Svet

Uoči Putinove inauguracije: Koje će zapadne zemlje imati predstavnike?

SAD su saopštile da neće imati predstavnika u Moskvi, ali da svakako priznaju Vladimira Putina kao predsednika Ruske Federacije
Uoči Putinove inauguracije: Koje će zapadne zemlje imati predstavnike?www.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Francuska će u utorak, 7. maja poslati svog ambasadora na inauguraciju predsednika Rusije Vladimira Putina za njegov sledeći šestogodišnji mandat, izjavio je danas neimenovani francuski diplomatski izvor, za razliku od Nemačke koja neće imati predstavnika.

"Francusku će predstavljati njen ambasador u Rusiji", rekao je francuski diplomatski izvor, preneo je Rojters.

Međutim, u toku današnjeg dana francuski ambasador Pjer Levi pozvan je u ambasadu u Moskvi zbog ratobornih izjava rukovodstva te države i sve veće umešanosti Pariza u sukob u Ukrajini.

"Ambasadoru je predstavljena ruska ocena destruktivne i provokativne linije Pariza, koja je dovela do dalje eskalacije sukoba", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Nemačka, EU SAD i baltičke zemlje bez izaslanika

Nemačka je saopštila da neće poslati svog predstavnika na inauguraciju, a isto su učinile i baltičke države.

Takođe, portparol EU Peter Stano je izjavio da ambasador EU neće otputovati u Moskvu. 

''Naš ambasador neće prisustvovati, većina država članica neće prisustvovati'', rekao je Stano, prenosi Rojters.

U međuvremenu su se oglasile i SAD, koje su poručile da neće slati predstavnika na inauguraciju predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, .

"Ne, naši predstavnici neće prisustvovati njegovoj inauguraciji", izjavio je portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova Metju Miler, prenose "RIA Novosti" tokom brifinga i dodao da Vašington ne gleda na poslednje predsedničke izbore u Rusiji kao na "slobodne i poštene".

Međutim, uprkos svemu, Miler je saopštio da SAD svakako priznaju Vladimira Putina kao ruskog lidera.

image