Srbija i Balkan

Gujon o zahtevu EU da zabrani RT Balkan: Verujem da će Srbija nastaviti da promoviše slobodu mišljenja

Gujon je podsetio na period komunizma tokom kojeg je cenzura bila primenjivana u Jugoslaviji u ime borbe protiv "štetnih ili nepoželjnih ideja"
Gujon o zahtevu EU da zabrani RT Balkan: Verujem da će Srbija nastaviti da promoviše slobodu mišljenjaGetty © SOPA Images / Contributor

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon ocenio je danas da je zahtev Evropske unije da se zabrani rad RT Balkan, u suprotnosti sa vrednostima pluralizma, tolerancije i slobode govora.

Takođe, postavio je i deo teksta agencije AFP u kom je portparol diplomatske službe EU za francusku agenciju upitan da prokomentariše nedavni izveštaj "Reportera bez granica" rekao da "Srbija mora da preduzme hitne mere u borbi protiv manipulacije i mešanja stranih informacija".

"Ovaj zahtev veoma zabrinjava. On podseća na period komunizma tokom kojeg je cenzura bila primenjivana u Jugoslaviji u ime borbe protiv 'štetnih ili nepoželjnih ideja'. Ona je u suprotnosti sa vrednostima pluralizma, tolerancije i slobode govora u koje Srbi veruju i za koje su se borili mnogi srpski intelektualci koji su bili zatvarani i ubijani zbog toga", naveo je Gujon, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je dodao da je siguran da će Srbija, iz tih razloga koje je naveo, zdušno da nastavi da promoviše medijsku raznovrsnost kao i slobodu mišljenja.

"Pozivam sve iskrene demokrate iz EU da učine isto", poručio je Gujon.

image