Srbija i Balkan

Primakov: Što više budemo govorili o NATO agresiji, lažljivi zapadni mediji će teže ispirati mozgove

Rusija je 1999. godine bila u dosta lošijem i slabijem položaju, i sve što je mogla da tada uradi je bila političko-diplomatska reakcija, ocenjuje direktor "Rossotrudničestva" Jevgenij Primakov
Primakov: Što više budemo govorili o NATO agresiji, lažljivi zapadni mediji će teže ispirati mozgoveGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Rusija je još 1999. godine shvatila da će se nekažnjivost NATO agresije na Jugoslaviju, i želja Alijanse da brani svoje prednosti i vlast kroz snagu, pre ili kasnije odraziti na bezbednost Rusije, a to je ono što sada vidimo u Ukrajini, kaže za RT Balkan direktor "Rossotrudničestva" Jevgenij Primakov.

U razgovoru sa RT Balkan na međunarodnoj konferenciji "Od agresije do novog pravednog poretka", koja se u Domu vojske održava povodom 25. godišnjice NATO agresije, Primakov napominje da je Rusija 1999. godine bila u dosta lošijem i slabijem položaju, i sve što je mogla da tada uradi je bila političko-diplomatska reakcija.

"Želim da naglasim da je Rusija ojačala i da čvrsto stoji na nogama, ali i svet je postao komplikovaniji i opasniji. Nažalost, zapadne elite izgubile su bilo kakav strah od velikog rata. Vidimo dosta besmislenih i hrabrih menadžera, a ne odgovornih političara. Zbog toga je situacija sada dosta opasnija u međunarodnom smislu nego 1999, možda čak i od 1962 godine, u vreme Karipske krize", smatra naš sagovornik. 

Odgovarajući na pitanje kakav signal je NATO poslao svetu sa današnje tačke gledišta, Primakov je podsetio na reči čuvenog ruskog pisca Aleksandra Solženjicina, "da nije najstrašnije bilo uništavanje Jugoslavije, već to što je bio srušen sistem međunarodnog prava, njegov smisao".

"Solženjicin je napisao: 'NATO nam je otvorio novu epohu, kao Hitler koji je napustio Društvo naroda, i kao rezultat toga je počeo Drugi svetski rat'. Takođe, organizacije UN i Savet Bezbednosti bile su odbačene od NATO-a. Solženjicin je i predvideo da svi idemo ka jako opasnom i strašnom svetu. Predvideo je čak i potres koji čeka taj svet, na početku 22. veka. Sve što sada vidimo su posledice te nekažnjivosti Alijanse, koja je bombardovala Jugoslaviju, na čelu sa SAD", ukazuje Primakov.

Šef "Rossotrudničestva" ističe da su sva ovakva dešavanja i konferencije izuzetno potrebne i jako važne.

"Na ovoj konferenciji su bili jako zanimljivi izlagači. Kako sa istorijske, tako i sa idejne tačke gledišta. Mislim da je jako važno da veterani tog rata, koji su komandovali vojskom, danas mogu preneti istinu o tim događajima velikom broju ljudi. Što više ljudi bude znalo o toj stvarnoj istoriji i događajima, manje su šanse da će lažljivi zapadni mediji moći da ispiraju mozgove", zaključio je Primakov.

image
VV inauguration
banner