Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije čestitao beogradskom nadbiskupu Nemetu na imenovanju za kardinala

Do nas je stigla i obradovala nas vest da je Njegova svetost papa Franja najavio da ćete, među drugima, i Vi 8. decembra 2024. godine biti imenovani za kardinala, naveo je poglavar SPC u svojoj čestitki
Patrijarh Porfirije čestitao beogradskom nadbiskupu Nemetu na imenovanju za kardinala© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Patrijarh srpski Porfirije uputio je čestitku nadbiskupu beogradskom Ladislavu Nemetu povodom imenovanja za kardinala, čime će postati prvi kardinal u istoriji Rimokatoličke crkve u Srbiji.

"Lepe vesti se brzo šire i daleko stižu. Tako je danas, ovde u Montreal, gde smo u kanonskoj poseti srpskoj pravoslavnoj zajednici, i do nas stigla i obradovala nas vest da je Njegova svetost papa Franja najavio da ćete, među drugima, i Vi 8. decembra 2024. godine biti imenovani za kardinala", naveo je patrijarh Porfirije.

Kako je dodao, nadbiskupu Nemetu srdačno čestita, "a Njegovoj svetosti blagodarimo na ovoj odluci koja je ocena Vašeg dosadašnjeg delovanja u Rimokatoličkoj crkvi i kao takva daje značaj Vama lično, ali i našoj otadžbini Srbiji".

Poglavar SPC poželeo je beogradskom nadbiskupu da dugo godina služi svojoj crkvi u zdravlju i svakom dobru.

Beogradska nadbiskupija saopštila je juče, nakon što je papa Fransicko najavio da će imenovati 21 novog kardinala, da će beogradski nadbiskup Ladislav Nemet biti imenovan za prvog kardinala u istoriji Katoličke crkve u Srbiji.

Ceremonija novih imenovanja, poznata kao konzistorijum, biće održana 8. decembra.

image