Srbija i Balkan

Pušten u rad gasovod "Pale-Jahorina": Dodik sa Putinom do kraja meseca

Premijer Srpske Radovan Višković podsetio da Republika Srpska, a i BiH imaju privilegiju da zahvaljujući dobroj saradnji predsednika Milorada Dodika i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina plaćaju nisku cenu gasa
Pušten u rad gasovod "Pale-Jahorina": Dodik sa Putinom do kraja meseca© ATA images

Gasovod "Pale-Jahorina" pušten je u rad čime je završena gasifikacija kompletne planine, a projekat je vredan više od sedam miliona evra (15 miliona maraka) i finansiran sredstvima Vlade Republike Srpske.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da će gasovod biti podsticaj i pokazatelj svima u BiH da se ovakav projekt može ostvariti za dobrobit ljudi i prirode.

"Radujem se i gledam na ovo kao simbol ognja, kao da je Prometej doneo oganj, a tamo gde oganj, tamo ima i ognjišta i života i rada, tamo ima posla" rekao je Kalabuhov novinarima.

Gasovod je pustio u rad predsednik Srpske Milorad Dodik simboličnim paljenjem plamena.

"Odavde krećemo dalje, odredili smo dva strateška pravca – prema Banjaluci i prema Trebinju, koje ćemo raditi uporedo", rekao je predsednik Srpske.

On je precizirao da će gasovod prema Trebinju raditi "Sarajevo-gas", a od Bijeljine prema Banjaluci "Gas RES", te istakao da su obe kompanije u vlasništvu Republike Srpske.

"Sada se vidi koliko je važno bilo da otkupimo akcije 'Sarajevo-gasa' od privatnika koji su zarobili ovo ovde i nisu dozvoljavali da se radi, čim smo vratili državno vlasništvo, uz podršku Vlade dobili smo ovo", naveo je Dodik.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji danas završenog projekta – investitorima, Vladi Srpske i izvođačima.

Ukupna mreža je dužine 27 kilometara, od čega je 11 kilometara primarnog distributivnog gasovoda, a 16 kilometara sekundarne mreže na području sa potrošačima.

"Imamo najpovoljniju cenu električne energije i imaćemo najpovoljniju cenu gasa. U Istočnoj Ilidži smo otvorili ovakav jedan projekat, da se napravi prsten i omogući gasifikacija ovog dela", poručio je premijer Srpske Radovan Višković.

On je podsetio da Republika Srpska, a i BiH imaju privilegiju da zahvaljujući dobroj saradnji predsednika Milorada Dodika i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina plaćaju nisku cenu gasa, te ukazao da je to posebno bilo izraženo za vreme pandemije virusa korona, kada je cena gasa na svetskim berzama dostigla svoj maksimum.

"Znači kao da nije bilo ni korone, kao da nije bilo ni svih ovih sankcija. Prilikom boravka u Ruskoj Federaciji razgovaralo se na temu produženja ugovora. Predsednik Dodik rekao je da će biti sa predsednikom Putnom do kraja meseca. Obećanje postoji od 'Gasproma' da ćemo ostati na istim uslovima, na istoj ceni", rekao je Višković.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da će nastaviti da podstiče energetske aktivnosti u Srpskoj, te da gasifikaciju kao jedan od strateških projekata razvija još brže u narednom periodu da bi gas bio korišten na širem prostoru Republike Srpske.

"Ovi projekti su samo ilustracija naše strateške aktivnosti i uveren sam da će ovakvih projekata u narednim godinama biti još više, naročito u delu aktivnosti koje se odnose na izgradnju magistralnih gasovoda u više pravaca, o čemu smo već govorili", rekao je Đokić.

Direktor preduzeća "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek rekao je da je distrubitivni čelični gasovod "Pale-Jahorina", koji je danas svečano pušten u rad, projekat koji će trajati narednih 100 godina.

Elek je rekao da se od danas svi hoteli i apartmani mogu priključiti na gas na ovoj olimpijskoj lepotici, a da će turisti na zimu skijati na najboljim stazama Jahorine.

On je zahvalio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je stajao iza ovog projekta i bez čije snage, energije i posvećenosti ne bi uspeli.

image