Srbija i Balkan

Vučević o zahtevu za slanje vojske Srbije na KiM: Treba na tome da istrajemo

Ministar odbrane Srbije izjavio je da skorašnje izjave zapadnih zvaničnika poput Analene Berbok i Gabrijela Eskobara "denunciraju pravnu snagu" Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti OUN
Vučević o zahtevu za slanje vojske Srbije na KiM: Treba na tome da istrajemo© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA/ bs

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da bi Beograd trebalo da ostane pri zahtevu za slanje bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju zato što je on u skladu sa postojećim sporazumima. 

"Treba na tome da istrajemo, ne samo zato što su ispunjeni pravno-tehnički osnovi za zahtev. On proizilazi iz Rezolucije 1244 i koju do danas niko nije stavio van snage, osim što smo od pojedinica čuli da nema osnova da se vrati naša vojska i policija na KiM", rekao je on u gostovanju na Radio Beogradu, prenosi "Kosovo onlajn".

"Oni time de fakto denuciraju pravnu snagu 1244. Ministar spoljnih poslova Nemačke suštinski se stavlja iznad SB. Da neko da izjavu pre nego što je komandant KFOR primio zahtev. Pritom ni Vlada nije usvojila taj zaključak. Verujem da hoće", rekao je Vučević.

Vučević naglašava da Srbija treba i mora da radi sve ono što je pravna i politička argumentacija, ali ističe da nije iznenađen reakcijama, ali je ipak verovao da će biti strpljiviji.

"Ključno pitanje Srbije ka svim akterima je da nam kažu koji tačno sporazum ili pravni akt je na snazi. Da nam kažu šta se dešava sa svim aktima gde su treće strane garanti obaveza obe potpisnice. I da nam ne ubeđuju da mi nismo nešto dobro razumeli ili da nije u duhu ili da su to zaključili prethodne vlade ili administracije. Neće valjda da nam kažu da Vašingtonski sporazum ne važi za to što je republikanac bio predsednik SAD. Da albanska strana terorističkim potezima menja stanje na terenu, a onda kažu da Rezolucija 1244 nije u duhu vremena.

"Sve to samo pokazuje koliko je kompleksna situacija za Srbe na KiM i Srbiju. Na to dodajemo rat u Ukraniji, novu geostratešku podelu. Nedozvoljavanje malim državama da misle svojom glavnom", kaže Vučević dodajući da je cinizam da se kosovski čvor reši do marta, a nije decenijama.

image