Srbija i Balkan

Nadbiskup Nemet: Kad sam pitao papu gde će prvo u Zagreb ili u Beograd, rekao je: Beograd i Prištinu

Međutim, ovih dana dobio sam odgovor iz Vatikana da zbog zdravstvenog stanja pape Franciska ne smeju da obećaju nikakve posete, dodao je beogradski nadbiskup Ladislav Nemet
Nadbiskup Nemet: Kad sam pitao papu gde će prvo u Zagreb ili u Beograd, rekao je: Beograd i Prištinu© FOTO TANJUG/ ALEKSANDRA OTAŠEVIĆ

Papa Francisko nije rekao da Ukrajinci treba da se predaju, ali bela zastava u simbolici je bila uvek za one koji su tražili da se prekine vatra - bilo je jasno da se radi o tome, da se sedne za sto, kaže u intervjuu za "Politiku" beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

"Ukrajinska strana ga je uzela kao izdajicu koji je izdao njihovu stvar", dodaje nadbiskup.

Ocenjujući odnose Srbije i Vatikana on je istakao da smatra da su trenutno najbolji od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i da je nepriznavanje tzv. Kosova od strane Svete stolice važna stvar u trenutnoj situaciji odnosa Srbije i Vatikana.

"U odnosu između Republike Srbije i Svete stolice ja vidim diktaturu razuma i razumskog ponašanja. Siguran sam da taj odnos može biti još bolji", rekao je Nemet.

Odgovarajući na pitanje da li bi odnose poboljšao dolazak pape Franciska u Srbiju, beogradski nadbiskup je naglasio da od zemalja u okruženju papa nije bio samo u Hrvatskoj i Srbiji. 

"Bio sam u Vatikanu u pozvao sam papu prvo usmeno, posle i pismeno da dođe u Srbiju. Papa mi je rekao da bi rado došao. Prošle godine, kada se vraćao iz Lisabona, rekao je da bi posetio i Kosovo. Kada sam pitao papu gde će prvo, u Zagreb ili u Beograd, on je rekao da bi posetio i Beograd i Prištinu. Međutim, ovih dana dobio sam odgovor iz Vatikana da zbog zdravstvenog stanja pape Franciska ne smeju da obećaju nikakve posete", istakao je Nemet.

Objasnio je da je o dolasku pape razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i patrijarhom srpskim Porfirijem.

"Vučić je apsolutno otvoren po tom pitanju... Što se tiče pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije mi je odgovorio prošlog leta da će SPC razmatrati to pitanje. On lično nema ništa protiv dolaska pape Franje, ali mi je rekao da će o tome raspravljati Sabor SPC", istakao je nadbiskup Nemet. 

Govoreći o simbolici Uskrsa, velikog hrišćanskog praznika koji vernici Rimokatoličke crkve proslavljaju danas, nadbiskup Nemet je rekao da kada je Bog u ovaj pokvareni ljudski svet poslao svog Sina, on nije pobegao pred smrću, trpljenjem i svime onime što je negativno, nego je to prihvatio sasvim svesno. Nadbiskup je istakao da je u tome velika poruka uskrsnuća.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, dodao je i da ne veruje da će razum uspeti da vaskrsne do veličine da bi mogao da spreči razvoj zla ili širenje zla.

"Ne kažem da će zlo pobediti, nego ne verujem da će razum biti u stanju da dovede do toga da svi sednu, razmišljaju i traže samo mir", rekao je nadbiskup Nemet.

image
VV inauguration
banner