Rusija

Putin: Ruska ekonomija jača, uprkos svim izazovima, BDP porastao za 3,6 odsto

Rusija će nastaviti da podržava biznise kako bi se pokrenuli perspektivni projekti, povećala kapitalna ulaganja i otvorila nova radna mesta, poručio je predsednik Ruske Federacije na kongresu Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika
Putin: Ruska ekonomija jača, uprkos svim izazovima, BDP porastao za 3,6 odsto© Tanjug/Sofia Sandurskaya, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ruski BDP nastavlja da pokazuje dobre stope rasta, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na kongresu  Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika.

"Na osnovu rezultata prošle godine, ruski BDP je, porastao za 3,6 odsto, a statistika iz prvih meseci ove godine pokazuje i dalje dobre stope", kazao je Putin.

On je pojasnio da je u januaru 2024. rast bio 4,6 odsto na godišnjem nivou, a u februaru 7,7 odsto.

"Pozitivni trendovi u privredi jačaju, uprkos izazovima bez presedana", naglasio je ruski predsednik.

Putin je naglasio da je ruska ekonomija postigla dobru, snažnu dinamiku, a to je primetno i na tržištu rada.

Ruski predsednik je dodao da postoje sve mogućnosti, uključujući i finansijske, da se primeni novi ekonomski model.

"Radi se o širokom frontalnom razvoju privrede i društvene sfere u Rusiji, stvaranju praktično novih sektora i pravaca u industriji, sektoru usluga... Najvažnije je da postoje sve mogućnosti za sprovođenje tih i drugih inicijativa, za uspostavljanje novog modela ekonomskog rasta, uključujući solidne državne resurse i potencijal domaćeg biznisa", ukazao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti da podržava biznise kako bi se pokrenuli perspektivni projekti, povećala kapitalna ulaganja, otvorila nova radna mesta, kako bi delovali u poslovnim interesima i radili na poboljšanju blagostanja građana i ruskih porodica.

Kako je dodao, ruske vlasti rade na podešavanju poreskog sistema i pripremaju predloge.

"Vlada, zajedno sa privrednim javnim udruženjima, federalnim subjektima i parlamentom radi na tom važnom pitanju, razgovara o parametrima promena i priprema odgovarajuće predloge", ukazao je Putin, govoreći o dodatnom prilagođavanju poreskog sistema.

image
VV inauguration
banner