Srbija i Balkan

Vučić saopštio odluku Vlade Srbije; "Euleks i Kfor znaju gde je Pantić ali neće da kažu"

Vučić je pokazao sedam dogovora sa međunarodnom zajednicom o Kosovu i Metohiji, za koje je rekao da se ne poštuju
Vučić saopštio odluku Vlade Srbije; "Euleks i Kfor znaju gde je Pantić ali neće da kažu"© Зоран Шапоњић

Vlada Srbije održala je večeras sednicu na kojoj je odlučeno da se Kforu pošalje zahtev da se u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 srpska vojska i policija vrate na Kosovo i Metohiju.

U tekstu se takstativno navode razlozi zbog kojih je neophodan dolazak srpskih bezbednosnih snaga, a uz dokument postoji i šest iscrpnih priloga sa podacima o ugroženosti Srba i drugih nealbanaca, grafički prikazi etničkog čišćenja posle 1999. godine, informacije o Martovskom pogronu nad srpskim narodom iz 2004. godine, spisak ilegalnih upada "kosovskih" specijalaca na sever KiM...

"Povratak vojske i policije Republike Srbije ne predstavlja puku mogućnost, već je Rezolucijom SB UN stvorena obaveza za Kfor da ovaj povratak omogući", navodi se u zahtevu Beograda.

Srbi na Kosovu i Metohiji protestuju zbog protivpravnog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića. Oni su i dalje na barikadama na severu pokrajine.

Šef Euleksa Lars Gunar Vigemark je rekao je da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gde se on nalazi, što je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković nazvao skandaloznim.

Prethodne noći je na severu Kosova i Metohije postojećim, dodata još jedna barikada kada su kod sela Zupče, na putu koji od južnog dela Kosovske Mitrovice vodi prema Zubinom Potoku, odnosno Brnjaku, poprečena dva kamiona natovarena peskom.

  • 15. dec 2022 • 21:06

    21:06

    Vučić saopštio odluku sa sednice Vlade Srbije: Sutra tražimo da se na KiM vrati vojska i policija

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao sednici vlade u Palati "Srbija" rekao je RTS-u da je doneta odluka da se Kforu uruči zahtev koji je u skladu sa rezolucijom 1244 da se određeni broj snaga vrati na KiM.

    Zahtev će večeras biti poslat elektronskim putem, a sutra će biti uručen predstavnicima Kfora, rekao je Vučić i dodao da je gotovo siguran da taj zahtev neće biti prihvaćen.

    Opširnije pročitajte OVDE.

  • 20:47

    Hovenijer sa Radom Trajković: Pretnje i zastrašivanje zbog političkih stavova neprihvatljivo

    Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer sastao se danas sa savetnicom ministra za zajednice i povratak Radom Trajković.

    Hovenijer je u objavi na Tviteru naveo da su "pretnje i zastrašivanje zbog političkih stavova neprihvatljive".

    "Rekao sam to i ranije i mora se ponoviti: pretnje i zastrašivanje zbog političkih stavova su neprihvatljive u slobodnim i demokratskim društvima", poručio je Hovenijer.

  • 20:29

    Počela sednica Vlade Srbije o KiM, prisustvuje i Vučić

    Sednica Vlade Srbije na kojoj će biti usvojen zahtev Beograda da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, od Kfora zatraži povratak srpske vojske i policije na KiM, počela je večeras u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

    Predsednik Vučić prisustvuje sednici na poziv premijerke Ane Brnabić.

  • 20:16

    "Euleks i Kfor znaju gde je Pantić ali neće da kažu javnosti"

    Euleks i Kfor znaju gde se nalazi uhapšeni Dejan Pantić ali neće to da saopšte javnosti zbog eventualnog pokušaja građana da ga oslobode, kaže Veroljub Petronić, stručnjak za bezbednost iz Kosovske Mitrovice za "Sputnik".

    "Moja pretpostavka je da Kfor i Euleks znaju gde se nalazi uhapšeni Pantić, ali da ne žele da oni budu ti koji će to otkriti jer se plaše da bi, ukoliko je u nekoj policijskoj stanici na severu ili u nekoj prostoriji sklonjen, došlo do okupljanja Srba i pokušaja njegovog oslobađanja", navodi Petronić.

    Petronić smatra dalji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji zavisi od večerašnjeg obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

    "Problem je što su sve dosadašnje izjave i Lajčaka i Eskobara nedefisane i neprecizne, ali ukoliko do ponedeljka ne dođe do rešavanja ove situacije najverovatnije je da ćemo i Novu godinu i Božić pa i Sretenje obeležavati ili slaviti na barikadama. Ništa neće biti kao pre", kaže Petronić.

  • 20:07

    Fon Kramon: Brzina pristupa "Kosova" u EU zavisiće od posvećenosti Prištine dijalogu

    Izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon izjavila je da brzina kojom će zahtev privremenih prištinskih institucija za pristup EU biti obrađen zavisiti od posvećenosti Prištine dijalogu sa Beogradom.

    "Zahtev Kosova za članstvo u EU je važan korak. Ključno je uvesti ceo zapadni Balkan u EU. Tempo integracije Kosova zavisiće od njegove posvećenosti usvajanju neophodnih reformi i uspešnog okončanja dijaloga sa Srbijom predvođenog EU", napisala je ona.

