Srbija i Balkan

Kecmanović: Hag je muslimanske zločine prepustio Sarajevu kojem je Izetbegović heroj

Alija Izetbegović politikom etničke diskriminacije druga dva nemuslimanska naroda, a posebno ustavno ravnopravnih pravoslavnih Srba, isprovocirao građanski rat u BiH, ukazao je profesor Nenad Kecmanović
Kecmanović: Hag je muslimanske zločine prepustio Sarajevu kojem je Izetbegović herojGetty © Alexis DUCLOS/Gamma-Rapho

Haški tribunal je zakasnio i muslimanske zločine prepustio Sarajevu, znajući da bošnjačko pravosuđe u "ocu nacije" i "crnim biserima" vidi heroje, a ne zločince. Banjaluka, kad to već nisu uradili Hag i Sarajevo, ne bi trebalo da propusti da osudi zločine "prvog Bošnjaka" Alije Izetbegovića, poručio je profesor Nenad Kecmanović.

Kecmanović je naglasio da bi to trebalo učiniti radi istine, pravde i istorije, ali i zbog Radi Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su na doživotnoj robiji.

"Da na kraju Srbi još ne bi išli na Kovače na poklonjenje Izetbegoviću", naveo Kecmanović za "Politiku".

On je istakao da je Alija Izetbegović politikom etničke diskriminacije druga dva nemuslimanska naroda, a posebno ustavno ravnopravnih pravoslavnih Srba, isprovocirao građanski rat u BiH.

"Bezočno je ignorisao srpsko protivljenje secesiji BiH, ne samo legitimnih predstavnika srpskog naroda u Skupštini i Predsedništvu BiH, nego i srpski plebiscit u novembru 1991. godine na kojem je blizu 90 odsto izašlih podržalo stav svog nacionalnog vođstva", podsetio je Kecmanović.

On je rekao da je upravo Izetbegović bio taj koji je prihvatao, pa odbijao, potpisivao, pa povlačio i učestvovao, da bi sabotirao.

"Da nije bilo tako, rata ne bi ni bilo ili bi bio zaustavljen godinu, dve ili tri ranije, što bi poštedelo hiljade života na sve tri strane", istakao je Kecmanović.

Kecmanović je ukazao da na teret Izetbegovića pada i dovođenje u srednju Bosnu mudžahedina koji su kod Vozuće počinili zločine nad srpskim zarobljenicima, najmonstruoznije tokom rata u BiH.

"Odmah po dolasku, mudžahedini su integrisani u redove Armije RBiH, konkretno u njen Treći korpus pod komandom Sakiba Mahmuljina, generala Armije RBiH i jedinog u vrhu SDA, dakle i vojno, i partijski potčinjenom Izetbegoviću. Posle pravosnažne presude umesto u zatvor otišao je na liječenje u Tursku na nepoznatu adresu", naveo je Kecmanović.

On je ukazao da, ako su zločini takozvane Armije RBiH u odsečenim delovima unutrašnjosti BiH bili samo pod posrednom kontrolom Izetbegovića, zločini na području Sarajeva događali su se pod njegovom neposrednom kontrolom i u radijusu od njegovog stana, kancelarije i džamije.

Kecmanović je rekao da je Alija Izetbegović one koji su činili teror nad Srbima svečano primao i odlikovao kao "crne bisere", o čemu, kako je naveo, postoje foto-dokumenti i zato niko od njih nije osuđen.

"Srpskog svata Gardovića pred starom pravoslavnom crkvom u Starom gradu ubio je, po sopstvenom priznanju Ćelo, ali je na sudu oslobođen. Ubice profesora Najdanovića, poslanika SDS-a, koji je nađen pored stadiona Koševo, nikada nisu otkrivene. Već 25 godina traje istraga o tome ko je u Velikom parku streljao osam zarobljenih oficira JNA", naveo je Kecmanović.

Prema njegovim rečima, najstravičnije metode pomora Srba, poput klanja i bacanja poluživih žrtava u ambis, dislocirane su izvan uže urbane zone nad jamom Kazani.

Kecmanović je istakao da je Mušan Topalović Caco, čiji su pitomci bili "izvođači radova" nad Kazanima, uhapšen tek kad se okrenuo protiv vlasti koju je personifikoivao Alija Izetbegović, a koji je nakon njegove smrti izjavio da je "Caco bio i heroj i zločinac".

"Očito, heroj dok je ubijao Srbe, zločinac kada je počeo i neke muslimane", naglasio je Kecmanović.

On je rekao da teret odgovornosti i za masovan zločin u Dobrovoljačkoj ulici nosi Alija Izetbegović, ali je prikazan kao žrtva kidnapovanja, da ne bi bio odgovoran.

"Zločince nije ni našao, ni procesuirao, niti se ogradio", istakao je Kecmanović.

Kecmanović je rekao da Srbi nisu proglasili Aliju Izetbegovića za ratnog zločinca iako je glavna tužilac Tribunala posle njegove smrti izjavila da je spremila optužnicu, a isto je, takođe posthumno, izjavila i za bivšeg predsednika Hrvatske Franju Tuđmana.

"Za Miloševića je, međutim, požurila, a njeni naslednici su Karadžića i Mladića čak kao 'genocidaše' progonili kao zveri", naglasio je Kecmanović.

image