Svet

Britanski ministar odbrane, Ukrajina i "Kosovo": Proširujemo operaciju Interfleks

Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga spremaće Ukrajince da se bore protiv Putinove armije
Britanski ministar odbrane, Ukrajina i "Kosovo": Proširujemo operaciju Interfleks© Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Britanija nastavlja da podržava Ukrajinu, potvrdio je ministar odbrane te zemlje Grant Šaps u svom obraćanju Donjem domu i najavljujući da će se takozvano "Kosovo" uz Estoniju priključiti programu "Interflek" za obuku ukrajinskih vojnika.

"Do sada je Britanija obučila više od 60.000 ukrajinskih vojnika. Ali Operacija 'Interfleks', naš glavni deo obuke, će se još više proširiti. Sa zadovoljstvom mogu da objavim da se Kosovo i Estonija pridružuju. Oni su se priključili nama i svi obučavaju ukrajinske trupe ovde u Britaniji", rekao je Šaps, dodajući da će u prvoj polovini 2024. godine biti obučeno još 10.000 ljudi.

"Interfleks" je, inače, šifrovani naziv za međunarodnu vojnu misiju, pod vođstvom Velike Britanije, čiji je primarni cilj obuka Oružanih snaga Ukrajine. Prvi kontigent Kosovskih bezbednosnih snaga misiji se pridružio 18. januara.

To, međutim, nije prvi put da članovi prištinskog bezbednosnog aparata sarađuju sa britanskom vojskom, jer kako kaže sam ministar odbrane tzv. Kosova, Ejup Maćedonci: "Velika Britanija je bila rame uz rame sa našom 'republikom' u svim fazama izgradnje 'države' i nastavlja da bude naš nezamenjivi partner".

Šaps je, u obraćanju poslanicima najavio i novi paket pomoći Kijevu od 200 protivtenkovskih projektila "brimstoun" koji će, kako kaže, biti dodatno pojačanje odbrani Ukrajine.

Podsetio je i da je britanski premijer već najavio da će zemlja uložiti dodatnih 2,5 milijardi funti u vojnu podršku Ukrajini, čime će ukupni paket vojne pomoći Kijevu iznositi više od 7 milijardi funti, a njihova ukupna podrška će izaći na više od 12 milijardi funti, računajući ekonomsku i takođe humanitarnu pomoć.

"Putin je arogantno pretpostavio da će ovaj sukob biti završen za nekoliko dana – i pogrešio je. On nije računao na snagu međunarodne podrške koja bi se okupila za ukrajinsku stvar. I ponosan sam što je tokom proteklih 730 dana Britanija bila na čelu tog globalnog odgovora. Naši napori, uvek korak ispred naših saveznika, napravili su istinsku razliku", tvrdi Šaps.

On je, govoreći pred britanskim poslanicima podsetio na naoružanje koje je Velika Britanija obezbedila Kijevu, između ostalog i na protivtenkovske rakete NLAV, tenkove "čelendžer", 500 oklopnih vozila, 15.000 komada protivoklopnog oružja i četiri miliona komada municije iz malokalibarskog oružja.

"Ovaj sukob je pokazao da bespilotne letelice menjaju lice modernog ratovanja i mi već izvlačimo pouke iz toga", ustvrdio je Šaps, dodajući da se saveznički doprinos Ukrajini.

Šaps se pohvalio i da mu je Zelenski rekao da je doprinos Britanije ukrajinskom ratu ogroman.

"Zajedno smo pokazali da kada Ukrajina dobije ono što joj je potrebno, može da pobedi – zbog čega Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da pojačava našu podršku", naveo je Šaps.

Britanski ministar je naveo i da se ne ulaže samo u ukrajinsko oružje, već i u njihovo vojno osoblje.

image