Srbija i Balkan

Međunarodni sud odbio zahtev za prevremeno oslobađanje Sredoja Lukića

Sudija Gati Santana naglasila je da postoje značajni razlozi protiv njegovog oslobađanja, uključujući težinu njegovih zločina, navodi se u saopštenju suda
Međunarodni sud odbio zahtev za prevremeno oslobađanje Sredoja LukićaGetty © Anadolu / Contributor

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (IRMCT) saopštio je danas da je odbio zahtev za prevremeno oslobađanje bivšeg pripadnika lokalnih paravojnih snaga bosanskih Srba Sredoja Lukića, koji je osuđen na 27 godina zatvora zbog ratnih zločina u Višegradu.

Norveška, gde je Lukić prebačen na odsluženje svoje kazne, obavestila je IRMCT da je Lukić postao podoban za puštanje na uslovnu slobodu, ali je sudija IRMCT Gati Santana naglasila da postoje značajni razlozi protiv njegovog oslobađanja, uključujući težinu njegovih zločina, navedeno je u saopštenju IRMCT u koje je Tanjug imao uvid.

Odluka o odbijanju zahteva doneta je nakon konsultacija sa sudijama apelacionog veća i razmatranja svih relevantnih informacija.

Lukić je 2005. godine prebačen u pritvor IRMCT za bivšu Jugoslaviju i 2009. godine osuđen je na 30 godina zatvora, ali mu je Apelaciono veće Haškog tribunala smanjilo kaznu na 27 godina.

Optužnica tereti Lukića za više zločina nad muslimanskim stanovništvom, uključujući ubistva, mučenja, istrebljenje, progon, napade i pljačke od maja 1992. do oktobra 1994. godine.

U optužnici je, između ostalog, navedeno da je Lukićeva grupa zatvorila oko 65 muslimanskih žena, dece i starijih muškaraca u kuću koja je potom zapaljena. Skoro svi zatočenici su poginuli, uključujući 17 dece starosti od dva dana do 14 godina.

image