Srbija i Balkan

Šmit naljutio i Bošnjake: Kako se lažni visoki predstavnik zamerio Sarajevu

Prvi put Sarajevo je saglasno s Banjalukom – Šmitu se ne može verovati
Šmit naljutio i Bošnjake: Kako se lažni visoki predstavnik zamerio Sarajevu© Samir Jordamovic/Anadolu via Getty Images

Lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit po prvi put se ozbiljno zamerio političkom Sarajevu – i to zbog svog mešanja u obrazovani sistem BiH.

Bošnjacima, međutim, ne smeta to što će Šmit, kako je rekao, "sesti i potpuno ujediniti kurikulume, odnosno obrazovni program u BiH". Oni zapravo odavno nemaju ništa protiv Šmitovog podrivanja svih, pa i obrazovnih institucija BiH. Problem im je, međutim, to što je, kako kažu, Šmit "u istu ravan stavio Aliju Izetbegovića prvog predsednika Predsedništva BiH i generala VRS Ratka Mladića"

Šmitovo poređenje Mladića koji je učestvovao u odbrambenom ratu sa čovekom protiv koga se, kako je to pojasnio predsednik RS Milorad Dodik, vodilo više predmeta za ratne zločine dok ih njegova smrt nije prekinula, zaista nije bilo na mestu, saglasićemo se.

Jer, srpski general, možda jeste osuđen, ali je ta presuda doneta u Haškom tribunalu, čija objektivnost nam je itekako poznata. U tom sudu – od kako je osnovan, Srbi su krivci, a svi drugi su srpske žrtve.

No, očekivano, nisu se Bošnjaci naljutili na Šmita što je srpskog heroja uporedio sa bošnjačkim zločincem. Jer, za njih je u ovoj priči heroj upravo Izetbegović, čovek koji je, kako je to rekao Dodik – žrtvovao mir zarad svojih ratnih ciljeva.

Tako Sarajevski portal "Kliks" piše da pomenuta izjava Šmita govori o njegovoj površnosti kada je u pitanju poslednji rat na prostoru BiH.

"Dakle, visoki predstavnik je došao u BiH, a uopšte nije proučio zemlju u koju dolazi. Nije analizirao niti prostudirao sve njene specifičnosti, istoriju, sličnosti i razlike. Jer da jeste i da poznaje detalje rata od 1992. do 1995. godine znao bi kakva je bila prvo pozicija, a zatim uloga i postratna ostavština Alije Izetbegovića. Isto tako bi znao kakva je bila uloga u ratu i nakon rata zločinca Ratka Mladića", piše "Kliks".

Zbog toga što je dirnuo u ono što se Bošnjacima ne dira – Sarajevo se prvi put saglasilo s Banjalukom: Šmitu se ne bi smelo verovati.

"Kako onda verovati visokom predstavniku da zna šta radi kada najavljuje da će se boriti za sprovođenje zakona koji zabranjuje negiranje genocida? Kako mu verovati kada tako olako generalizuje i najavljuje neki novi pristup udžbenicima istorije i to u naredne dve godine", pita se ovaj portal.

Visoki predstavnik, kažu, "ako je dobio mandat međunarodne zajednice, dobio ga je uz poverenje da će raditi profesionalno uz poznavanje svih specifičnosti zemlje u koju je došao".

"Jer ako Šmit ne poznaje korice knjige koju čita, kako će tek znati za detalje o kojima mora biti upućen", navodi portal, polazeći od pogrešnih pretpostavki – Šmit zapravo od međunarodne zajednice nije dobio mandat da se u BiH ponaša kao kolonijalni upravnik.

On u Republici Srpskoj nije priznat, jer njegovo imenovanje za visokog predstavnika nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Zato su mu iz Srpske odmah i poručili da od tog "posla" koji je naumio – nema apsolutno ništa.

"U Srpskoj se nikada neće učiti da je Vojska Srpske nekakva zločinačka vojska, jer su svi naši očevi i svi ljudi ove Republike Srpske bili pripadnici Vojske Srpske, koji nikog nisu napali, nego su branili svoje kuće, svoja ognjišta, branili naše pravo da živimo slobodni svoji na svome", poručio mu je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da će Republika Srpska imati svoj obrazovni program, koji će se, ako bude potrebe, usaglašavati sa Srbijom. 

image