Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje ko su sudije Ustavnog suda BiH: Alijini visoki funkcioneri

Pored lojalnih saradnika Alije Izetbegovića, sudije ustavnog suda su još i jedna Nemica, kao i jedna državljanka Švajcarske ali nemačkog porekla, kao i jedan Albanac
RT Balkan istražuje ko su sudije Ustavnog suda BiH: Alijini visoki funkcioneriwww.globallookpress.com © imago stock&people

Najbliži saradnici Alije Izetbegovića, nekadašnjeg lidera Stranke demokratske akcije (SDA) još su na najvišim funkcijama u BiH, iako SDA više ne učestvuje u vlasti. 

Tako su na pozicije sudija Ustavnog suda BiH iz redova bošnjačkog naroda došli nekadašnji Izetbegovićev zamenik Mirsad Ćeman 2008. godine, kao i Seada Palavrić, nekadašnja ministarka i potpredsednica SDA, koja je na dužnost u Ustavni sud stupila dve godine ranije.

Odluka da njih dvoje budu delegirani u Ustavni sud iz redova bošnjačkog naroda razljutila je i Bošnjake u momentu odlučivanja, jer su se mnogi pitali da li je moguće da se, pored brojnih vrsnih sudija biraju stranački kadrovi samo zato što su lojalni vladajućoj partiji, kažu izvori RT Balkan.

Deo naroda iz Federacije BiH tada je zahtevao da se odaberu druge sudije koje nisu stranačke ličnosti, ali bez uspeha.

Pretpostavlja se da je cilj bio da SDA sve institucije ima pod kontrolom, kao što je do skoro u svim zajedničkim institucijama na najvišim pozicijama bio kadar SDA.

Da je stranački nepotizam nije ništa novo u BiH pokazuje i primer doskorašnjeg šefa Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića poznatijeg kao Osmica.

Osmica je, baš kao i Ćeman i Palavrić na funkciju izabran zbog svojih stranačkih zasluga u SDA, kao verni pratilac Alije Izetbegovića, i kako ga je jednom prilikom nazvao sagovornik RT Balkan profesor Srđan Perišić, "patron interesa SDA i šef političke policije".

Pored Alijinih lojalnih saradnika, sudije ustavnog suda su još Nemica Angelika Nusberger, državljanka Švajcarske nemačkog porekla Helen Keler, kao i Albanac Ledi Bianku.

Slovom svi izabrani stranci imaju impresivne biografije u kojima se navodi njihov doprinos ustavnom uređenju raznih država u skladu sa "evropskim vrednostima" kao i njihov rad u brojnim nevladinim organizacijama i sličnim udruženjima.

Stoga uopšte nije čudno što se odluke donose parcijalno na štetu malo srpskog, malo hrvatskog konstitutivnog naroda, koji su se na to više puta i žalili, jer ih tri postavljena stranca u dogovoru sa Bošnjacima svaki put preglasaju, budući da je odnos snaga 5:4 (Srbi i Hrvati imaju po dvoje sudija isto kao i Bošnjaci).

image