Srbija i Balkan

Uz "Alahu ekber" i zakletvu Alije Izetbegovića pozivaju na "građansku neposlušnost" (VIDEO)

Vijorile su se ratne zastave tzv. Armija Republike Bosne i Hercegovine, a prisutni su bili i građani koji su nosili zelene beretke, simbol istoimene paravojne jedinice koja je odgovorna za pokolj u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kao i mnoge druge zločine nad Srbima
Uz "Alahu ekber" i zakletvu Alije Izetbegovića pozivaju na "građansku neposlušnost" (VIDEO)Getty © Sean Gallup

Stranka demokratske akcije (SDA) i Sebija Izetbegović, supruga lidera ove partije Bakira, organizatori su skupa protiv formiranja Vlade FBiH na kojem su se uzvikivale parole iz vremena građanskog rata u BiH, čiji je idejni tvorac Alija Izetbegović, te se pozivalo na međuverski sukob. 

Prisutnima se obratio delegat SDA U Domu naroda FBiH Haris Zahiragić, koji kaže da na protestima vidi običan narod, borce, penzionere, ali i one koji nose precrtano SDA, dodajući da su ovi protesti "iznad svega pa i SDA".

Nakon toga, Zahiragić je uzviknuo ratnohuščačku "zakletvu" Alije Izetbegovića, koja je uklesana i na njegov spomenik: "Velikim Bogom se kunemo", dok su okupljeni gromoglasno nastavili: "da robovi biti nećemo".

Posebno je zanimljiva činjenica da je islamski fundamentalista i osnivač SDA Alija Izetbegović, ovaj poklič koristio da "okuraži" vojnike koji su ubijali Srbe u ratu devedesetih, a porukama koje je tada slao, SDA se danas ponosi.

Tako se na jednoj od zvaničnih stranica SDA našao i snimak Izetbegovića koji objašnjava da je oružje obzbeđeno, te da su "naoružali narod otimajući od neprijatelja".

Okupljeni građani su na protestu pozivali na "građansku neposlušnost", na ne baš svakidašnji način - verskim pokličem "Alahu ekber" ("Bog je veliki"), koji je, nažalost, usled njegove zloupotrebe od strane terorista postao simbol islamskog ekstremizma u svetu. 

Vijorile su se ratne zastave tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine, a prisutni su bili i građani koji su nosili zelene beretke, simbol istoimene paravojne jedinice koja je odgovorna za pokolj u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kao i mnoge druge zločine nad Srbima.

Da protest nije nimalo miroljubiv i građanski nastrojen govori i činjenica da su okupljeni pretili novinarima i napadali ih, uz uzvikivanje policiji "sklonite klošare".

Pored toga, na izlazu iz parlamenta verbalno su napadnuti i novoizabrani ministri, kao i članovi njihovih delegacija. 

Deo bošnjačih političara buni se zbog odluke koju im je nametnuo Visoki predstavnik Kristijan Šmit o formiranju Vlade FBiH, koja je, uprkos protivljenju nekadašnje većinske SDA ipak formirana.

image