskih zemalja, kako je rekao.

Zamenik ministra spoljnih poslova RF Sergej Rjabkov rekao je da ta odluka nije bila laka.

"Ali mi smo pristojni ljudi u svakom smislu reči i poštujemo protokol. Poziv predstavnicima neprijateljskih zemalja je takođe i određeni signal s naše strane", izjavio je Rjabkov tokom televizijskog prenosa na ruskom prvom kanalu.

Rojters je pre inauguracije izvestio da svečanom stupanju na dužnost ruskog predsednika neće prisustvovati predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Nemačke, baltičkih zemalja... Pozivajući se na nezvanične diplomatske izvore, oni su objavili da ceremoniji neće prisustvovati predstavnici 20 zemalja EU, dok će oni iz sedam država članica biti u Kremlju.

Nedolazak pojedinih diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja u Moskvi na inauguraciju ruskog predsednika Rjabkov je nazvao "jeftinim trikom", dok je Ušakov ocenio da su oni zaboravili gde su i još važnije zbog čega su tu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanja novinara rekao je da je na Putinovu inauguraciju pozvano oko 2.600 ljudi, kao i da je ona pre svega bila namenjena ruskom narodu.

image