Srbija i Balkan

Plenković ponovo udario na Milanovića: On radi za Rusiju

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman ranije je izjavio da Rusija finansira predizbornu kampanju predsednika Zorana Milanovića i predložio da ga Sabor smeni manje od dva meseca pre predsedničkih izbora
Plenković ponovo udario na Milanovića: On radi za Rusiju© Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Hrvatski premijer Andrej Plenković je, nakon učešća na sastanku na vrhu lidera Berlinskog procesa u Berlinu, oštro kritikovao predsednika te zemlje Zorana Milanovića, optuživši ga da "zastupa ruske interese", čime "ruši spoljnopolitički kredibilitet Hrvatske".

Plenković je novinarima rekao da je zanimljivo da hrvatska opozicija nikad nije zatražila proveru niti jedne od, kako je naveo, "lažnih Milanovićevih teza".

"Milanović je godinama govorio o tome da smo mi veleizdajnici, da zastupamo nečije tuđe interese, briselske interese, da smo neki poslušnici, da radimo po nečijem nalogu, a ne u hrvatskom interesu. Ja nisam čuo opoziciju niti jedan jedini put da je pokrenula bilo kakvu inicijativu da proverava njegove navode", rekao je Plenković.

Plenković je podsetio da je Milanović za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) rekao da je nacistička stranka.

"Nisam čuo inicijativu 'hajde da proverimo da li je to istina ili nije', i tražiti od njega odgovornost i da se izvini HDZ-u za takve izjave. Ja to nikad u našem političkom prostoru nisam čuo", rekao je Plenković.

Plenković je upitao u čijem interesu je Milanović bio protiv da učestvuje, na primer, u inicijativi tri mora.

"Inicijativa tri mora, koju je pokrenula predsednica Grabar-Kitarović s predsednikom Poljske, povezuje Baltik, Crno more i Jadran. On ne želi tamo da ide, ne želi da čuje za tu inicijativu. Šta radi s tim? Slabi je. U čiju korist? Pa u korist onoga koji je iza te inicijative, a nije u njoj, a to je Rusija", rekao je hrvatski premijer.

On je pitao i u čiju korist je Milanović "napadao sve one u Hrvatskom saboru da će ih progoniti kao vrag grešnu dušu ako budu za članstvo Finske i Švedske u NATO-u? Za čiju je to korist? Za čiju korist je sprečiti proširenje NATO-a".

Pretpostavlja, kaže, da je to verovatno za korist Rusije.

"Za čiju korist je ako Milanović praktično već tri godine ne zagovara podršku Ukrajini? On je verovatno jedini evropski lider koji se nije sastao sa Zelenskim u tri godine. Nijednom nije otišao u Kijev. Nije našao za potrebno da kao predsednik Hrvatske, tada pod onom lažnom egidom o normalnom predsedniku i s nekakvim karakterom, ako nijedan jedini put nije napravio ništa za Ukrajinu", rekao je Plenković.

Moramo se, smatra, zapitati čija je to politika, navodi Plenković i dodaje: "Kome na korist? Hrvatskoj sigurno ne."

Plenković je optužio Milanovića da se "lažno predstavlja da štiti hrvatske nacionalne interese". 

Dodao je i da Milanović ne poštuje Dan državnosti Hrvatske istakavši da je to jedini predsednik zemlje koji svojim građanima ne čestita Dan državnosti, koji u skladu sa hrvatskim zakonima.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman u petak je izjavio da Rusija finansira predizbornu kampanju predsednika Zorana Milanovića, kojeg je optužio da nanosi štetu hrvatskim interesima i predložio da ga Sabor smeni manje od dva meseca pre predsedničkih izbora, na kojima će Milanović ponovo biti kandidat.

Na to je reagovala opozicija koja ističe da su to ozbiljne optužbe te da će tražiti izveštaj Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost da bi se te tvrdnje proverile.

image