Svet

Mentorstvo Velike Britanije nad Ukrajinom i tzv. Kosovom: Naoružaj, pa vladaj

Krajem januara tzv. Kosovo je uputilo 26 instruktora u Veliku Britaniju, gde se održava operacija "Interfleks" - šifrovani naziv za međunarodnu vojnu misiju, pod vođstvom Britanije, čiji je primarni cilj obuka Oružanih snaga Ukrajine
Mentorstvo Velike Britanije nad Ukrajinom i tzv. Kosovom: Naoružaj, pa vladajGetty © Alastair Grant - WPA Pool

Ministar odbrane tzv. Kosova Ejup Maćedonci je nakon jučerašnjeg sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, obavestio javnost da će prištinske vlasti poslati prvi paket vojne pomoći Kijevu, koji se sastoji od kamiona, taktičkih vozila i oklopnih automobila.

Maćedonci je najavio i da je u toku "koordinisanje i priprema drugog paketa vojne podrške koji se sastoji od hiljada minobacačkih granata, koje će uskoro biti poslati Ukrajini, radi povećanja indirektne vatrene moći jedinica ukrajinske vojske".

Iako nije jasno odakle tzv. Kosovu višak sredstava koji može donirati Ukrajini, budući da proces formiranja i naoružavanja tzv. Kosovski bezbednosnih snaga još nije u potpunosti okončan, treba naglasiti da ovo nije prva saradnja vlasti u Prištini i režima u Kijevu.

Naime, krajem januara tzv. Kosovo je uputilo 26 instruktora u Veliku Britaniju, gde se održava operacija "Interfleks" - šifrovani naziv za međunarodnu vojnu misiju, pod vođstvom Britanije, čiji je primarni cilj obuka Oružanih snaga Ukrajine.

Velika Britanija kao posrednik

Zanimljivo je da je jedan od glavnih posrednika za saradnju Ukrajine i tzv. Kosova, baš Velika Britanija - država koja je tokom proteklih decenija pružala podršku i jednima i drugima, sve sa ciljem slabljenja uticaja Rusije, odnosno Srbije, pritom ne birajući sredstva.

Tako je i sam Ejup Maćedonci tokom ispraćaja kosovskih instruktora priznao:"Velika Britanija je bila rame uz rame sa našom republikom u svim fazama izgradnje države i nastavlja da bude naš nezamenjivi partner". 

Nema sumnje da je tzv. ministar odbrane, inače bivši pripadnik terorističke organizacije - Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), dok je ovo izgovarao mislio na pomoć koju je britanska Specijalna vazdušna služba (Special Air Service) - čuveni SAS - pružala njegovoj terorističkoj formaciji, u domenu obuke i naoružanja.

U skladu sa tradicijom svojih prethodnika i trenutni premijer privremenih vlasti u prištini Aljbin Kurti, je u više navrata pozivao Veliku Britaniju da pošalje dodatni kontingent trupa u okviru misije Kfora. London je ove želje uslišio krajem septembra 2023. godine nakon događaja iz Banjske, pa je britanska vojska razmestila dodatnih 200 vojnika na teritoriji Kosova i Metohije, pored standardnih 400, koji su kasnije navodno povučeni.

Sličnu taktiku, London je primenio i u Ukrajini, pa su tako još pre početka Specijalne vojne operacije 24. februara 2022. godine, britanski instruktori već uveliko obučavali ukrajinske vojnike, dok je prva tura od 2.000 protivoklopnih raketnih sistema NLAV iz Velike Britanije stigla još sredinom januara.

Do sredine marta broj isporučenih NLAV-a iz arsenala britanske vojske porastao je na 4.000, a u narednom periodu usledile su isporuke kompleksnijih sistema. Ministar odbrane Grant Šaps je tokom svog obraćanja poslanicima britanskog parlamenta 23. februara 2024. godine, izjavio da je Velika Britanija do sada Ukrajini isporučila tenkove "čelendžer", 500 oklopnih vozila, 15.000 protivoklopnog oružja i četiri miliona komada municije za lako pešadijsko naoružanje.

Ovde treba dodati i krstareće rakete "storm šedou", kao i manji broj specijalista poslatih da pomognu Ukrajincima sa upravljanjem ovim i drugim kompleksnim sistemima zapadne proizvodnje.

"Sve je to britanski rukopis"

Da Velika Britanija zaista jeste ključni saveznik prištinskih vlasti i režima u Kijevu, smatra i penzionisani general-major Vojske Srbije Mitar Kovač, koji je za RT Balkan izjavio:

"Velika Britanija je, u okviru NATO, najdirektnija po pitanju saradnje i sa jednom i sa drugom stranom – Ukrajinom kao državom i tzv. Kosovom kao 'NATO državom'".

Prema mišljenju bivšeg generala oružanih snaga naše države, neposredna pomoć Londona se razlikuje po sadržaju aktivnosti, budući da se radi o delimično različitim problemima, a prisustvo Velike Britanije je očigledno u oba slučaja.

"Naravno, priroda ovih problema nije ista, ali gde god da se dese veći događaji na ukrajinskom frontu, naročito ako su vezani za upotrebu dronova, zloupotrebu obaveštajnih podataka i napade na civilne ciljeve, u pozadini se krije Velika Britanija. Međutim, kada se otkrije njihova perfidna umešanost u tim potezima, nastaje ćutanje, kao da nema potrebe da se pravdaju i odgovaraju bilo kome", ocenjuje Kovač.

Što se tiče umešanosti Britanaca u dešavanja u našoj južnoj pokrajini, penzionisani general smatra da je trenutno najaktuelnije učešće britanske vojske u planiranju niza operacija, tačnije "celovite hibridne operacije" čiji je cilj potpuna okupacija čitave teritorije Kosova i Metohije, uz pomoć snaga prištinskih vlasti.

"Sve ono što se dešavalo na severu KiM u proteklih godinu dana u pogledu ugrožavanja Srba, poput okupacije ovog dela od strane tzv. KBS, uspostavljanja nelegitimnih organa lokalne vlasti, zatvaranja administrativne linije za prolaz robe, nasilja nad srpskim stanovništvom i skorašnjeg uklanjanja tabli sa ćiriličnim natpisima na putevima, urađeno je pod mentorstvom Velike Britanije", ističe Kovač.

Takođe, on navodi i da je Velika Britanija među prvim državama koja je angažovala tzv. KBS u mirovnim misijama i jedna od vodećih zemalja koje rade na projektu izgradnje ove nelegalne "vojske", po pitanju opremanja, obuke i školovanja kadrova.

Bivši general srpske vojske ocenjuje da je cilj ovih postupaka da se što pre dođe do potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, jer bi se time "stvorili uslovi za ubrzano pristupanje tzv. Kosova u NATO".

"Sve je to rukopis Velike Britanije", zaključio je Kovač, a treba podsetiti da postoje indicije da je London bio umešan i u planiranje napada na civilne objekte u Belgorodu, koji se dogodio 15. februara na Sretenje i Dan državnosti Republike Srbije, u kom su korišćene rakete srpske proizvodnje.

image