  • 19:08

    Centar za odbranu međunarodnog prava: Ophođenje Prištine prema Pantiću je otmica

    Predsednik Centra za odbranu međunarodnog prava, advokat Goran Petronijević, komentarišući situaciju u vezi sa Dejanom Pantićem koji je 10. decembra uhapšen na severu KiM, rekao je da svakoj osobi koja je lišena slobode moraju da se obezbede sve elementarne stvari, jer je u suprotnom sve ostalo "otmica, nasilje i kriminal".

    Petronijević je za Tanjug istakao da čak i u najzaostalijim pravnim sistemima u svetu, ne postoji pravni sistem koji ne sadrži u sebi elementarni korpus zaštite ljudskih prava za osobe koje su lišene slobode.

    "Kosovo aplicira za kandidata za EU, puna su im usta njihovih standarda koji su oni navodno postigli, a pet dana se ne zna gde je čovek i da li je živ uopšte", kazao je Petronijević.

    On je takođe dodao da sumnja da Euleks saista ne zna gde se Pantić nalazi.

    "Euleks kao civilna vlast koja administrira Kosovo, mora da zna šta se dešava. Ne mogu da poverujem i ne želim da prihvatim da oni navodno ne znaju gde se Pantić nalazi, što podrazumeva da ih čovek pita 'pa šta vi onda uopšte radite na KiM", rekao je Petronijević.

    Zaključio je da je prema tome UMNIK saizvršilac u kriminalnim radnjama privremenih kosovskih organa.

  • 18:59

    Orlić sa šefom portugalske diplomatije: Srbi na Kosovu doživljavaju teror

    Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Portugalije Žoaom Gomešom Kravinjom sa kojim je, između ostalog, razgovrao i o situaciji na severu Kosova.

    Orlić je tokom sastanka kazao da Srbi na Kosovu doživljavaju teror, i dodao da je u poslednje dve decenije zabeleženo 10.000 fizičkih napada na Srbe i SPC, navodi se na zvaničnom sajtu Skupštine.

    "Srbi na KiM doživljavaju pravi teror, preti im se drakonskim kaznama, hapse se bez razloga i ijednog dokaza, maltretiraju ih, prebijaju. U poslednje dve decenije zabeleženo je skoro 10.000 fizičkih napada na Srbe i SPC.

    "Ljudi preživljavaju sve što je nezamislivo da se dešava u Evropi danas, i više ne žele da trpe nasilje i laži. Za deset godina, koliko čekamo na formiranje ZSO, ispunili smo svaku svoju obavezu iz Briselskog sporazuma. Važno nam je da naši prijatelji u svetu znaju da samo jedna strana pokušava da sačuva mir – Beograd, predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem, i niko više", rekao je Orlić.

    On je upozorio i na najavu Prištine da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama i izrazio snažno protivljenje ovakvim namerama.

    "Podržati ili čak prećutati takve poteze znači nagrađivati onoga ko ruši mir i gazi sve sporazume i norme", dodao je Orlić.

  • 18:22

    Zvaničnik VB: Podržavamo međunarodne integracije "Kosova", primeniti sporazume oko ZSO

    Ministar za evropska pitanja Velike Britanije Leo Doherti rekao je za "Blic" da ta država ohrabruje tzv. Kosovo i Srbiju da primene prethodno postignute sporazume u dijalogu, a jedan od njih tiče se i Zajednice srpskih opština.

    Napomenuo je da nikoga ne bi trebalo da iznenadi to što Britanija podržava samoproglašenu nezavisnost "Kosova".

    "Podržavamo nezavisnost, kao i njihove međunarodne integracije, i ohrabrujemo i naše partnere da čine isto", dodao je on.

  • 17:45

    Izveštavanje o zahtevu Prištine poslednji postupak češkog predsedavanja EU

    Češka, predsedavajuća Evropskoj uniji, obavestiće zemlje članice i institucije EU o zahtevu privremenih prištinskih institucija za članstvo u bloku. 

    Taj postupak biće poslednji tokom mandata Češke u EU.

    Portparolka češkog predsedništva EU Eva Hrnčirova rekla je za "Kohu" da u poslednjim danima rukovodstva neće biti dovoljno vremena za bilo koju drugu proceduru.

    "Kosovo je danas našem ministru Beku predalo aplikaciju za EU. Nameravamo da obavestimo zemlje članice i institucije EU o prijavi na sledećem sastanku u Briselu", rekla je Hrčnirova.

  • 17:33

    Hrvatski premijer pozdravio zahtev "Kosova" za članstvo u EU

    Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je danas da Hrvatska pozdravlja zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU.

    "Pozdravljamo zahtev Kosova za članstvo u Evropskoj uniji i želimo im puno uspeha na njihovom evropskom putu! Nastavićemo da pružamo podršku i prenosimo hrvatska iskustva. Čestitke Aljbinu Kurtiju, Vjosi Osmani i svim građanima Kosova", napisao je Plenković na Tviteru.

    Privremene prištinske institucije su ranije danas češkom predsedništvu EU zvanično podnele zahtev za članstvo u EU, dok je ranije ove godine Priština podnela zahtev i za članstvo u Savetu Evrope.

image